andrzej.b Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Witam. Dzisiaj będę butelkował Belgian Golden Strong Ale i mam pytanie, czy dodawać gęstwy i ile w celu lepszego i pewniejszego nagazowania tego piwa. Piwo na cichej stoi w temp. 5st 20 dni i jest już pięknie klarowne smakowo jak na zielone piwo całkiem, całkiem. Gęstwę mam z drożdży Wyeast 3787 na których robiłem to piwo. Do butelkowania zamierzam dać 150-160g glukozy na 20 l piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 nie, i tak będzie dość mocno nagazowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Pisz na PW do Dori, ona jest specjalistką od belgów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Ja do swoich belgów nie dodawałem, a nagazowują się całkiem przyzwoicie, szczególnie, że przynajmniej część z piw jest raczej przeznaczona do dłuższego leżakowania. Inna sprawa, że nie "lagerowałem" ich przed rozlewem w temp. 5C przez 20 dni - rozumiem, że tyle trwało samo leżakowanie, czy ogólnie cały proces fermentacji? Jeżeli całość to bez problemu, jeżeli samo leżakowanie to najlepiej odwołać się do doświadczeń z mocniejszymi lagerami, ja niestety takowych nie posiadam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru. Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru. Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa Ale to jest Duuel i powiniem być mocno gazowany nawet do 4 vol a BeerShmit podaje przy 3,0 vol 165g cukru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 8g/l to mimo wszystko sporo - nie bałbym się w jakimś lekkim pszeniczniaku, który i tak zostanie wypity w trzy miesiące, albo przy grodziszu. W stylu, który może poleżeć rok albo i dłużej zostawia to jednak bardzo mały margines jakby drożdże dojadły np. te pół stopnia BLG (bo np. zrobiło im się bardzo ciepło). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now