Hans Klops Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Ma ktoś ochotę na wspólny projekt "prasowy"? Koncepcja zakłada prasę typu ramowego o pojemności roboczej minimum 20-25L w układzie rama + siłownik hydrauliczny (alternatywnie: śruba ściskająca) + kolektor soku. Do uzgodnienia, czy prasa ma być wyposażona w samodzielny stojak, czy ma współpracować z niezależnym stołem. Kto ten chętny... kto się zgłasza...? Dla relaksu - koncepcja alternatywna (serio ... (...ale tak serio, serio )) No, to jak, panowie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Siłownik? Może lewarek lepiej ;-) Ja już mam ale służę pomysłem: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 panta_rei fajna prasa. Myślałem o takiej, ale jeszcze mi sokowirówka dycha I jakoś daje rade aby mi przepuścić 40kg jabłek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Sokowirówka to całkiem inna robota, z prasy masz czysty sok, żadnej piany, żadnego mułu, żadnych drobinek owoców. Zrobiłem też taki prymitywny młynek do jabłek, 40l soku w jakieś pół godziny robiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras13 Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Prasą jabłek nie odciśniesz. Wpierw sokowirówka a potem wycisk wytłoków na prasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Oczadziałeś? Po jaką cholerę sokowirówki używać do zmielenia jabłek? Jak już to utrzeć na tarce warzywnej. Ja, jak wyżej wspomniałem mam młynek, i to w zupełności wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras13 Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Jak masz 50kg do utarcia ręcznie to powodzenia. Ja mam dobrą sokowirówkę i zrobie to szybciej. bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Prasą jabłek nie odciśniesz. Wpierw sokowirówka a potem wycisk wytłoków na prasie. Potwierdzam, robimy sok co jakiś czas i stara machina daje radę. Sok jest super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Jak masz 50kg do utarcia ręcznie to powodzenia. Ja mam dobrą sokowirówkę i zrobie to szybciej. A kto Ci każe to robić ręcznie, nie widziałeś robotów kuchennych z tarką do warzyw? Że o maszynce zelmera nie wspomnę. Horhe Wawrzyniec 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 panta masz jakieś zdjęcia tego młynka jak możesz podaj więcej info powiedzmy z 20kg w jakim czasie mlynek rozdrobni. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Chyba chodzi o przystawkę do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 To jest prymitywny młynek, wydajność to jakieś 30kg/5 min. Niezbyt drobno mieli, ale wystarczy, wytłoczyny mam praktycznie suche, zbite jak cegła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 super dzięki za zdjęcia możesz na pw podać jakieś wymiary? mam jabłek z starych odmian dość dużo cydr jest przedni z nich ale troszku przyśpieszyć proces otrzymania soku mnie interesuje zresztą przepędzić to zawsze można Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 takie mnie coś interesuje jak w tym linku tylko nie wiem jaki jest mechanizm rozdrabniający w środku może ktoś wie to będę dźwięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 (edited) Myślę, że jest w niej coś w rodzaju bijaków, jak w śrutowniku Bąk, przy dużych obrotach będzie robić drobną sieczkę. Widziałem gdzieś, że ludzie wykorzystywali do tego ogrodową rozdrabniaczkę do gałęzi ;-) Też efekt był niezły. Wałek w moim młynku ma około 15cm długości, problem z nim jest taki, że jabłka trzeba wrzucać po 2-3 szt i dociskać do wałka, temat do poprawienia. P.S. Ciekawa konstrukcja: Edited January 29, 2015 by panta_rei Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 takie mnie coś interesuje jak w tym linku tylko nie wiem jaki jest mechanizm rozdrabniający w środku Jest tarcza z nacięciami. Na tym filmie masz w 40s Hydroprasa balonowa też jest jedną z najlepszych konstrukcji. Wyciskasz do ścianek. Przez co nie zbija się pulpa. Inne prasy nie umywają się do niej. Jakość soku też jest dużo lepsza. Testowane na winogronach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 Dzieki za linka tego akurat nie widziałem, w budowa dość prosta musimy pomyśleć o tym na wiosnę. THX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted January 29, 2015 Share Posted January 29, 2015 hydroprasa to już inna bajka w moim przypadku zostaje mechaniczna czytaj ręczna natomiast młynek z silnikiem takim jak na filmikach bedzie trzeba zrobić dzięki Panowie za linki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted January 30, 2015 Author Share Posted January 30, 2015 @panta_rei, cieszę się, że przedstawiasz swój młynek. Do tej pory nie znalazłem przykładu młynka DIY który stosuje frez - a dokładnie takie rozwiązanie chodzi mi po głowie... Jak to pracuje - porównując do chyba najbardziej rozpowszechnionego typu wałka, gdzie elementem tnącym są stożkowe łby śrub nierdzewnych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Szybko pracuje ;-) Czasem większe kawałki też wpadają, ale jakoś mi to nie przeszkadza, i tak wyciska się dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Możesz przybliżyć, jak dokładnie wykonany jest wałek/frez? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Kawałek rury, wymiaru nie pamiętam, fi 60-70mm, dwie zaślepki i wałek przez środek, do tego dospawane są takie "płaskowniki" 5x8mm- taki miałem odpad po wycinaniu kratek ściekowych z nierdzewki ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Moim zdaniem lepiej sprawdzał by się młyn z dwoma zębatymi walcami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Te płaskowniki są dospawane "po promieniach", czyli prostopadle do powierzchni walca i pracują jak bijaki - czy też pod kątem i pracują jak noże w heblarce? Czy po doświadczeniach eksploatacyjnych jesteś zadowolony z tego wałka, czy coś byś jednak zmienił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Mają minimalny kąt jak w heblarce, wynika to z tego, że po wycinaniu wodą miały lekką zbieżność powierzchni ciętych. Z wałka, jak najbardziej jestem zadowolony, zasyp muszę dopracować, ale wałek zostanie taki jak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now