Jump to content

Nie wiem co robić s-33


Peny

Recommended Posts

Zrobiłem 18Blg i dodałem s-33 po starterze. Na początku szał jadły że aż fermetor podskakiwał. Po 2 tyg na cichą. Teraz jest 2 tyg na cichej i jest 6,5Blg i nie wiem co robić. Butelkować czy jeszcze czekać. Temp fermentacji ok 17 - 18 stopni

Link to comment
Share on other sites

Ilość Nazwa Typ # %/IBU 6,00 kg Pale Ale

0,50 kg Pszeniczny (Optima)

0,30 kg Karmelowy jasny (Optima)

0,10 kg Czekoladowy jasny

20,00 g Centennial [10,20 %] - Gotowanie 60,0

15,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 30,0

15,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 10,0

12,00 g Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 10,0

5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10min )

10,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 0,0

SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33)

 

Zaceiranie 67 przez 60min potem wygrzew przez 10

Taki bezstylowiec z resztek

Link to comment
Share on other sites

Trochę wysoko, a jakie to piwko? Sprawdzaj poziom cukrów co 12 godzin jak nie zmienia się ze 2-3 doby tu butelkuj bo widać bardziej nie odefermentuje. A jak smak piwka?

 

Dzizus,może niech lepiej sprawdza co godzinę...,przecież na cichej nie spadnie mu blg żeby zauważył to po 12 godz.,co najwyżej infekcję złapie i po zawodach.

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Ładuj w butelki, nic się już nie zmieni. Jedyne co Cię może spotkać to przegazowanie za pół roku, nie ma sensu dłuzej trzymac we wiadrze, tylko zwiększa się szansa jakiejś infekcji.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Nie bardzo rozumiem autora tematu. Skoro tak lubi kombinować to po co w ogóle pyta o poradę innych, jeśli na sam koniec robi najbardziej idiotyczną rzecz, jaka mogła się tylko trafić. Ja bym jeszcze cukru dosypał żeby US-05 szybciej ruszyły :cool:

 

BTW proponuję założyć "Klub S-33" dla ludzi korzystających z produktów, o których nie mają zielonego pojęcia i brzydzą się czytania. Brać drożdże, które słyną ze słabego odfermentowania i narzekać na zbyt wysokie blg po fermentacji... :ble: Który to już będzie identyczny temat o S-33?

Edited by gwzd
Link to comment
Share on other sites

Już teraz wiem że zrobiłem źle. Po prostu czytam forum, a tam były już kiedyś takie propozycje. Myślałem że fermentacja stanęła i już. Nie mogę sobie pozwolić na potencjalne granaty tym bardziej że mieszkam w wynajętej kawalerce i wszystko trzymam w mieszkaniu.

Ale jeszcze raz wielkie dzięki za porady i następnym razem wykaże się większa cierpliwością.

Link to comment
Share on other sites

Teraz to dopiero nie wiadomo co to będzie z tym piwem. Czy i ewentualnie kiedy US-05 ruszą w alkoholowym środowisku i niekorzystnych warunkach. Może się obudzą w butelkach dopiero? Ehh...

Link to comment
Share on other sites

Dobra przyznaje się dałem d..y na całej linii. Na razie niech sobie stoi wiadrze i zobaczymy co będzie. Może nawet miesiąc stać jak będzie trzeba mi nie przeszkadza. Teraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i czas zabrać się za następne. Tym razem będąc jednak w potrzebie wykaże się większą cierpliwością i posłucham innych. Jak to się mówi człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.

Link to comment
Share on other sites

Kolega lubi dawać złote rady ;)

Ostatnio często widzę ten sam wpis.

http://www.piwo.org/topic/16744-czy-rozlewac-kozlak/#entry329223

Może ma czujnik elektroniczny wewnątrz fermentora? Naciśnie przycisk i już na jakimś czytniku wyświetla się pomiar :smilies: . Co do tematu, można to jeszcze sklarować, są różne metody. Trochę zawartości zleci na dno.
Link to comment
Share on other sites

A mam jeszcze inny pomysł a mianowicie spasteryzowanie piwa. Mogę pożyczyć kega od pepsi i w niego załadował bym piwo i sztucznie nagazował.

Link to comment
Share on other sites

Już nic nie kombinuj. Potrzymaj jeszcze jakiś tydzień, sprawdź blg (jeśli nie będziesz zaglądał non stop do fermentora, w perspektywie czasu piwo Ci się prędzej utleni, niż zainfekuje). Potem sprawdź za 3 dni. Jeśli blg się nie zmienia - butelkuj. Daj 80% dawki surowca do refermentacji. Po zabutelkowaniu sprawdzaj co tydzień nagazowanie. Piwo raczej do szybkiego wypicia.

Link to comment
Share on other sites

Problem z S-33 jest taki, że są to najtańsze drożdże często dołączane przez sklepy do zestawów a z drugiej strony często wybierane przez początkujących bo są najtańsze.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże słabo schodzą, zostawiają zazwyczaj ekstrakt w granicach 4 plato. Nie charakteryzują się raczej niczym. Po prostu zamieniają brzeczkę w piwo.

Nie widzę również ich w piwach w stylu witbier, weizen, siason itd. Ale do Polisch Ale, myślę że będą pewnie ok. nie wybijają się estrami lub patrząc w drugą stronę czystym profilem.

Ja używam ich przy piwach kwaśnych jako I fermentację z powodzeniem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.