Pogan Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) Wita. jestem przed uwarzeniem mojej pierwszej warki. zaczynam kompletowac sprzet, i prosilbym o pomoc w wyborze i skompletowaniu takiego sprzetu. Na pierwszy raz zamierzam uwarzyć piwo z brew kitu, ze zwzgledu na prostote. Jezeli macie jakies pomysły na dobry, sprawdzony brew kit to rownież poprosze o podanie mi takiego. A moze coś z własnorecznie dobranych skladników... Jestem otwarty na Wasze sugestie. Jeżeli chodzi o rodzaj to myslalem o kożlaku albo IPA lub cos zblizonego (nie wykluczam innych rodzajow). Prosze o pomoc i z góry dziękuje za rady. Edited January 19, 2015 by adamoi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Pewnie było już wałkowane wiele razy Jak się boisz zacierania to spróbuj z niechmielonych ekstraktów, różnica jest niewielka a masz dużo większy wpływ na piwo, w podobnej cenie wyjdzie lepsze (bo użyjesz samego ekstraktu, bez sypania cukru) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) Witaj . Poczytaj wiki http://www.wiki.piwo...g/Strona_główna Tam masz dużo cennych porad . I zacieraj od razu - nie taki diabeł straszny . Dużo czytać warto Dopiero teraz zauważyłem , że Zawiercie . Witam ziomka Edited January 19, 2015 by Quentin Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZZZabioreCiButy Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Zacieraj, nie ma co się bać. Sam dwie pierwsze warki robiłem z ekstraktu słodowego, ale z perspektywy czasu stwierdzam, ze nie potrzebnie, mogłem od razu zacierać. Kup zestaw surowców, jedziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Khorn Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Witam, cieszę się, że ktoś założył taki temat. Istnieją tematy o sprzęcie jednak są dość stare. Obecnie sporo się pozmieniało w zestawach sprzętowych. Sam się przymierzam do pierwszej warki(od kilku miesięcy namiętnie studiuję dostępną literaturę, fora i blogi). Czekam tylko na kasę i zamawiam. A zamawiać będę z BA lub Alepiwo. Cenowo wychodzi podobnie. Z przesyłką +- 330 PLN bez gara do zacierania/warzenia. Sprzet jaki się w tym zakresie cenowym zmieści to: Wąż silikonowy do filtracji, jodowy wskaźnik, cylinder do balingomierza, balingomierz, 2x fermentator, kranik, rurka fermentacyjna, termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik, łycha, piro lub oxy, filtrator z oplotu lub wkład filtracyjny, termometr, kapslownica eterna lub greta, kapsle, miarka do cukru, reduktor osadów, rurka do rozlewu z zaworkiem, wąż igielitowy do rozlewu. Zestaw surowców AIPA z zacieraniem oczywiście (brewkit uważam za coś podobnego do zupki chińskiej;) ) Niektóre rzeczy niepotrzebne, ale dają je w zestawach sprzętowych(miarka do cukru, wskaźnik jodowy). Tam gdzie pisałem "lub" zależy od w/w sklepu, w którym będę zamawiał(wkład filtracyjny, greta, oxy w BA). Zestaw surowców na AIPA w BA jest na 10L, a w Alepiwo na 20L; Zawierają nieco odmienne receptury. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) Witam, cieszę się, że ktoś założył taki temat. Istnieją tematy o sprzęcie jednak są dość stare. Obecnie sporo się pozmieniało w zestawach sprzętowych. Sam się przymierzam do pierwszej warki(od kilku miesięcy namiętnie studiuję dostępną literaturę, fora i blogi). Czekam tylko na kasę i zamawiam. A zamawiać będę z BA lub Alepiwo. Cenowo wychodzi podobnie. Z przesyłką +- 330 PLN bez gara do zacierania/warzenia. Sprzet jaki się w tym zakresie cenowym zmieści to: Wąż silikonowy do filtracji, jodowy wskaźnik, cylinder do balingomierza, balingomierz, 2x fermentator, kranik, rurka fermentacyjna, termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik, łycha, piro lub oxy, filtrator z oplotu lub wkład filtracyjny, termometr, kapslownica eterna lub greta, kapsle, miarka do cukru, reduktor osadów, rurka do rozlewu z zaworkiem, wąż igielitowy do rozlewu. Zestaw surowców AIPA z zacieraniem oczywiście (brewkit uważam za coś podobnego do zupki chińskiej;) ) Niektóre rzeczy niepotrzebne, ale dają je w zestawach sprzętowych(miarka do cukru, wskaźnik jodowy). Tam gdzie pisałem "lub" zależy od w/w sklepu, w którym będę zamawiał(wkład