Jump to content

Starter wielostopniowy


b.dawid

Recommended Posts

Witam, szykuję się do pierwszych w tym roku warek. Szukałem trochę informacji o starterze wielostopniowym ponieważ chciałbym zrobić kilka mocniejszych piw i przeżartych na FMach. Kalkulator obejmuje jedynie jednostopniowy starter, w związku z tym zacząłem kombinować z tym co jest i chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem ideę startera wielostopniowego i czy dobrze dobieram wartości. Ponieważ mój angielski... jest jaki jest, możliwe że pewne elementy na zagranicznych dyskusjach źle zrozumiałem.

 

Narzędzie - kalkulator BS2

Do dyspozycji mieszadło magnetyczne i kolby 1L i 2L

Stężenie brzeczki do starterów 8Blg

 

Przykład - piwo mocne, górnej fermentacji o ekstrakcie początkowym 1,085(~21,5) 22L. Zapotrzebowanie ~335bil. komórek.

 

Wielkość wyjściowa to paczka FM(pomijam konkretny szczep) Jak dobrze pamiętam to deklarowana ilość to 30Bil?(tutaj także proszę o sprostowanie, ponieważ w dyskusji o tych drożdżach przewijały się miliardy zarówno dla Wyeast jak i FM, gdzie sam Wyeast pisze bilionach)

 

Dla pierwszego stopnia manewruję tak wielkością i stężeniem "teoretycznej brzeczki pośredniej"- TBP(bez zmiany objętości docelowej) żeby uzyskać połowę wymaganej ilości docelowej komórek i zmieścić się np w 1L kolbie.

 

Pierwszy stopień wychodzi 148,5 bil. komórek. Gęstość początkowa 1,036SG TBP. Wielkość pierwszego stopnia startera wychodzi 0,94L.

 

Po zakończeniu pierwszego startera, jako pakiet startowy komórek na drugi stopień wpisuję uzyskaną ilość z pierwszego stopnia, pierwszy stopień startera odstawiam na wyklarowanie do lodówki.

 

Drugi stopień wyliczam już na gęstość docelową, i robię w 2L kolbie. Kalkulator wylicza potrzebną wielkość startera na 1,41L. Przygotowuję odmierzoną brzeczkę w 2L kolbie, z pierwszego stopnia dekantuję delikatnie płyn znad drożdży i dodaję drożdże do drugiego stopnia.

 

Tak to sobie wykombinowałem, jednak natknąłem się na dziwne wyliczenia i nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że w drugim stopniu przyrost nie jest taki sam jak w pierwszym stopniu?

M.in. tutaj jest opublikowana tabelka z której zrozumiałem że kolejny stopień daje przyrost jedynie o około 100bil.(przy założeniu że używam tej samej objętości startera dla każdego stopnia).

Link to comment
Share on other sites

Zacznij w miarę wcześniej, startery stopniowe robi się ładnych kilka dni w zalezności ile stopni planujesz, trzeba przewidzieć czas na klarowanie startera w lodówce (około 24-48h w zależność od flokuacji szczepu). Dobrze jest robić kolejny krok na większym objętościowo starterze aby uzyskać sensowny przyrost masy.

 

Btw. W ostatnim Piwowarze jest świetny artykuł Jacka Kocurka na temat obliczeń ilości drożdży, przyrostów masy itp. Polecam.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.