Chlep Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Siema, potrzebuję kilku porad co do swojej trzeciej warki. Oto receptura, którą póki co sam wykombinowałem w oparciu o inne, jakie widziałem: Z BrewTargeta- 14 blg, 24l, 58 IBU, 10,5 EBC, 5,6 vol. Zasyp: - 1/3 słód/woda - 3 kg Pale Ale Strzegom - 2,5 kg Weiermann Pszeniczny jasny - 500 g płatków owsianych - Abbey Malt 200 g 40-50 ebc - 10 g gipsu Gotowanie/chmielenie (szyszki): - Marynka 60' 50g - Oktawia 30' 30g 15' 50g 0' 50g na zimno 70g 5-7 dni (W sumie to sam nie wiem, na ile dawać cichą, przyda się tu jakieś wyjaśnienie...) - Curacao 15' 20g - Kolendra 15' 20g (mam dostęp tylko do tej polskiej) Drożdże: T-58 Zacieranie infuzyjne ~68* przez 60'. Zastanawiałem się nad mchem irlandzkim, bo mam problem z klarownością przy swoich dwóch poprzednich warkach, a to piwo, o ile się uda, pojedzie na konkurs do Olbrachta. Nie warzyłem jeszcze na szyszkach, ale z tego co wiem, trzeba ich sypnąć więcej jak granulatu. A zdecydowałem się na szyszki, gdyż jestem ciekaw tej naszej Oktawii, poza tym sporo osób polecało mi właśnie chmielenie polskim chmielem, unikając granulatu. Chciałbym uzyskać słodowość skontrowaną chmielami i dodatkami, ale obawiam się, że mogłem spieprzyć coś z ilością danych składników, a co za tym idzie- zostaną przykryte przez inne. Nie chciałbym, żeby wyszła zwykła IPA z pszenicą w zasypie, ale mix przyprawowo-chmielowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 Tak bez amerykańców? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Bo to eksperyment . Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 O! W końcu będzie Biała PIPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Biała PIPA i czarna PIPA na jeden wieczór... brzmi ciekawie:p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts