Jump to content

Pierwsza warka za mną.

Recommended Posts

To jestem już po pierwszym warzeniu.

Warka na słodzie wesa jasny, chmielach marynka i lubelski drożdze (nie pamiętam dlaczego takie ,) brewferm top (niebieskie)

Wareczka mała 12L bo i gar mały ,oczywiscie nie obyło się bez niespodzianek.

Zamiast mieszadełka plastkowego kupiłem ( jak mi sie zdawało lepsze) całe metalowe :( i sie "ździwiłem" ze się nagrzała i mnie oparzyła.

Sypiąc pierwszy raz chmiel zrobiłem to za szybko i mi wykipiało :D

dalej nie wiem czy słusznie chciałem przefiltrować granulat przy zlewaniu do fermentatora(fermentora) i co nie ma filtra więc na szybko do apteki po gaze jałową ,myśle trzeba zmierzyc blg szukam cukromierza i nie ma a był bo nie tak dawno mierzyłem winko.Pytam i co sie okazuje zbity został.Telefon do kolegi aby pożyczył swojego :okey: wynik 11Blg moze 11,5 .Termometr tez zaginął ale się odnalazł.

Drożdze nie chciały mi się uwodnić (to nie pierwszy raz kiedy mam do czynienia z drożdzami,kilka lat winko tworzę) tzn tylko sie wymieszały z wodą ale nie przyrastały,trudno wlałem takie bo innych nie mam-Nauczka na drugi raz miec zapas.

Dobra pojemnik zamknięty rurka wsadzona ( a z tym jaja były-nie chciałem aby mi wiercili dziury skoro moge je samemu zrobic - i co ? szukam po całym mieszkaniu wiertem stolarskich(brat stolarz) i nie ma dzwonie do gada a on mówi ze zabrał większość do Poznania,ale może gdzieś w piwnicy znajdę) znalazłem jedno jedyne i akurat 16ke takie jak miało być pod uszczelkę od rurki.

Wizja dymania na nogach do castoramy (po wiertła)2 km mi się nie uśmiechała :( ,( po piwku nie jeżdzę.))

2 browarki na sen i spać poszedłem.

Najlepsze rano poczułem się jak dziecko na gwiazdkę :D jest prezent czy nie ma :beer: GULGA CZY NIE GULGA

Na szczęście gulga jak szalone :lol: :lol:

Sumarycznie

12L

11Blg

i nauczka aby jednak konkretnie się przygotowac do następnej warki.