jankes2k14 Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Witam, Chciałem dzisiaj uwarzyć piwo, APA, około 12,5 blg. Zatarłem 4,5 kg słodu w około 13 litrach wody, wszystko poszło sprawnie. Dałem to do wysładzania. Przy wysłodzeniu około 10 litrów sprawdziłem blg i cukromierz wskazał 20 blg. Ucieszyłem się, bo pomyślałem, że finalnie będzie tego sporo. Po kolejnych 5 litrach sprawdziłem ponownie i... balingometr pokazał 11 blg. Według mnie coś jest nie tak, nigdy nie miałem aż takiego spadku. Moje pytanie brzmi: co może być tego powodem? Dodam tylko, że słód pochodził ze Strzegomia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 (edited) Normalne, skonczyla leciec brzeczka przednia a zaczęły wyslodziny Edited January 18, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 (edited) 11 na wysłodzinach czy cała brzeczka (razem z przednią?) zakładam, że same wysłodziny (bo musiałbyś lać wodę, żeby z 10l 20blg zrobić 15l 11blg). kompletnie normalne. masz 15l 17blg - czy to źle? chciałeś z 13l zacieru zrobić 50l? Edited January 18, 2015 by Pun kOmora Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 18, 2015 Author Share Posted January 18, 2015 Z fermentora leciało już około 1 blg. Liczyłem, że osiągnę koło 20 litrów koniec końców. Wcześniej robiłem single hop 15 blg. Zasyp dałem do 16 litrów wody i finalnie wysłodziłem 23 litrów brzeczki 11 blg, gdzie przy 10 litrach podczas wysładzania miala ona 19 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Nie wysładza się tak głęboko, przyjmuje się wysładzanie do 2-4 blg wysłodzin, a nie do 1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Wysłodziny to młóto, wody wysłodkowe to cienkusz bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Racja, dzięki za poprawienie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vip Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Z fermentora leciało już około 1 blg(...) Ale to pewnie było przy ciepłej brzeczce, po schłodzeniu było by pewnie z 2-3 blg więc chyba jest ok. Dobrze myślę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Nie wiem, ja zawsze chłodzę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabbr Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Moja teoria: mocne lanie wody do wysladzania - krarer w młócie - calosc dolewanej wody znajduje łatwe ujście przez ten krater. Możliwe? Używasz oplotu czy fałszywego dna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) A jaka temperatura wody do wysładzania była ? Nie za niska ? Edited January 19, 2015 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 mając 10l 20blg nawet dodając wodę nie był w stanie osiągnąć 15l 11blg. mierzy pewnie na gorącej brzeczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 19, 2015 Author Share Posted January 19, 2015 Do wysładzania użwam oplotu. Nie wydaje mi się żeby wysładzanie szło za szybko. Woda, którą wysładzałem miała 76 stopni. Co do mierzenia, zawsze mierzyłem gorącą brzeczkę i liczyłem się zym, że mogą wystąpić różnice (i występowały). Ale nigdy nie spotkałem się z taką różnicą pomiaru przy tak małej różnicy w litrarzu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 dlatego dbaj o temp pomiaru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilkor Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 (edited) Mało tego,cukromierz można rozkalibrować Edited January 20, 2015 by Wilkor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now