Jump to content

White IPA - pytania o teorię i trochę praktyki

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zrobić White IPA, a jest to moja #3 warka dopiero i mam trochę wątpliwości i pytań. Przeczytałem, chyba większość tematów na tym forum na ww. temat, ale dalej mam pytania. Chciałbym osiągnąć piwo jak najbardziej stylowe, wiadomo że kombinować można i też wyjdzie, ale nie o to mi chodzi. Może ponumeruję żeby było prościej.

#1. Czemu większość robi na słodzie pilzneńskim? India Pale Ale, bez słodu Pale Ale? Ja skłaniam się ku Pale Ale.

#2. Drożdże. Temat rzeka, z tego co czytałem. Wybór ograniczyłem do suchych WB-06, Brewferm Blanche, T-58. Które wybrać?

WB-06 - chyba rozsądny wybór, banany, goździki.

Brewferm Blanche - podobno ludzie się ich boją, ze względu na siarkę.

T-58 - to chyba byłby eksperyment, sam nie wiem co o nich myśleć.

#3. Zazwyczaj w przepisach jest dużo surowców niesłodowanych. Po co? Nadadzą piwu pełni, a White IPA chyba ma być lekka?

#4. Zwykła pszenica w zasypie, śrutowana czy nie?

#5. Proporcje w White IPA słodów jęczmiennych i pszenicznych tak ok. 50/50 ? Więcej pszenicy = bardziej WIT, więcej jęczmienia = bardziej PA, dobrze kombinuje?

Jeśli komuś będzie się chciało przeczytać i odpowiedzieć, z góry dzięki.

1. Pils czy pale ale to tak naprawdę mała różnica

2. z tych tylko blanche

3. white ipa pochodzi od witbiera gdzie jest dużo niesłodowanej pszenicy, może być owies dodatkowo

4. nie wiem co to za szkoła żeby bez śrutowania. śrutowana i skleikowana

5. to czy bardziej wit czy bardziej Pale ale bedzie zalezalo od drożdzy czy dodatków, niemniej pszenica niesłodowana musi być tradycyjnie a ile to już twoja decyzja

co do breferm blanche całkiem dobre drożdże ale proponuje fermentowac w miare wysoko 21-22 °C i wrzucić do refmentacji kawałek miedzi

1. Jeśli white to im jaśniejszy zasyp tym lepiej. Wybierz pilzneński.

2. Drożdże - jak ma być stylowe "white" to warto sięgnąć po umiarkowane belgijskie, dedykowane do witbiera. Brewferm Blanche nie używałem, pozostałych bym nie użył do white ipa.

3. jako, że to twoja 3 warka proponuje rozwiązanie kompromisowe: 20% pszenicy niesłodowanej, 10% owies, 20% słód pszeniczny. Pinta zrobiła podobny zasyp do udanego Viva la Wita. Niesłodowane surowce dodawane ze względu na tradycję, oszczędność. Dają nieco gorsze efekty od słodu, ale zasyp w takich piwach odgrywa rolę trzeciorzędną i nie może być złożony i bogaty stąd tańszy surowiec, który było w przeszłości łatwiej/taniej zdobyć.

4. Nie ma wyjątku w piwowarstwie - każde ziarno użyte do produkcji piwa ma być ześrutowane. Tylko nie ześrutuj przy takim zasypie zbyt drobno bo filtracji możesz nie pokonać.

5. Proponuje jak w pkt. 3. Ewentualnie do 65% słodu pilzneńskiego.