kpt Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 (edited) #7 IIPA Słody: -weyermann pale ale 5kg -pilzneński 1kg -crystal 150 EBC 0,5kg -żytni 1kg Wszystko na raz. -gips piwowarski 2,5g 63C - 40min 72C - 30min 76C - 10min Chmielenie - marynka 40g 60min - chinook 25g 30min - centennial 20g 15min - simcoe 10g 0min - centennial 10g 0min -simcoe 30g 80C Zimna: - chinook 25g - simcoe 10g - centennial 20g Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemnościi. Początkowo planowałem zacierać w 16L, ale że strasznie trudno się to mieszało, dolałem wody do 20L. W 70' próba jodowa pozytywna. 80' pozytywna. 100' pozytywna. 120' w końcu negatywna. Straszne boje z wysładzaniem, dwa razy podgrzewałem, szło jak krew z nosa. Dopiero po odebraniu połowy młóta się udało. Czy w piwach z dużym zasypem to norma? Ostatecznie otrzymałem przed gotowaniem 23L brzeczki 16 BLG. Drożdże (litrowy starter łącznie z przefermentowaną brzeczką) zadane w 25oC ok. 1:00, dłużej nie chciało mi się czekać, aż wystygnie na balkonie. Zakup chłodnicy wychodzi powoli na pierwszy plan... Po chmieleniu i wystudzeniu było 21,5L brzeczki, dolałem 1,5L wody mineralnej. Ostatecznie 23L, 16BLG - litr mniej od zamiarów.F Temperatura otoczenia przy fermentacji ok. 17-18oC, na tym fermentorze nie mam termometru, więc nie wiem jaka w środku. O 10:00 było już czuć, że drożdże pracują, o 19:00 hulały na całego. Edited January 19, 2015 by kpt Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 Wg mnie to co uwarzyłeś to RyeIPA a nie IIPA. Fltracja szła licho przez słód Żytni. PS. Czy FM13 nie są raczej dedykowane do Stoutów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kpt Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 (edited) Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA To, jeśli chodzi o przydatność do IPA. No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA. Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła. Edited January 21, 2015 by kpt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted January 22, 2015 Share Posted January 22, 2015 (edited) Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA To, jeśli chodzi o przydatność do IPA. No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA. Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła. Żyto się ciężej filtruje niż pszenicę, więc jak najbardziej może "tak" utrudnić filtrację Edited January 22, 2015 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now