donio Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 (edited) Nadszedł czas rozpoczęcia prowadzenia zapisków w formie elektronicznej.Początek warzenie (2009 r) garnek emailowany - 20 l, nastęnie klon speidla (2012 r) własnej budowy- 60 l, a teraz powrót do tradycyjnego warzenia.Wybicie: 50-100 l.SPIS TREŚCISezon 2015.Warka #1 - 19.01.2015 - PILS, 16,5 blgWarka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski, 13,5 blgWarka #3 - 09.02.2015 - Lager Wiedeński, 15,5 blgWarka #4 - 14.02.2015 - Porter Bałtycki, 20,5 blgWarka #5 - 14.02.2015 - Dry Stout, 13,5 blgWarka #6 - 20.02.2015 - Marcowe, 14,5 blg 26.02.2015 - założenie zestawu filtrów do wody kolejno 20,5,1 mikronów + osmoza Warka #7 - 28.02.2015 - Czech Pils, dekokcja,( 75%osmoza+25 %kranówka) ??? blg Warka #8 - 20.03.2015 - Pils W ver 1.1 ( 75%osmoza+25 %kranówka), ??? blg Sezon 2015/2016 Warka #9 - 15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg Analiza składu wody: Twardość ogólna - 168 mg CaCO3/l Chlorki Cl - 12,3 mg/l Siarczany SO4 - 58,0 mg/l Dwuwęglany HCO3 - Wapń Ca Magnez Mg Sód Na pH - 7,9 Edited November 19, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 1, 2015 Author Share Posted February 1, 2015 (edited) Warka #1 - 19.01.2015 - PILS receptura (W.....)Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24,0 EBCSKŁAD: - Słód Pilzneński Strzegom - 9 kg - Słód Pilzneński Bestmalz - 11 kg - Słód Caramel Pils Bestmalz - 0,5 kg - Słód zakwaszający - 0,19 kg - Chmiel Saaz 3,7 % - 250 g - Chmiel Marynka 10,5 % - 75 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager I zbiór (otrzymane od W.....) - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager I zbiór (otrzymane od W.....) ZACIERANIE:woda do zasypu - 52 l52 C - 15'63 C - 30'72 C - 20' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 70 litrów, temp wody 80 CGOTOWANIE:60' - Marynka - 75 g30' - Saaz - 150 g10' - Saaz - 100 gPOMIAR po gotowaniu:Pomiar 16,5 blg, fermentory bez skali, pomiar ilości po zlaniu na cichąFERMENTACJA:[19.01.2015] Temperatura zadania drożdży 18 C, drożdże ruszyły po 48 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 UrquellFermentor nr 3:drożdże 2042 Danish[30.01.2015] Pomiar, fermentor nr 1 i 2 – 3,5 blg, nr 3 - 4,5 blg Przelane na cichaZiemianka - temp 5 CROZLEW: ???[uwagi]Opóźniony start drożdży był wynikiem słabego napowietrzenia, fermentory nie mieszane po zadaniu drożdży.Odzyskano około 10 litrów na startery, blg 5 Zlane na cichą: łącznie 68 litrów Edited March 18, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 (edited) Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski Estymacja z Beersmith: 1,056 SG | 44,1 IBUs | 7,2 EBC SKŁAD: - BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 15,24 kg - BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 2,09 kg - Pilzneński (3,2 EBC) -1,17 kg - Hallertauer [6,70 %] - 55 g - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g - Saaz [3,10 %] - 70 g - Tettnager [4,00 %] - 70 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 50 l 63 C - 25' 72 C - 40' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Hallertauer [6,70 %] - 55 g 60' - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g 10' - Saaz [3,10 %] - 70 g 5' - Tettnager [4,00 %] - 70 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 86 litrów, Pomiar 13,5 blg, FERMENTACJA: [30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish [09.02.2015] Pomiar 5 blg [18.02.2015] Pomiar 3,5 blg, Przelane na cichą Ziemianka - temp 5 C ROZLEW: ??? [uwagi] Edited February 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 (edited) Warka #3 - 09.02.2015 – Lager Wiedeński 15,5 Blg Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24 EBC SKŁAD: - Castle Malting Vienna 7-10 (8,0 EBC) – 10,0 kg - Castle Malting Vienna 6-8 (7,0 EBC) – 3,0 kg - BestMälz Pils (4,0 EBC) – 4,0 kg - BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 2,0 kg - BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg - - Marynka szyszka 8 % - 90 g - Spalt Select 5 % - 50 g - Tettnager [4,00 %] - 122 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 60 l 52 C - 15' 62 C - 40' 72 C - 30' 78 C – 5 ' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Marynka - 90 g 30' - Tettnanger - 80 g 10' – Select Spalt - 50 g 10' - Tettnager - 42 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 86 litrów, Pomiar 15,5 blg, FERMENTACJA: [09.