Forneus Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 (edited) Witam! Jak widać jesteś nowy na forum więc witam wszystkich Mam kilka pytań otóż, postanowiłem zrobić swoje piwo na pierwszy raz wybrałem brewkit, aby się oswoić itd. Wybrałem Stout z Coopers'a. I nasuwa mi się kilka pytań: 1. Czy jeżeli jestem "niedoświadczony smakowo" tzn. piło się głównie koncerny to czy jeżeli użyję cukier zamiast ekstraktu to będę czuł różnicę pomiędzy moim piwek a piwem ze sklepu za "2,5zł". Czy lepiej na pierwszą warkę nie bawić się z cukrem tylko ekstrakt. 2. W przepisie jest żeby użyć na 23l wody z tego co czytam lepiej robić na 20l bardziej treściwe będzie co o tym sądzić? To na tyle jak na razie, z góry dziękuję za odpowiedzi Edited January 24, 2015 by Forneus Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 1. Lepiej użyj ekstraktu 2. Ja bym robił na 19 maks 20l Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Użyj ekstraktu i zrób na 23L. Posmaki bimbrowe biorą się, moim zdaniem, zarówno z zaburzenia proporcji ziarno:cukier jak i ze źle poprowadzonej fermentacji. Pierwsze to właśnie brewkit na cukrze a drugie to błąd 99% poczatkujacych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Ja pierwsze piwo zrobiłem z 1kg cukru, na 22 litry i fermentowałem w 240C. I tak było o niebo lepsze od koncernowych lagerów Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyton1983 Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Stout według mnie znacznie lepiej zrobić z ekstraktem i około 20litrow.Będzie Pan zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forneus Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź. A tak z ciekawości jest jakiś styl który preferuje cukier do fermentacji (niż ekstrakt)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź. A tak z ciekawości jest jakiś styl który preferuje cukier do fermentacji (niż ekstrakt)? Belgijskie mocne piwa, np. Dubbel, Trippel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now