Jump to content

Brewing Bad - Domowy Browar


Recommended Posts

Witam, w związku z tym, że udało mi się kupić garnek 50l i zacząć warzyć piwo z zacieraniem postanowiłem założyć tu temat z zapiskami. Browar założyłem pod koniec września 2014.

Warka 1 AIPA 16 BLG, 17l - ekstrakty
Warka 2 APA 12 BLG, 20l - ekstrakt plus mini zacieranie
Warka 3 Sweet stout 15 BLG, 20l - brewkit plus mini zacieranie
Warka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21l
Warka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l

Warka 6 American Wheat 13 BLG, 20l

Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l

Warka 8 Świąteczne 16,5 BLG, 22l

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Warka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21l

 

Pierwsza warka warzona z procesem zacierania, z zestawu surowców na bazie słodów.

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - karmelowy 300, 400 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony, 200 g

Słodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński, 1 kg

Cukier kandyzowany 500 g

 

Zacieranie

 

64°C - 40 min

72°C - 20min

76°C - podgrzanie do filtracji

 

Filtracja

 

Filtrowałem przy użyciu filtratora z oplotu, tego grubszego. Filtracja przebiegała bardzo sprawnie, zawróciłem jakieś 3-4 litry, ale krótko czekałem na ułożenie złoża. Woda do wysładzania miała jakieś 60°C, bo zapomniałem jej wcześniej podgrzać i podgrzewałem "na wariata" w czajniku. Pomimo tego nie miałem żadnych problemów z filtracją, a filtrat leciał klarowny. Filtracja zajęła mi jakieś 30 min, wysłodziłem do 25l.

 

Chmiele

 

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l (nie pamiętam ekstraktu), ale dlatego, że długo podgrzewałem i nie przykrywałem garnka.

Perle 7,0% 30 g Gotowanie 60 min Granulat

Spalt 5,5% 15 g Gotowanie 10 min Granulat

 

Drożdże

 

Safbrew T-58

 

Chłodzenie niestety jeszcze w wannie ok. godziny do ok. 25°C, dolałem 2l zimnej wody, i dałem fermentor na kilka godzin do wychłodzonego pomieszczenia do fermentacji. Przy 18°C zadałem drożdże i tak fermentowało piwo przez 4 dni, po tym czasie podniosłem temp. do 20°C i w takiej temp. aktualnie piwo fermentuje.

 

Najbardziej zadowolony jestem z wydajności, bo wyszło mi więcej ekstraktu niż zestaw był przewidziany, największą bolączką jest chłodzenie, dlatego kolejną inwestycją będzie chłodnica z rurki karbowanej. Obawiam się, czy drożdże sobie poradzą z tak mocnym piwem, ale jestem dobrej myśli bo wystartowały po ok 4h, więc chyba są w dobrej formie. Zobaczę do ilu zejdą.

 

AKT1.

Piwo po 2 tyg fermentacji zeszło do 5 BLG. Myślę, że niżej już nie zejdzie. Dzisiaj albo jutro zabutelkuję z dodatkiem 130g cukru w postaci syropu. W smaku trudno ocenić na razie ale zapowiada się dobre piwo. ;]

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Kolego wszystko super ale ogranicz liczbę zer po przecinku bo ",000" bo takiej dokładności to nawet w aptekach nie maja w Polsce :D I ciężko się czyta.

 

Powodzenia i pozdrawiam.

 

poprawione, wyszło tak, bo kopiowałem dane z Brewtarget'a ;]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l

 

Druga warta warzona z zacieraniem i drugi zestaw surowców ze sklepu HB.

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale, 5 kg

Słodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kg

Słodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kg

Słodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kg

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg

 

Zacieranie

 

- 65°C - 40 min

- 72°C - 30min

- dodanie ciemnych słodów

- 76°C - podgrzanie do filtracji

 

Filtracja

Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

 

Chmiele

 

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l

Brewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, Granulat

East Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, Granulat

 

Drożdże

 

Safale S-04

 

Piwo aktualnie jest na burzliwej i fermentuje w ok 18-19 stopniach.

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Warka 6 American Wheat 13 BLG 20l

 

post-9558-0-42756500-1439707888_thumb.jpgpost-9558-0-54162500-1439708122_thumb.png

 

Data warzenia: 20.07.2015

Data zabutelkowania: 08.08.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pszeniczny, 2,5 kg

Słodownia Strzegom - pale ale, 2,5 kg

Zacieranie

- 65°C - 40 min
- 72°C - 30min
- 76°C - podgrzanie do filtracji

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 60min
Citra, 15 g, gotowanie 60 min, granulat
Citra, 15 g, gotowanie 10 min, granulat

Citra, 30 g, wyłączenie palnika, granulat

Drożdże

Safale us-05

 

W końcu kupiłem sobie chłodnicę zanurzeniową i teraz chłodzenie to sama przyjemność. W 20-25 min schładzam brzeczke do 20°C. Aktualnie fermentuję w piwnicy gdzie panuje stała temperatura 18°C. Drożdze zadałem do brzeczki o temperaturze 20°C.

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l

 

post-9558-0-38751300-1439743421_thumb.jpgpost-9558-0-20398800-1439743212_thumb.png

Coffee stout na bazie Foregin Extra Stoutu z zestawu surowców z HB.

 

Data warzenia: 21.07.2015

Data zabutelkowania: 16.08.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale, 5 kg
Słodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kg
Słodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kg
Słodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kg
Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg

 

Dodatki:

100g grubo mielonej kawy ekstrachowanej na zimno przez ok 24h w lodówce.

Zacieranie

- 65°C - 40 min
- 72°C - 30min
- dodanie ciemnych słodów
- 76°C - podgrzanie do filtracji

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l
Brewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, Granulat
East Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, Granulat

Drożdże

Safale S-04

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 8 Piwo Świąteczne 16,5 BLG, 22l

 

post-9558-0-50627700-1446053984_thumb.jpgpost-9558-0-84758500-1446054007_thumb.png

 

Data warzenia: 04.10.2015

Data zabutelkowania: 18.10.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg
Słodownia Strzegom - karmelowy 30, 0,3 kg
Słodownia Strzegom - karmelowy 300, 0,2 kg
Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,12 kg (mash-out)
Słodownia Strzegom - barwiący, 0,08 kg (mash-out)

 

Zacieranie

- 64°C - 60 min
- 66°C - 30 min
- 74°C - 10 min (dodanie ciemnych słodów)

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 120min, odparowało do ok. 19l

60 min:
Marynka, 35 g, granulat

10 min:
Marynka 15 g, granulat

sacharoza 500 g, 

cukier wanilinowy 15 g,

gałka muszkatołowa, 6 g, starta

śliwki suszone, 180 g, posiekane

skórka z 1 pomarańczy, 

goździki 16 szt, całe

imbir 2 g, starty

kolendra 6 g, 

 

Drożdże

Safale T-58

 

Do gotowania uzyskałem 25l brzeczki o gęstości 14 BLG, po gotowaniu odparowało do ok 19,5l (19,5 BLG), uzupełniłem wodą do 22l 16,5 BLG(17 brix). Drożdże zadałem do brzeczki o temp 20°C.

Po tygodniu fermentacji w 17°C przeniosłem piwo do cieplejszego miejsca i fermentuje w 20°C.

 

22l piwa rozlałem z dodatkiem 140g sacharozy. 

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.