dziedzicpruski Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Kupiłem niedawno pare kilogramów słodu żytniego (Steinbach) i znalazłem w nim kilkanaście sklerot (to fachowa nazwa tych przetrwalników),jakieś 20 szt na 3 kg,nie robię tragedii,bo wybrałem wszystkie (chyba),ale sprawa mnie interesowała,miął ktoś podobny przypadek ?,sporysz to dosyć toksyczna rzecz, ale pewnie taka ilość nawet jakbym tego nie wybrał to co najwyżej miałaby działanie homeopatyczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Żartujesz? To poważna sprawa przecież. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 28, 2015 Author Share Posted January 28, 2015 (edited) Nie,na początku myślałem,ze to jakieś czarne ziarno (te mniejsze wyglądają jak dziki ryż),ale przypomniałem sobie młodziencze fascynacje (lsd) i poszukiwania po polach sporyszu,te ze słodu wyglądają tak samo. Edited January 28, 2015 by dziedzicpruski Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 znaczy się masz słód eko i bio bez chemii Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 28, 2015 Author Share Posted January 28, 2015 No tak,niemiecka jakość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Obadam dziś swój wędzony i żytni z Steinbacha zobaczę czy też to u mnie występuje a gdzie kupowałeś jeszcze się spytam z ciekawości? Edited January 28, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 dokładnie, gdzie kupiłeś halucynogenne piwo brzmi zachęcająco (oczywiście żartuję, sporysz jest niebezpieczny) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 28, 2015 Author Share Posted January 28, 2015 Halucynacje...,gangreny tez można dostać. Kupiłem w CP. Nie wiem czy w innym ziarnie znajdzie się,w życie sporysz występuje częściej (tak piszą w internatach). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Mam nadzieję, że w CP panika już się zaczęła (nie żebym miał coś do CP, ale dla naszego wspólnego dobra). Edited January 28, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 To by tłumaczyło ostatnią modę na piwa żytnie, wartość dodana piwa - halucynki gratis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jugulator Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Powybieraj i zaoferuj na h-realu. Na pewno będą chętni. Tak na poważnie to zgłoś to w CP i puść maila bezpośrednio do Steinbacha. Nie ma co panikować na zapas bo możliwe, że byłoby tak jak piszesz, czyli działanie homeopatyczne. Jednak dla spokoju ducha darowałbym sobie użycie tej partii, albo zadzwonił do jakiegoś zakładu toksykologii po informacje, czy taka ilość jest groźna. Psychodeliki mają to do siebie, że niektóre działają w ekstremalnie minimalnych dawkach. Pomijając ryzyko martwicy i śmierci ale substancja psychoaktywna z alkaloidami to nie jest dobre połączenie na przypadkową przygodę z psychodelą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 za http://www.tvr24.pl/wiadomosc-Sporysz_znany_i_nieznany-111.html "Obecnie ustawodawstwo większości krajów określa dopuszczalną domieszkę sporyszu w mące, m.in. w Polsce wynosi ona 0,05-0,1%." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Dzisiaj sporysz wykorzystuje się do produkcji LSD – środka halucynogennego wykorzystywanego także jako narkotyk, - może będą chętni do kupna? Edited January 28, 2015 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Dostawca ziarna może mieć problem. http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/sporysz-w-zycie,51849.html Edited January 28, 2015 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Sprawdziłem swoje żytko, przebrałem kilo i znalazłem dwa małe czarne ziarna, jak z zdjęcia powyżej, tragedii nie ma, więc się nie przejmuje, ale faktycznie jest ten sporysz w ziarnie Wybrane i wyrzucone. Edited February 3, 2015 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts