Jump to content

IIPA 20 blg. jak to uzyskać?


Recommended Posts

Hej. Kolejne pytanie od początkującego.... jak uzyskać tak wysokie blg czy poprostu naładować 7,5 kg słodów do gara i zamieszać czy wycisnąć jakieś 16 i dosypać cukru ( bo chyba tak niektórzy to robią). jak wsypie 7,5 kg do tego woda 3,5:1 to mi zostanie 4 litry miejsca w kotle więc odrobine słabo poza tym taka ilość słodu prawdopodobnie nie zmieści mi się do kadzi filtracyjnej... Czuje się totalnie zagubiony ;) heh. Ale poważnie, jak Wy to robicie? Czytalem że niektórzy dosypują cukier juz do fermentora a inni przy chmieleniu? sorry za, pewnie banalne, pytanie ale to w końcu piaskownica nieprawdaż? ;)

Link to comment
Share on other sites

do standardowego wiadra 33L spokojnie wchodzi 8kg słodów i 24 litry wody - tak na oko 9 i 27 też wejdzie. do kadzi filtracyjnej zawsze możesz dołożyć resztę już po rozpoczęciu filtracji. druga sprawa że brzeczkę można też mocniej odparować. cukier pod koniec chmielenia (ino by się rozpuścił), a jak się cukru boisz to nic nie stoi na przeszkodzie dać ekstrakt słodowy. zawsze też można zaplanować dwa piwa i brzeczkę przednią odebrać do jednego gara a wysłodki do drugiego. jak zależy na objętości to nic nie stoi na przeszkodzie zrobić tak dwa razy. no możliwość masz sporo...

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem na jakim sprzęcie działasz, ale przy standardowym wyposażeniu (garnek 30 litrów, filtrowanie w fermentatorze przez sraczwężyk) robi się to normalnie. Zazwyczaj sypię 8kg słodu, zacier robię trochę gęstszy niż 3,5:1. Całość bez problemu mieści się w fermentatorze (zostaje nawet lekki zapas) i powinno się normalnie odfiltrować.

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeśli używam cukru, to wrzucam go na koniec gotowania.

Ogólnie, 7.5kg słodu 20L, 20Blg wymaga wydajności jakieś 72%, a więc nie takiej znowu małej. Mi przy dużych zasypach wydajność spada w porównaniu z małymi piwami. Możesz dać 6.5kg słodu i kilo cukru inwertowanego, wyjdzie 20L 20Blg przy wydajności 63%.

Link to comment
Share on other sites

Spada dlatego, że generalnie planując mocne piwo są dwie ścieżki postępowania. Chcąc krócej gotować, staramy się dość szybko przestać odbierać filtrat (np. w momencie, kiedy leci nam ok. 10 BLG, bo niżej ekstraktywna brzeczka tylko rozpuści tą gęstą) i wtedy z pozostałości spokojnie uwarzymy cieńkusza. Druga opcja jest taka, że całość filtratu odbieramy do głównego piwa, jednak wtedy jedyną możliwością osiągnięcia zakładanego BLG jest jej solidne odparowanie, gdzie trzeba się liczyć z czasem gotowania 2 - 3 godziny, a nawet dłużej. Wybierając właśnie pierwszą ścieżkę i nie wykonując cieńkusza porzucamy tak naprawdę wysłodki w których było jeszcze sporo cukrów - stąd u niektórych mogą występować problemy z wydajnością. A co do porad, to albo właśnie pogodzisz się z mniejszą ilością wysokoekstraktywnego piwa głównego, ale za to masz gratis jeszcze piwo cienkie, albo z tym, że musisz je odparować. Oczywiście zawsze można dodawać cukru (w tym stylu nawet jest to całkiem właściwe podejście), ewentualnie ekstraktu słodowego dla podbicia BLG i nie ma się czego wstydzić, bo robi tak również spora część browarów komercyjnych (choćby Pinta). Osobiście kiedyś przy BW wykorzystałem jeszcze inną dziwną dość metodę - najpierw część słodu zatarłem i odebrałem lekką przednią brzeczkę, którą później wykorzystałem do wysładzania drugiej części słodu - startowe BLG było wtedy 26,5, stąd taka kombinacja, ale pomijając fakt, że zajęło to sporo czasu, to dało całkiem niezłe efekty. Ogólnie 20 BLG i to przy dodatku cukru np. na poziomie 10%, czyli właściwie to będzie ok. 18 BLG, to jest jeszcze w miarę przyzwoita wartość do osiągnięcia bez zbytnich kombinacji.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi... przy tych pierwszych warkach to człowiek się zakręcony chodzi jak koń po wielkiej pardubickiej... czyli wniosek że smiało mogę sypać 7,5 kg do powiedzmy 3:1 wody i powinno byc git. z takich pobieżnych wyliczeń wynika że wychodzi mi ok 65% wydajność ale wiecie, że większość tych wyliczeń jest mocno przybliżona...

Link to comment
Share on other sites

Skąd taka wydajność? Coś nie tak jest.

 

Ale generalnie mimo tego, że możesz wykręcić 20, a nawet więcej BLG na standardowym sprzęcie, to jednak polecam dodatek cukru. Wiadomo, że podniesie on BLG, ale też podciągnie w górę fermentowalność - jest szansa, że nie dostaniesz ulepka.

 

No i prawdziwy trik przy takim piwie to nie samo zacieranie, a fermentacja, a właściwie dobór drożdży i zapewnienie im odpowiednich warunków. Suchary odpadają w przedbiegach, nawet 2 paczki. Gęstwa albo porządny starter i bardzo mocne natlenienie brzeczki.

 

Inaczej wyjdzie jak PINTA Quatro 24,7 BLG i 8% alko, co jak łatwo wyliczyć zostawia 9,2 BLG po fermentacji!

Link to comment
Share on other sites

Suchary odpadają w przedbiegach, nawet 2 paczki.

wielu się z tobą nie zgodzi - ja się nie będę kłócił

Faktem jest że gęstwa ( świeża!! ) zawsze ma szybszy start

Link to comment
Share on other sites

Ale tu nie chodziło raczej o laga tylko o zapewnienie poprawnego odfermentowania. Fakt - miody (30blg+) spokojnie robi się na sucharach, ale tam zwykle hartowanie matki drożdżowej a i drożdże tańsze od piwowarskich tak dziesięciokrotnie, to i można bayanusów odpowiednio sypnąć bez drenażu portfela. Koniec końców i tak sprowadza się to do:

 

dobór drożdży i zapewnienie im odpowiednich warunków

Link to comment
Share on other sites

jak uzyskać tak wysokie blg

Odpowiedź jest krótka, ekstrakty+cukier.

 

 

można uzyskac niemal dowolnie wysoki ekstrakt ( w granicach rozsądku ) przez odpowiednie długie gotowanie - wtedy ekstrakt jest ale objętość nie

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.