Jump to content

Nazwa robocza

Recommended Posts

#7 IIPA

Słody:

-weyermann pale ale 5kg

-pilzneński 1kg

-crystal 150 EBC 0,5kg

-żytni 1kg

Wszystko na raz.

-gips piwowarski 2,5g

63C - 40min

72C - 30min

76C - 10min

Chmielenie

- marynka 40g 60min

- chinook 25g 30min

- centennial 20g 15min

- simcoe 10g 0min

- centennial 10g 0min

-simcoe 30g 80C

Zimna:

- chinook 25g

- simcoe 10g

- centennial 20g

Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemnościi.

Początkowo planowałem zacierać w 16L, ale że strasznie trudno się to mieszało, dolałem wody do 20L.

W 70' próba jodowa pozytywna.

80' pozytywna.

100' pozytywna.

120' w końcu negatywna.

Straszne boje z wysładzaniem, dwa razy podgrzewałem, szło jak krew z nosa. Dopiero po odebraniu połowy młóta się udało. Czy w piwach z dużym zasypem to norma?

Ostatecznie otrzymałem przed gotowaniem 23L brzeczki 16 BLG.

Drożdże (litrowy starter łącznie z przefermentowaną brzeczką) zadane w 25oC ok. 1:00, dłużej nie chciało mi się czekać, aż wystygnie na balkonie. Zakup chłodnicy wychodzi powoli na pierwszy plan... Po chmieleniu i wystudzeniu było 21,5L brzeczki, dolałem 1,5L wody mineralnej. Ostatecznie 23L, 16BLG - litr mniej od zamiarów.F

Temperatura otoczenia przy fermentacji ok. 17-18oC, na tym fermentorze nie mam termometru, więc nie wiem jaka w środku.

O 10:00 było już czuć, że drożdże pracują, o 19:00 hulały na całego.

Edited by kpt

Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA

To, jeśli chodzi o przydatność do IPA.

No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA.

Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła.

Edited by kpt

Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA

To, jeśli chodzi o przydatność do IPA.

No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA.

Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła.

Żyto się ciężej filtruje niż pszenicę, więc jak najbardziej może "tak" utrudnić filtrację :)

Edited by Szalas85