Jump to content

Czy już czas na zlanie pierwszej warki? Ile wody do syropu?

Recommended Posts

Witam.

1. Cooper's Wheat Beer + Spaymalt light 1,7kg.

2. Przed zadaniem drożdży zmierzony SG - 1.045 (11,9 BLG).

3. Temperatura brzeczki 22 - 24 st. C.

4. Start brzeczki - 27 grudnia 2014.

5. Pierwszy pomiar po 2 tygodniach - 10 stycznia 2015 - SG - 1.014 (3,6 BLG).

6. Drugi pomiar 4 dni później - 14 stycznia 2015 - SG - 1.014.

Czy już czas na zlewanie do butelek, czy ewentualnie jeszcze poczekać? Wieko od fermentora mam cały czas wybrzuszone.

I druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edited by ajc333

Wg moich (skromnych) doświadczeń z brewkitami - tak, butelkuj.

Wg pomiarów - także: butelkuj.

Co do syropu... nie rozumiem... Jeśli to na nagazowanie - to 4 g / butelkę 0,5 to zdecydowanie max

proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Pamiętaj żeby dokładnie rozmieszać syrop z brzeczką nie natleniając jej.

Posłużyłem się tym przelicznikiem http://hbd.org/cgi-b...ml?17439321#tag. Według Twoich wytycznych wychodzi 4g x 46 butelek = 184g. Czy to nie za dużo do refermentacji? Nie chciałbym mieć niespodzianki z butelkami, o których często czytałem na forum. Do zlewania mam wężyk z zagiętą rurką, z ogranicznikiem przelewu na wężyku, syrop dodam do fermentora z kranikiem i będę powoli zlewał ruchem wirowym (ot tak nazwałem).

Edited by ajc333

Napisał że 4g to max. Ty dajesz mniej więc spokojnie. Pobaw się kalkulatorem który wrzuciłeś w pierwszym linku to będziesz wiedział ile cukru jest ok. ja zwykle sypię 80-120g na 20l warkę.

proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody.

Tym ma rozwodnić?

druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edited by anteks