filtracyjny, greta, oxy w BA). Zestaw surowców na AIPA w BA jest na 10L, a w Alepiwo na 20L; Zawierają nieco odmienne receptury. Pozdrawiam Możesz pogadać w sklepach, aby po prostu obniżyli cenę i wyrzucić niektóre rzeczy. W mojej opinii można odpuścić sobie wskaźnik skrobi - jeśli będziesz potrzebował, możesz kupić w aptece jodynę. Mam, użyłem kilka razy i działa. Reduktor osadów - można się obyć bez. Fermentacja główna w wiadrze bez kranu, z kranem tylko na rozlew, wtedy nie ma czego redukować. Miarka - o wiele wygodniej i dokładniej dodawać cukier w syropie. Kapslownica - polecam eternę, miałem gretę i była niezbyt praktyczna. Bez problemu kapsluje tylko butelki z wysokim kołnierzem. Pozostałe idą opornie, chyba że we własnym zakresie wymienisz sobie blaszki. Moja po kilku warkach się wyrobiła i czasami musiałem poświęcić ok 2-3minut na samo zakapslowanie 1 butelki, czasami musiałem czymś owijać szyjkę, aby nie ześlizgiwała mi się z kołnierza. Eterną wszystko idzie sprawnie, tylko trzeba na początku kilka razy naoliwić, ostatni raz smarowałem kilkanaście warek temu i chodzi idealnie. Do filtracji polecam oplot, sprawdza się dobrze. Bez rurek można się obejść... ale jakoś je lubię i tylko w 2 wiadrach nie mam rurki. Tyle moich sugestii. PS. Brewkity to dla mnie nie zupka chińska, ale wyręczenie nas w zacieraniu, za które trzeba sporo zapłacić a pole manewru mamy trochę mniejsze. Edited January 19, 2015 by kordas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrado Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego. Jeszcze niedawno wydawało mi się że poza mną w Zawierciu warzy tylko Browar na Jurze i Pinta Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego. Dlaczego uważasz że przy zacieraniu się tego nie nauczysz? Przecież zacieranie ma miejsce kilka godzin przed tym kiedy reżim sanitarny staje się konieczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrado Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego. Dlaczego uważasz że przy zacieraniu się tego nie nauczysz? Przecież zacieranie ma miejsce kilka godzin przed tym kiedy reżim sanitarny staje się konieczny. Chodzi mi o to że w razie zakażenia mniej przykro by mi było wylać piwo z brewkita. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Mi by było bardziej szkoda brewkita, bo droższy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrado Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Mi by było bardziej szkoda brewkita, bo droższy Ja miałem akurat farta bo trafiłem na allegro na kity black rock za 10zł sztuka bez drożdży Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Komuś się zero zapomniało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Ja zacierałem od razu... Spokojnie dasz radę! Osobiście kupiłem zestaw z CP. Zestaw wg ma najlepszy stosunek cena/jakość. Co mi się nie przydało: miarka, jodyna; reszta ok. Dodatkowo kupiłem garnek z allegro 40l - bogu dzięki nie wziąłem 30l; (szkoda, że nie 50). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczmen Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Wita. jestem przed uwarzeniem mojej pierwszej warki. zaczynam kompletowac sprzet, i prosilbym o pomoc w wyborze i skompletowaniu takiego sprzetu. Na pierwszy raz zamierzam uwarzyć piwo z brew kitu, ze zwzgledu na prostote. Jezeli macie jakies pomysły na dobry, sprawdzony brew kit to rownież poprosze o podanie mi takiego. A moze coś z własnorecznie dobranych skladników... Jestem otwarty na Wasze sugestie. Jeżeli chodzi o rodzaj to myslalem o kożlaku albo IPA lub cos zblizonego (nie wykluczam innych rodzajow). Prosze o pomoc i z góry dziękuje za rady. Moje pierwsze piwko robiłem z ekstraktów. Wybór padł na American Amber Ale chmielone Mosaic'iem. Jeszcze słabo się nagazowało, ale w smaku jest świetne. Tu masz temat z recepturą: http://www.piwo.org/...e-z-ekstraktow/ Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrado Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 Komuś się zero zapomniało? Serio Słownie dziesięć złotych . Na allegro facet wystawił. Twierdził że z Włoch przywiózł i nie wie jak stare są. Zeszły w moment, ja załapałem się na 6 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaKuba Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 (edited) Myślę, że zestawy nie są najlepszym wyborem. Dużo sprzętu można osobno skompletować. Jestem dopiero po trzeciej warce i ciągle kompletuje sprzęt. 