b.dawid Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Witam, szykuję się do pierwszych w tym roku warek. Szukałem trochę informacji o starterze wielostopniowym ponieważ chciałbym zrobić kilka mocniejszych piw i przeżartych na FMach. Kalkulator obejmuje jedynie jednostopniowy starter, w związku z tym zacząłem kombinować z tym co jest i chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem ideę startera wielostopniowego i czy dobrze dobieram wartości. Ponieważ mój angielski... jest jaki jest, możliwe że pewne elementy na zagranicznych dyskusjach źle zrozumiałem. Narzędzie - kalkulator BS2 Do dyspozycji mieszadło magnetyczne i kolby 1L i 2L Stężenie brzeczki do starterów 8Blg Przykład - piwo mocne, górnej fermentacji o ekstrakcie początkowym 1,085(~21,5) 22L. Zapotrzebowanie ~335bil. komórek. Wielkość wyjściowa to paczka FM(pomijam konkretny szczep) Jak dobrze pamiętam to deklarowana ilość to 30Bil?(tutaj także proszę o sprostowanie, ponieważ w dyskusji o tych drożdżach przewijały się miliardy zarówno dla Wyeast jak i FM, gdzie sam Wyeast pisze bilionach) Dla pierwszego stopnia manewruję tak wielkością i stężeniem "teoretycznej brzeczki pośredniej"- TBP(bez zmiany objętości docelowej) żeby uzyskać połowę wymaganej ilości docelowej komórek i zmieścić się np w 1L kolbie. Pierwszy stopień wychodzi 148,5 bil. komórek. Gęstość początkowa 1,036SG TBP. Wielkość pierwszego stopnia startera wychodzi 0,94L. Po zakończeniu pierwszego startera, jako pakiet startowy komórek na drugi stopień wpisuję uzyskaną ilość z pierwszego stopnia, pierwszy stopień startera odstawiam na wyklarowanie do lodówki. Drugi stopień wyliczam już na gęstość docelową, i robię w 2L kolbie. Kalkulator wylicza potrzebną wielkość startera na 1,41L. Przygotowuję odmierzoną brzeczkę w 2L kolbie, z pierwszego stopnia dekantuję delikatnie płyn znad drożdży i dodaję drożdże do drugiego stopnia. Tak to sobie wykombinowałem, jednak natknąłem się na dziwne wyliczenia i nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że w drugim stopniu przyrost nie jest taki sam jak w pierwszym stopniu? M.in. tutaj jest opublikowana tabelka z której zrozumiałem że kolejny stopień daje przyrost jedynie o około 100bil.(przy założeniu że używam tej samej objętości startera dla każdego stopnia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Ja tego używam i jestem zadowolony. Możesz nawet 3 stopniowy sobie policzyć. PawelH 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 Dzięki, w kwestii bilonów i miliardów już znalazłem odpowiedź takie drobne niuanse językowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 http://www.brewersfr...ter-calculator/ Ja tego używam i jestem zadowolony. Możesz nawet 3 stopniowy sobie policzyć. Z tej strony korzystałem kilka razy, ale tego kalkulatora nie widziałem. Dzięki za ten namiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 A najlepiej zrobić najpierw jakąś 15, a potem na jej gęstwie spokojnie przerobisz 20-25blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 10 chyba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 Szkoda mi czasu i surowców żeby robić "ot tak" tę dziesiątkę czy piętnastkę pośrednią, interesuje mnie piwo docelowe. Aktualnie jeśli już mam termin warzenia to nie chcę go tracić na piwa pośrednie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 (edited) Zacznij w miarę wcześniej, startery stopniowe robi się ładnych kilka dni w zalezności ile stopni planujesz, trzeba przewidzieć czas na klarowanie startera w lodówce (około 24-48h w zależność od flokuacji szczepu). Dobrze jest robić kolejny krok na większym objętościowo starterze aby uzyskać sensowny przyrost masy. Btw. W ostatnim Piwowarze jest świetny artykuł Jacka Kocurka na temat obliczeń ilości drożdży, przyrostów masy itp. Polecam. Edited January 21, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 Tak, cztałem ten artykuł, faktycznie jest wyłożone jak chłopu a starter pierwszego stopnia planuję rozpocząć tak z 10 dni przed warzeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now