Jump to content

White IPA

Chlep

Recommended Posts

Siema, potrzebuję kilku porad co do swojej trzeciej warki. Oto receptura, którą póki co sam wykombinowałem w oparciu o inne, jakie widziałem:

Z BrewTargeta- 14 blg, 24l, 58 IBU, 10,5 EBC, 5,6 vol.

Zasyp:

- 1/3 słód/woda

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 2,5 kg Weiermann Pszeniczny jasny

- 500 g płatków owsianych

- Abbey Malt 200 g 40-50 ebc

- 10 g gipsu

Gotowanie/chmielenie (szyszki):

- Marynka 60' 50g

- Oktawia 30' 30g

15' 50g

0' 50g

na zimno 70g 5-7 dni (W sumie to sam nie wiem, na ile dawać cichą, przyda się tu jakieś wyjaśnienie...)

- Curacao 15' 20g

- Kolendra 15' 20g (mam dostęp tylko do tej polskiej)

Drożdże: T-58

Zacieranie infuzyjne ~68* przez 60'.

Zastanawiałem się nad mchem irlandzkim, bo mam problem z klarownością przy swoich dwóch poprzednich warkach, a to piwo, o ile się uda, pojedzie na konkurs do Olbrachta. Nie warzyłem jeszcze na szyszkach, ale z tego co wiem, trzeba ich sypnąć więcej jak granulatu. A zdecydowałem się na szyszki, gdyż jestem ciekaw tej naszej Oktawii, poza tym sporo osób polecało mi właśnie chmielenie polskim chmielem, unikając granulatu. Chciałbym uzyskać słodowość skontrowaną chmielami i dodatkami, ale obawiam się, że mogłem spieprzyć coś z ilością danych składników, a co za tym idzie- zostaną przykryte przez inne. Nie chciałbym, żeby wyszła zwykła IPA z pszenicą w zasypie, ale mix przyprawowo-chmielowy.