Jump to content

Pils bez lagerowania.


Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży

górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu.

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich.

Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży

górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu.

Mało kto dzisiaj leżakuje (lageruje) piwa, zbyt dużo z tym problemów.

Link to comment
Share on other sites

Mam w piwnicy od 10 do 15 st. C(w zależności od pomieszczenia). Jeśli lagowanie nie jest obowiązkowe zaryzykuje dolniaki.

Link to comment
Share on other sites

Pojedziesz w górnych temperaturach dolniaków , ale jak nie masz wyjścia ... Ja też jadę czasem na 12 - 13 st.C już drugi sezon . Piwa pijalne , więc nie ma co się tak przejmować jak nie masz ambicji wygrywania konkursów . Spróbuj też górniaków przy min. temperaturach dla danego szczepu . Ja zrobiłem belga świątecznego ok. 7 - 8 % alko na abbeyach przy 15 st. C i wyszło bardzo czyste , z niewyczuwalnym alko - także IMO to też dobry pomysł .

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj ewentualnie bardziej wszechstronnych drożdży, np. Mangrove Jack's M10 Workhorse - one powinny dać fajny, czysty profil w takich temperaturach. Mnie wydały na świat bardzo przyjemnego Koelsch'a i z pewnością jeszcze powtórzę to piwko, bo poszło w kilka tygodni :P

 

Więcej info o MJ M10: http://www.piwo.org/topic/11103-mangrove-jacks-m10-workhorse-beer-yeast/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.