ajc333 Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) Witam. Cooper's Wheat Beer + Spaymalt light 1,7kg. Przed zadaniem drożdży zmierzony SG - 1.045 (11,9 BLG). Temperatura brzeczki 22 - 24 st. C. Start brzeczki - 27 grudnia 2014. Pierwszy pomiar po 2 tygodniach - 10 stycznia 2015 - SG - 1.014 (3,6 BLG). Drugi pomiar 4 dni później - 14 stycznia 2015 - SG - 1.014. Czy już czas na zlewanie do butelek, czy ewentualnie jeszcze poczekać? Wieko od fermentora mam cały czas wybrzuszone. I druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody? Edited January 14, 2015 by ajc333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabbr Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Wg moich (skromnych) doświadczeń z brewkitami - tak, butelkuj. Wg pomiarów - także: butelkuj. Co do syropu... nie rozumiem... Jeśli to na nagazowanie - to 4 g / butelkę 0,5 to zdecydowanie max Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 A ile jest tego piwa do butelkowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Pamiętaj żeby dokładnie rozmieszać syrop z brzeczką nie natleniając jej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajc333 Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 (edited) Posłużyłem się tym przelicznikiem http://hbd.org/cgi-b...ml?17439321#tag. Według Twoich wytycznych wychodzi 4g x 46 butelek = 184g. Czy to nie za dużo do refermentacji? Nie chciałbym mieć niespodzianki z butelkami, o których często czytałem na forum. Do zlewania mam wężyk z zagiętą rurką, z ogranicznikiem przelewu na wężyku, syrop dodam do fermentora z kranikiem i będę powoli zlewał ruchem wirowym (ot tak nazwałem). Edited January 14, 2015 by ajc333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Napisał że 4g to max. Ty dajesz mniej więc spokojnie. Pobaw się kalkulatorem który wrzuciłeś w pierwszym linku to będziesz wiedział ile cukru jest ok. ja zwykle sypię 80-120g na 20l warkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 (edited) proporcje syropu są OK, jeśli jest ryzyko że zbytnio rozwodnisz brzeczkę, możesz zrobić nawet 0,6-0,7l wody. Tym ma rozwodnić? druga kwestia - czy proporcje do syropu dobrałem dobre - około 145 - 150 g cukru/ 1 litr wody? Edited January 14, 2015 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Tym ma rozwodnić? No dobra, może troszkę mnie poniosło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now