1. Do Katowic masz niedaleko więc pędź do IKEA po termometr http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ . Nie baw się w rtęciowe, szkoda czasu. 2. Kupisz tam też flakonik na balingometr - 10zł. I poszukaj na forum jaki balingometr bo ja kupiłem kiepski i żałuję. 3. Nie wiem jak z kasą stoisz i na co sobie możesz pozwolić, ale proponuje kupić od razu 3 fermentory, znaczy dwa fermentory z rurką fermentacyjną i jeden do rozlewu i filtracji z kranikiem. 4. Garnek, baaaaardzo ważny jest garnek. Największy wydatek i tutaj niestety koszt jest spory, jak masz fundusze zastanów się nad garnkiem ze stali nierdzewnej min 30 litrów (36 litrów jest bardzo wygodny). 5. Filtrator z oplotu - nie baw się w nic innego, zrób sam, lub kup. Niektóre sklepy mają już gotowe w dobrej cenie, ale nie ma problemu samemu to zrobić, znajdziesz filmiki z instrukcją. 6. Wąż silikonowy - 1,5 do 2 metrów. Nie potrzebujesz innego wężyka, tym załatwisz wszystko. 7. Kapslownica plus kapsle. Polecam Eternę, przeczytałem dużo o kapslownicach i podobno ta jest najlepsza. Niektórzy chwalą sobie Gretę. Ja jej nie używałem. Podobno są dwie wersje Eterny, jedna lepsza druga gorsza. Pamiętaj żeby kapslownice nasmarować jakimś smarem, nie zniszczysz jej a o wiele lepiej chodzi. 8. Sterylizacja - Oxi lub piro albo coś podobnego. Piro (dezynfekuje oparami) śmierdzi i trzeba uważać ale skuteczne. Oxi wydaje mi się lepsze ale tutaj to bez znaczenia. Można: Dodatkowo przyda się waga kuchenna. Może reduktor osadów i łapka na wężyk. Desprej lub podobne - można się obejść. Ja nie mam ale na pewno kupię. Rurka do rozlewu z zaworkiem - mam, fajnie się używa, ale można wziąć kawałek wężyka, postawić wiadro na stoliku, podpiąć do kraniku i wlewać do butelki. Polecam. Chłodnica - duży koszt, na początek lepiej zainwestować w garnek. Chyba, że koszty nie grają roli Czego nie potrzebujesz: Miarka do cukru - zupełnie nie potrzebny sprzęt. Lepiej zrobić roztwór cukru i wlać do piwa. Wymieszać i mamy wszystkie butelki tak samo nagazowane. Termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik - można kupić, ale nie jest potrzebny jakoś specjalnie. Jodowy wskaźnik skrobi - nie potrzebujesz, fajnie sobie sprawdzić ale nie widzę potrzeby. Mieszadło - jak nie masz żadnej łyżki drewnianej to kup, jak masz to po co. Wężyk igelitowy - po co jak masz silikonowy Nie baw się w w brewkity czy ekstrakty słodowe, szkoda czasu i pieniędzy. Ja pierwszą warkę zrobiłem z ekstraktów słodowych i wyszło drożej niż ze słodów a wynik gorszy. Edited January 22, 2015 by JaKuba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 (edited) Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego. Jeszcze niedawno wydawało mi się że poza mną w Zawierciu warzy tylko Browar na Jurze i Pinta Nie nie Jest jeszcze kolega pawelmaslo z forum ( sędzia PSPD notabene ) , mój sąsiad oraz kolega z Bzowa . Jest nas tu trochę Może jakieś spotkanko u Stacha na Jurajskim piwku i wymiana doswiadczeń ? Edited January 23, 2015 by Quentin Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianMal Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 (edited) Do Stacha zawsze bardzo chętnie. Edited January 24, 2015 by DamianMal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 A ja miałem Ci nakablować , że ktoś Ci nazwę browaru podpierniczył , nie kapnąłem się , że to Ty Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianMal Posted January 27, 2015 Share Posted January 27, 2015 A ja miałem Ci nakablować , że ktoś Ci nazwę browaru podpierniczył , nie kapnąłem się , że to Ty HEHE no nieźle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrado Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Do Stacha również chętnie szczególnie, że powoli idzie wiosna, a na tarasie jest najprzyjemniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now