Peny Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Zrobiłem 18Blg i dodałem s-33 po starterze. Na początku szał jadły że aż fermetor podskakiwał. Po 2 tyg na cichą. Teraz jest 2 tyg na cichej i jest 6,5Blg i nie wiem co robić. Butelkować czy jeszcze czekać. Temp fermentacji ok 17 - 18 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzwagierMinazuki Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Trochę wysoko, a jakie to piwko? Sprawdzaj poziom cukrów co 12 godzin jak nie zmienia się ze 2-3 doby tu butelkuj bo widać bardziej nie odefermentuje. A jak smak piwka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Ilość Nazwa Typ # %/IBU 6,00 kg Pale Ale 0,50 kg Pszeniczny (Optima) 0,30 kg Karmelowy jasny (Optima) 0,10 kg Czekoladowy jasny 20,00 g Centennial [10,20 %] - Gotowanie 60,0 15,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 30,0 15,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 10,0 12,00 g Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 10,0 5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10min ) 10,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 0,0 SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) Zaceiranie 67 przez 60min potem wygrzew przez 10 Taki bezstylowiec z resztek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Trochę wysoko, a jakie to piwko? Sprawdzaj poziom cukrów co 12 godzin jak nie zmienia się ze 2-3 doby tu butelkuj bo widać bardziej nie odefermentuje. A jak smak piwka? Dzizus,może niech lepiej sprawdza co godzinę...,przecież na cichej nie spadnie mu blg żeby zauważył to po 12 godz.,co najwyżej infekcję złapie i po zawodach. Sławek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 No dobra to jeszcze z tydzień na cichej i jak nie spadnie to do butelek. Czy lepiej dodać drożdży może ruszą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Sprawdzaj poziom cukrów co 12 godzin Później ktoś niedoświadczony czyta takie brednie, a potem tworzy wątki na forum z pytaniem: czy to infekcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) Ładuj w butelki, nic się już nie zmieni. Jedyne co Cię może spotkać to przegazowanie za pół roku, nie ma sensu dłuzej trzymac we wiadrze, tylko zwiększa się szansa jakiejś infekcji. Edited January 31, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Kolega lubi dawać złote rady Ostatnio często widzę ten sam wpis. http://www.piwo.org/topic/16744-czy-rozlewac-kozlak/#entry329223 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Niżej nie zejdą, s-33 tak już mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Juz kicha dodalem s-05 teraz pozostaje czekac jeszcze pare dni i jak nic sie nie bedzie dzialo to do butelek chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Juz kicha dodalem s-05 teraz pozostaje czekac jeszcze pare dni i jak nic sie nie bedzie dzialo to do butelek chyba Skąd taki pomysł, ktoś Ci tak doradzał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 No tośmy se pogadali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 (edited) Nie bardzo rozumiem autora tematu. Skoro tak lubi kombinować to po co w ogóle pyta o poradę innych, jeśli na sam koniec robi najbardziej idiotyczną rzecz, jaka mogła się tylko trafić. Ja bym jeszcze cukru dosypał żeby US-05 szybciej ruszyły BTW proponuję założyć "Klub S-33" dla ludzi korzystających z produktów, o których nie mają zielonego pojęcia i brzydzą się czytania. Brać drożdże, które słyną ze słabego odfermentowania i narzekać na zbyt wysokie blg po fermentacji... Który to już będzie identyczny temat o S-33? Edited January 31, 2015 by gwzd zgoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Już teraz wiem że zrobiłem źle. Po prostu czytam forum, a tam były już kiedyś takie propozycje. Myślałem że fermentacja stanęła i już. Nie mogę sobie pozwolić na potencjalne granaty tym bardziej że mieszkam w wynajętej kawalerce i wszystko trzymam w mieszkaniu. Ale jeszcze raz wielkie dzięki za porady i następnym razem wykaże się większa cierpliwością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Teraz to dopiero nie wiadomo co to będzie z tym piwem. Czy i ewentualnie kiedy US-05 ruszą w alkoholowym środowisku i niekorzystnych warunkach. Może się obudzą w butelkach dopiero? Ehh... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Jak nie zamierzasz za szybko tego wypić,to daj max 50 g cukru,po pół roku i tak się pewnie przegazuje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Dobra przyznaje się dałem d..y na całej linii. Na razie niech sobie stoi wiadrze i zobaczymy co będzie. Może nawet miesiąc stać jak będzie trzeba mi nie przeszkadza. Teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i czas zabrać się za następne. Tym razem będąc jednak w potrzebie wykaże się większą cierpliwością i posłucham innych. Jak to się mówi człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Nie syp cukru, zobaczymy co się będzie działo. Jak się sklaruje to we flaszki i po sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Kolega lubi dawać złote rady Ostatnio często widzę ten sam wpis. http://www.piwo.org/topic/16744-czy-rozlewac-kozlak/#entry329223 Może ma czujnik elektroniczny wewnątrz fermentora? Naciśnie przycisk i już na jakimś czytniku wyświetla się pomiar . Co do tematu, można to jeszcze sklarować, są różne metody. Trochę zawartości zleci na dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Nie no do fermentora nie będę sypał cukru. Odczekam kilka dni i sprawdzę blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Daj to w jakieś cieplejsze miejsce. Jeśli te US-05 mają coś tam jeszcze dojeść, to może lepiej im to ułatwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peny Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 A mam jeszcze inny pomysł a mianowicie spasteryzowanie piwa. Mogę pożyczyć kega od pepsi i w niego załadował bym piwo i sztucznie nagazował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beu Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Już nic nie kombinuj. Potrzymaj jeszcze jakiś tydzień, sprawdź blg (jeśli nie będziesz zaglądał non stop do fermentora, w perspektywie czasu piwo Ci się prędzej utleni, niż zainfekuje). Potem sprawdź za 3 dni. Jeśli blg się nie zmienia - butelkuj. Daj 80% dawki surowca do refermentacji. Po zabutelkowaniu sprawdzaj co tydzień nagazowanie. Piwo raczej do szybkiego wypicia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Problem z S-33 jest taki, że są to najtańsze drożdże często dołączane przez sklepy do zestawów a z drugiej strony często wybierane przez początkujących bo są najtańsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Drożdże słabo schodzą, zostawiają zazwyczaj ekstrakt w granicach 4 plato. Nie charakteryzują się raczej niczym. Po prostu zamieniają brzeczkę w piwo. Nie widzę również ich w piwach w stylu witbier, weizen, siason itd. Ale do Polisch Ale, myślę że będą pewnie ok. nie wybijają się estrami lub patrząc w drugą stronę czystym profilem. Ja używam ich przy piwach kwaśnych jako I fermentację z powodzeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now