Apoc Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Wydaje mi się, że skopałem sprawę z surowcem do refermentacji. Chciałem zabutelkować moje blond ale (początkowo 16 BLG). Po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG, więc przelałem na cichą z myślą, że jeszcze trochę zejdzie. Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG. Niestety, piwo już przelane i zastanawiam się co teraz robić. Lać wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 A co Ci da dolanie wody?, ja bym butelkowal i sprawdzal pozniej nagazowanie, jakby sie zaczelo przegazowywac do odgazowywac albo do szybkiej utylizacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apoc Posted January 18, 2015 Author Share Posted January 18, 2015 Czyli po kilku dniach od zabutelkowania upuszczać gazu i patrzeć czy wylatuje piana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Tak, otworzyć piwko, spróbować, i przy okazji będzie widać czy jest dobrze nagazowane, niedogazowane czy przegazowane. Jak niedogazowane to trzymać dłużej w temp pokojowej, jak normalnie nagazowane to do zimnego i sprawdzić za jakiś czas czy się nie przegazwouje, jak przegazowane to do upuszczania gazu lub szybkiego spicia. Apoc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG Jeśli dobrze rozumiem pierw dałeś cukier a potem mierzyłeś blg jeśli tak to blg powinno Ci pójść w górę jeśli nadal jest 5 blg tzn. że spadło a Ty dodając cukru podbiłeś blg do 5 ,150 g surowca w 20l piwa podniosło Ci blg o jakieś 0,7 Edited January 19, 2015 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apoc Posted January 22, 2015 Author Share Posted January 22, 2015 To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 (edited) To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza). Jaką temperaturę miało piwo podczas butelkowania ? Ile go było ? Ja korzystam z kalkulatora w celu ustalenia ilości surowca. 130 g to nie jest jakoś rażąco dużo na 20 l piwa . Edited January 22, 2015 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apoc Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 Tydzień burzliwej w 20 stopniach, potem tydzień cichej w ok. 10, ale na niej nic nie zeszlo więc do obliczen dalem 20 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 (edited) Pewnie nie dofermentowało. Tydzień fermentacji to trochę krótko. Nie liczę tego tygodnia cichej w 10°C bo taka temperatura pewnie uśpiła drożdże. Teraz się budzą i dojadają. Nie pisałeś jakie to drożdże i jak zachowuje się teraz piwo? Wychodzi z butelki? Edited January 24, 2015 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now