sejler Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Witam wszystkich. Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 18, 2015 Share Posted January 18, 2015 Witaj. Użyj drożdży dolnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 A jaką temperaturę możesz zapewnić do fermentacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Witam wszystkich. Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu. Mało kto dzisiaj leżakuje (lageruje) piwa, zbyt dużo z tym problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sejler Posted January 19, 2015 Author Share Posted January 19, 2015 Mam w piwnicy od 10 do 15 st. C(w zależności od pomieszczenia). Jeśli lagowanie nie jest obowiązkowe zaryzykuje dolniaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Dolniaki najlepiej fermentować w temp. 8-10stC lagerowanie to inaczej leżakowanie i je przeprowadzamy w jak najniższej, bliskiej zera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Pojedziesz w górnych temperaturach dolniaków , ale jak nie masz wyjścia ... Ja też jadę czasem na 12 - 13 st.C już drugi sezon . Piwa pijalne , więc nie ma co się tak przejmować jak nie masz ambicji wygrywania konkursów . Spróbuj też górniaków przy min. temperaturach dla danego szczepu . Ja zrobiłem belga świątecznego ok. 7 - 8 % alko na abbeyach przy 15 st. C i wyszło bardzo czyste , z niewyczuwalnym alko - także IMO to też dobry pomysł . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Spróbuj ewentualnie bardziej wszechstronnych drożdży, np. Mangrove Jack's M10 Workhorse - one powinny dać fajny, czysty profil w takich temperaturach. Mnie wydały na świat bardzo przyjemnego Koelsch'a i z pewnością jeszcze powtórzę to piwko, bo poszło w kilka tygodni Więcej info o MJ M10: http://www.piwo.org/topic/11103-mangrove-jacks-m10-workhorse-beer-yeast/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now