mazmazik Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 (edited) Witam, w związku z tym, że udało mi się kupić garnek 50l i zacząć warzyć piwo z zacieraniem postanowiłem założyć tu temat z zapiskami. Browar założyłem pod koniec września 2014.Warka 1 AIPA 16 BLG, 17l - ekstraktyWarka 2 APA 12 BLG, 20l - ekstrakt plus mini zacieranieWarka 3 Sweet stout 15 BLG, 20l - brewkit plus mini zacieranieWarka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21lWarka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l Warka 6 American Wheat 13 BLG, 20l Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l Warka 8 Świąteczne 16,5 BLG, 22l Edited October 5, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted January 28, 2015 Author Share Posted January 28, 2015 (edited) Warka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21l Pierwsza warka warzona z procesem zacierania, z zestawu surowców na bazie słodów. Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - karmelowy 300, 400 g Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony, 200 g Słodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg Słodownia Strzegom - wiedeński, 1 kg Cukier kandyzowany 500 g Zacieranie 64°C - 40 min 72°C - 20min 76°C - podgrzanie do filtracji Filtracja Filtrowałem przy użyciu filtratora z oplotu, tego grubszego. Filtracja przebiegała bardzo sprawnie, zawróciłem jakieś 3-4 litry, ale krótko czekałem na ułożenie złoża. Woda do wysładzania miała jakieś 60°C, bo zapomniałem jej wcześniej podgrzać i podgrzewałem "na wariata" w czajniku. Pomimo tego nie miałem żadnych problemów z filtracją, a filtrat leciał klarowny. Filtracja zajęła mi jakieś 30 min, wysłodziłem do 25l. Chmiele Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l (nie pamiętam ekstraktu), ale dlatego, że długo podgrzewałem i nie przykrywałem garnka. Perle 7,0% 30 g Gotowanie 60 min Granulat Spalt 5,5% 15 g Gotowanie 10 min Granulat Drożdże Safbrew T-58 Chłodzenie niestety jeszcze w wannie ok. godziny do ok. 25°C, dolałem 2l zimnej wody, i dałem fermentor na kilka godzin do wychłodzonego pomieszczenia do fermentacji. Przy 18°C zadałem drożdże i tak fermentowało piwo przez 4 dni, po tym czasie podniosłem temp. do 20°C i w takiej temp. aktualnie piwo fermentuje. Najbardziej zadowolony jestem z wydajności, bo wyszło mi więcej ekstraktu niż zestaw był przewidziany, największą bolączką jest chłodzenie, dlatego kolejną inwestycją będzie chłodnica z rurki karbowanej. Obawiam się, czy drożdże sobie poradzą z tak mocnym piwem, ale jestem dobrej myśli bo wystartowały po ok 4h, więc chyba są w dobrej formie. Zobaczę do ilu zejdą. AKT1. Piwo po 2 tyg fermentacji zeszło do 5 BLG. Myślę, że niżej już nie zejdzie. Dzisiaj albo jutro zabutelkuję z dodatkiem 130g cukru w postaci syropu. W smaku trudno ocenić na razie ale zapowiada się dobre piwo. ;] Edited January 31, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzwagierMinazuki Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Kolego wszystko super ale ogranicz liczbę zer po przecinku bo ",000" bo takiej dokładności to nawet w aptekach nie maja w Polsce I ciężko się czyta. Powodzenia i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted January 29, 2015 Author Share Posted January 29, 2015 Kolego wszystko super ale ogranicz liczbę zer po przecinku bo ",000" bo takiej dokładności to nawet w aptekach nie maja w Polsce I ciężko się czyta. Powodzenia i pozdrawiam. poprawione, wyszło tak, bo kopiowałem dane z Brewtarget'a ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 (edited) Warka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l Druga warta warzona z zacieraniem i drugi zestaw surowców ze sklepu HB. Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale, 5 kg Słodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kg Słodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kg Słodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kg Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg Zacieranie - 65°C - 40 min - 72°C - 30min - dodanie ciemnych słodów - 76°C - podgrzanie do filtracji Filtracja Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C Chmiele Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l Brewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, Granulat East Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, Granulat Drożdże Safale S-04 Piwo aktualnie jest na burzliwej i fermentuje w ok 18-19 stopniach. Edited February 16, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted August 16, 2015 Author Share Posted August 16, 2015 (edited) Warka 6 American Wheat 13 BLG 20l Data warzenia: 20.07.2015 Data zabutelkowania: 08.08.2015 Składniki fermentacjiSłodownia Strzegom - pszeniczny, 2,5 kg Słodownia Strzegom - pale ale, 2,5 kgZacieranie- 65°C - 40 min- 72°C - 30min- 76°C - podgrzanie do filtracjiFiltracjaWysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°CChmieleGotowanie 60minCitra, 15 g, gotowanie 60 min, granulatCitra, 15 g, gotowanie 10 min, granulat Citra, 30 g, wyłączenie palnika, granulatDrożdżeSafale us-05 W końcu kupiłem sobie chłodnicę zanurzeniową i teraz chłodzenie to sama przyjemność. W 20-25 min schładzam brzeczke do 20°C. Aktualnie fermentuję w piwnicy gdzie panuje stała temperatura 18°C. Drożdze zadałem do brzeczki o temperaturze 20°C. Edited August 16, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted August 16, 2015 Author Share Posted August 16, 2015 (edited) Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l Coffee stout na bazie Foregin Extra Stoutu z zestawu surowców z HB. Data warzenia: 21.07.2015 Data zabutelkowania: 16.08.2015 Składniki fermentacjiSłodownia Strzegom - pale ale, 5 kgSłodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kgSłodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kgSłodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kgSłodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg Dodatki: 100g grubo mielonej kawy ekstrachowanej na zimno przez ok 24h w lodówce.Zacieranie- 65°C - 40 min- 72°C - 30min- dodanie ciemnych słodów- 76°C - podgrzanie do filtracjiFiltracjaWysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°CChmieleGotowanie 60min, odparowało do ok. 19lBrewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, GranulatEast Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, GranulatDrożdżeSafale S-04 Edited August 16, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazmazik Posted October 4, 2015 Author Share Posted October 4, 2015 (edited) Warka 8 Piwo Świąteczne 16,5 BLG, 22l Data warzenia: 04.10.2015 Data zabutelkowania: 18.10.2015 Składniki fermentacjiSłodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg Płatki owsiane - 0,4 kgSłodownia Strzegom - karmelowy 30, 0,3 kgSłodownia Strzegom - karmelowy 300, 0,2 kgSłodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,12 kg (mash-out)Słodownia Strzegom - barwiący, 0,08 kg (mash-out) Zacieranie- 64°C - 60 min- 66°C - 30 min- 74°C - 10 min (dodanie ciemnych słodów)FiltracjaWysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°CChmieleGotowanie 120min, odparowało do ok. 19l 60 min:Marynka, 35 g, granulat 10 min:Marynka 15 g, granulat sacharoza 500 g, cukier wanilinowy 15 g, gałka muszkatołowa, 6 g, starta śliwki suszone, 180 g, posiekane skórka z 1 pomarańczy, goździki 16 szt, całe imbir 2 g, starty kolendra 6 g, DrożdżeSafale T-58 Do gotowania uzyskałem 25l brzeczki o gęstości 14 BLG, po gotowaniu odparowało do ok 19,5l (19,5 BLG), uzupełniłem wodą do 22l 16,5 BLG(17 brix). Drożdże zadałem do brzeczki o temp 20°C. Po tygodniu fermentacji w 17°C przeniosłem piwo do cieplejszego miejsca i fermentuje w 20°C. 22l piwa rozlałem z dodatkiem 140g sacharozy. Edited October 28, 2015 by mazmazik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now