Jump to content

Za dużo surowca?


Apoc

Recommended Posts

Wydaje mi się, że skopałem sprawę z surowcem do refermentacji. Chciałem zabutelkować moje blond ale (początkowo 16 BLG). Po tygodniu burzliwej zeszło do 5 BLG, więc przelałem na cichą z myślą, że jeszcze trochę zejdzie. Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG. Niestety, piwo już przelane i zastanawiam się co teraz robić. Lać wody?

Link to comment
Share on other sites

Tak, otworzyć piwko, spróbować, i przy okazji będzie widać czy jest dobrze nagazowane, niedogazowane czy przegazowane. Jak niedogazowane to trzymać dłużej w temp pokojowej, jak normalnie nagazowane to do zimnego i sprawdzić za jakiś czas czy się nie przegazwouje, jak przegazowane to do upuszczania gazu lub szybkiego spicia.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj do fermentora dałem syrop glukozowy i zacząłem lać piwo, w międzyczasie zmierzyłem BLG i okazało się, że piwo w ogóle nie zeszło - nadal jest 5 BLG

Jeśli dobrze rozumiem pierw dałeś cukier a potem mierzyłeś blg jeśli tak to blg powinno Ci pójść w górę jeśli nadal jest 5 blg tzn. że spadło a Ty dodając cukru podbiłeś blg do 5 ,150 g surowca w 20l piwa podniosło Ci blg o jakieś 0,7

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza).

Link to comment
Share on other sites

To 5 BLG bylo przed dodaniem cukru. Czyli po cukrze (dalem 130g) bedzie przegazowane? Poki co upuszczam gazu w butelkach, fontanny przenosze na strych (ok. 12 stopni Celsjusza).

Jaką temperaturę miało piwo podczas butelkowania ? Ile go było ? Ja korzystam z kalkulatora w celu ustalenia ilości surowca. 130 g to nie jest jakoś rażąco dużo na 20 l piwa .

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Tydzień burzliwej w 20 stopniach, potem tydzień cichej w ok. 10, ale na niej nic nie zeszlo więc do obliczen dalem 20 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Pewnie nie dofermentowało. Tydzień fermentacji to trochę krótko. Nie liczę tego tygodnia cichej w 10°C bo taka temperatura pewnie uśpiła drożdże. Teraz się budzą i dojadają. Nie pisałeś jakie to drożdże i jak zachowuje się teraz piwo? Wychodzi z butelki?

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.