Jump to content

Czy już czas na zlanie pierwszej warki? Ile wody do syropu?


Recommended Posts

Witam.

  1. Cooper's Wheat Beer + Spaymalt light 1,7kg.
     
  2. Przed zadaniem drożdży zmierzony SG - 1.045 (11,9 BLG).
     
  3. Temperatura brzeczki 22 - 24 st. C.
     
  4. Start brzeczki - 27 grudnia 2014.
     
  5. Pierwszy pomiar po 2 tygodniach - 10 stycznia 2015 - SG - 1.014 (3,6 BLG).
     
  6. Drugi pomiar 4 dni później - 14 stycznia 2015 - SG - 1.014.

Czy już czas na zlewanie do butelek, czy ewentualnie jeszcze poczekać? Wieko od fermentora mam cały czas wybrzuszone.

 

I druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

Wg moich (skromnych) doświadczeń z brewkitami - tak, butelkuj.

Wg pomiarów - także: butelkuj.

Co do syropu... nie rozumiem... Jeśli to na nagazowanie - to 4 g / butelkę 0,5 to zdecydowanie max

Link to comment
Share on other sites

proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Pamiętaj żeby dokładnie rozmieszać syrop z brzeczką nie natleniając jej.

Link to comment
Share on other sites

Posłużyłem się tym przelicznikiem http://hbd.org/cgi-b...ml?17439321#tag. Według Twoich wytycznych wychodzi 4g x 46 butelek = 184g. Czy to nie za dużo do refermentacji? Nie chciałbym mieć niespodzianki z butelkami, o których często czytałem na forum. Do zlewania mam wężyk z zagiętą rurką, z ogranicznikiem przelewu na wężyku, syrop dodam do fermentora z kranikiem i będę powoli zlewał ruchem wirowym (ot tak nazwałem).

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

Napisał że 4g to max. Ty dajesz mniej więc spokojnie. Pobaw się kalkulatorem który wrzuciłeś w pierwszym linku to będziesz wiedział ile cukru jest ok. ja zwykle sypię 80-120g na 20l warkę.

Link to comment
Share on other sites

proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody.

Tym ma rozwodnić?

druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.