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish ROZLEW: ??? [uwagi] Edited February 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 (edited) Warka #4 - 14.02.2015 – Porter Bałtycki 20,5 Blg Estymacja z Beersmith: 1,091 SG | 57,8 IBUs | 36,7 EBC SKŁAD: - Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg - BestMälz Munich (15,0 EBC) – 5,0 kg - BestMälz Chocolate Brown (175,0 EBC) – 0,5 kg - - Pszeniczny 3,9 EBC – 0,5 kg - Castle Malting Black 1380 EBC – 0,39 kg - Castle Malting Chocolate 1020 EBC – 0,2 kg - Marynka szyszka 8 % - 80 g - Lubelski szyszka 4 % - 100 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 50 l 63 C - 30' 72 C - 30' 78 C – 5 ' WYSŁADZANIE: około 40 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Marynka - 80 g 10' - Lubelski - 100 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg, FERMENTACJA: [14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, po około 400 ml na fermentor gęstwy średnio gęsta Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, planowana 14 dni ??? Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell ROZLEW: ??? [uwagi] Było planowane 22,5 blg, za dużo dolałem wody i zamiast 48 litrów wyszło 52 litry, następnym razem uważać Edited February 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 (edited) Warka #5 - 14.02.2015 – Dry Sout 13,5 Blg Warka 20 litrow SKŁAD: - wysłodziny po Porterze, - ekstrakt WES jasny - 1,7 kg GOTOWANIE: 60' - Marynka - 30 g 30' - Lubelski - 20 g 5' - Lubelski - 20 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg, FERMENTACJA: [14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, 100 ml gęstwy średnio gęsta Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, Drożdże Danish Lager, zbiór po Pilsie ROZLEW: ??? [uwagi] Edited February 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 (edited) Warka #6 - 20.02.2015 – Marcowe 14,5 BlgEstymacja z Beersmith: 1,058 SG | 31,4 IBUs | 25,4 EBCWarka litrówSKŁAD: - Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg - BestMälz Pilsen (4,0 EBC)- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 3,0 kg- BestMälz Munich (15,0 EBC) 5,0 kg- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg- Carawheat (Weyermann) (115,0 EBC) – 0,16 kg - Hallertauer [6,00 %] - 115 g - Hallertau Taurus 12 % - 55 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Lagere Wiedeńskim ZACIERANIE:woda do zasypu - 60 l52 C - 15' 63 C - 20' 73 C - 30' 78 C – 5 'WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 CGOTOWANIE:60' - Hallertau Taurus 12 % - 55 g30' - Hallertauer – 35 g10' - Hallertauer – 80 gPOMIAR po gotowaniu:Wyszło litrów, Pomiar blg,FERMENTACJA:[21.02.2015] TemperatuROZLEW: ???[uwagi] Edited March 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted March 20, 2015 Author Share Posted March 20, 2015 Warka #7 - 28.02.2015 - Chech PILS (L .....)Estymacja z Beersmith: 1,047 SG | 48,4 IBUs | 5,0 EBC cdn . . . Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted March 20, 2015 Author Share Posted March 20, 2015 (edited) Warka #8 - 20.03.2015 - PILS W ver. 1.1Estymacja z Beersmith: 1,050 SG | 45,1 IBUs | 7,0 EBCSKŁAD: - BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 14,00 kg - BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 1,00 kg - Słód zakwaszający - 0,2 kg - Hallertauer [6,00 %] - 352 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter 2 x 3l) ZACIERANIE:woda do zasypu - 50 l52 C - 15' 63 C - 30'72 C - 20' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 79 CGOTOWANIE:60' - Hallertauer [6,00 %] - 112 g30' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g10' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g10' - Mech irlandzki - 20 gPOMIAR po gotowaniu:Wyszło ?? litrów, Pomiar 12,5 blg,FERMENTACJA:[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1,2: drożdże ze startera 2001 UrquellFermentor nr 3:drożdże 2001 Urquell gęstwa po Lager Wiedeński[00.00.2015] Pomiar ?? blg [00.00.2015] Pomiar ?? blg, Przelane na cichąROZLEW: ???[uwagi] Edited March 20, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted November 19, 2015 Author Share Posted November 19, 2015 (edited) Warka #9 - 15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg Edited November 19, 2015 by donio Link to comment Share on other sites More sharing options...
donio Posted November 19, 2015 Author Share Posted November 19, 2015 Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now