Msciwor Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Witam. Czytalem na forum ze nawet po zakonczonej fermentacji burzliwej niektore drozdze zostawiają pianę. Czy przy WPL001 do pale ale tez się to zdarza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted January 17, 2015 Author Share Posted January 17, 2015 Sam sobie odpowiem. W jednym z watkow zauwazylem ze WPL001 to plynna wersja US05. I z tego co czytałem dla tych drożdży to normalne. Moze komus sie przyda ta wiedza :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Dokładnie tak, us05 to to samo co wlp001 i wyeast 1056, drożdże znane za wielką wodą jako szczep "chico". Znane są właśnie z pozostawania długo na powierzchni piwa, nawet po zakończonej fermentacji. beu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted January 17, 2015 Author Share Posted January 17, 2015 Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hitchhiker Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? A co podpowiadają wskazania BLG ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted January 17, 2015 Author Share Posted January 17, 2015 Najwcześniej jutro bede wiedzial czy sie nie zmienia blg. Liczylem ze moze jest sposob bez tego :-) dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) Po tygodniu to bym do piwa nie zaglądał, daj mu minimum dwa tygodnie, na pewno mu to nie zaszkodzi;) A o piwie kompletnie nic nie napisałeś, inaczej podchodzi się do grodziskiego czy lekkiej 12, a inaczej do ciężkiego stouta zacieranego na wytrawnie, zależy też ile drożdży dodałeś, i inne... Szklanej kuli tu nikt nie ma Edited January 17, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted January 17, 2015 Author Share Posted January 17, 2015 Jest to AIPA 15 blg. Planowalem tydzień burzliwej i tydzień cichej. Sugerujesz 2 tygodnie burzliwej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 2 tyg burzliwej i 2 cichej. Piwowar powinien być cierpliwy ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 17, 2015 Share Posted January 17, 2015 (edited) Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? U mnie skończyła się właśnie fermentacja na 1056 piwa o gęstości 12,6 BLG - fakt, że zaczynam zawsze mocno z dołu jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, ale trwało to trochę ponad 2 tygodnie. Edited February 3, 2015 by lukaszr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts