Jump to content

I ja mogę tworzyć piwo.org

elroy

Recommended Posts

Witajcie :D

Mam bardzo poważną propozycję, skierowaną do osób z twórczym zapędem oraz częstą weną:) (dokładne wymaganie od kandydatów, na końcu)

Aktualnie piwo.org (mam na myśli główną stronę), jest przygotowane w pełni do pracy niezależnych redaktorów. Takie możliwości dał nam nowoczesny kod Wordpressa na którym działa witryna od jakiegoś czasu i trzeba je w końcu wykorzystać. Zresztą taka była moja idea zmiany oprogramowania strony.

Chciałbym aby piwo.org był serwisem wciąż rozwijającym się i był ciekawy dla odwiedzających, zwłaszcza dla tych, którzy nie śledzą codziennie forum i postów tam się pojawiających. Dużo myślałem na ten temat, ale wczorajszy post Kopyra o odejściu Greg Noonana jakoś mnie do tego kroku zmotywował.

Założenia:

* Nie chodzi mi o pisanie długich i skompilowanych artykułów (od tego jest wiki). Wręcz przeciwnie. Felietony, notki ze świata i inne krótkie formy wskazane.

* Nie ma to wyręczać forum. (do każdego artykułu można zamieścić link do tematu)

* Ważne, aby z statycznej strony, powstał piwowarski blog gdzie można poczytać i zaznajomić się z informacjami ze świata.

* Zespół to na ten moment 3-4 osoby (nie wliczając obsługi piwo.org)

* I najważniejsze - nie chodzi o dużą ilość wpisów. Kilka krótkich na miesiąc będzie ogromnym sukcesem

Wymagania od kandydatów

* poprawna polszczyzna

* wiedza teoretyczna i praktyczna

* orientacja w polskim środowisku piwowarskim

* obiektywność

* podatność na krytykę

* podstawowa znajomość html (element. do doszkolenia)

* znajomość zasad panujących na piwo.org

Jak wiecie serwis jest całkowicie darmowy i taki zawsze pozostanie. Nie jestem więc w stanie wynagradzać redaktorów, ale raz na miesiąc (lub ciut rzadziej) na forum zagłosujemy na najlepszy wpis i osoba ta otrzyma drobny upominek piwowarski w ramach docenienia włożonej pracy.

Liczę gorąco na Wasze uwagi i sugestie.

Zgłoszenia proszę pisać na forum, PW lub maila. Za kilka dni wyłonimy myślę nasz zespół redakcyjny :) Liczba osób na prawdę jest ograniczona.

W załączniku przykładowy zrzut panelu administracyjnego Redaktora - jak widać, ładnie prosto i profesjonalnie :/

Jeśli chodzi o techniczne wymagania to nie widzę problemów (prowadziłem kiedyś portal na CMSsie), ale merytorycznie rozumiem że założenie jest takie żeby strona bardziej żyła. Myślę że w miarę posiadanego czasu mogę zaofiarować pomoc w podsuwaniu "rybek" na PW ,bądź pisania niusów do akceptacji przez admina, lub moda.

Zapewne widzieliście już newsa dodanego przez Kopyra

http://www.piwo.org/2009/10/jestes-piwowarem-domowym/

Mimo, że jeszcze nie było żadnego szkolenia, bo nabór wciąż otwarty, Tomek poradził sobie doskonale i to bez żadnej mojej pomocy.

Na prawdę nie ma się czego bać ;)