Jump to content

Browar Zalas


Recommended Posts

Lepiej późno niż wcale :)

 

Poniżej będę starał się (od dziś już na bieżąco) archiwizować wytwory browaru.

 

 

 

 

--

Warka #1: IPA

Brew Kit India Pale Ale firmy Better Brew

Była to moja pierwsza warka "z puchy" - tak więc szału nie było :)

 

Warka #2: Noworoczne Pszzzz

Na drugi ogień poszły ekstrakty słodowe WES (pszeniczne, chmielone).

Piwo - jak to z puchy - przeciętne

Edited by milist
Link to comment
Share on other sites

Warka #3: American India Pale Ale (3 I 2014)

 

Wraz z tą warką zaczęła się prawdziwa przygoda z warzeniem piwa.. nauczony już podstawowych doświadczeń na dwóch puszkach, stwierdziłem, że czas nabyć kociołek i zacząć warzyć z zacieraniem. Oj było warto :) Receptura pochodzi ze "sklepu z innej beczki" - ale czasy zostały zmodyfikowane.

 

Słody:

Pilzneński 3,1 kg

Monachijski I 1 kg

Monachijski II 0,6 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Bursztynowy 0,3 kg

 

Chmiele:

Chinook 25g

Centennial 20g

Cascade 35g

 

Drożdże:

Safale US-05 (torebka)

 

 

Zacieranie:

120' - 66'C

10' - 76'C

 

Chmielenie:

Odbyło się dość nietypowo, gdyż gotowałem w nie zmodyfikowanym jeszcze dla potrzeb browaru "kociołku z Lidla". Tak więc chmielenie odbywało się w temperaturze ok 97'C

105' Chinook

30' Centennial

10' Cascade

 

Fermentacja:

Burzliwa: 12 dni

Cicha: 7 dni

 

Objętość: ~20 litrów

Blg początkowe: 18'blg

Blg końcowe: 4,3'blg

ABV: 7,1%

 

Piwo wyszło super! Mam jeszcze kilka butelek w piwnicy - wciąż smakuje najlepiej (chyba dlatego, że pierwsze :) ) Bardzo obawiałem się tego, że podczas gotowania nie udało się osiągnąć wrzenia - jednak jak pokazało doświadczenie - piwo wyszło fajnie nachmielone i nic mu się nie stało do tej pory ;)

Edited by milist
Link to comment
Share on other sites

Warka #4: Ciasteczkowy Potwór (Belgian Pale Ale) - 25 I 2014

 

Surowce jak i receptura przybyły do browaru z centrum piwowarstwa. Od tej warki pojawiła się w browarze tendencja do nadawania piwom nazwy - z racji na spodziewany efekt (który jak się okazało został osiągnięty) nazwa jest taka a nie inna :)

 

Słody:

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 1,1kg

Wiedeński 1kg

Castle Biscuit 0,2kg

Castle Aroma 0,1kg

Castle Special B 0,1kg

 

Chmiele:

Lubelski (40g)

 

Drożdże:

Safale S04 - torebka

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Lubelski 20g

10' Lubelski 20g

 

Fermentacja:

Burzliwa: 14 dni

Cicha: 8 dni

 

Objętość: ~26 litrów

Blg początkowe: 13,5'blg

Blg końcowe: 3,7'blg

ABV: 5%

Refermentacja: 130g glukozy

 

Piwo wyszło przyjemnie ciasteczkowe, bardzo fajnie pijalne.

Link to comment
Share on other sites

Warka #5: Black Frant (Oatmeal Stout) - 8 II 2014

 

Pierwsze piwo ciemne w browarze, pierwszy raz wykorzystałem gęstwe do fermentacji. Było to również pierwsze piwo uwarzone z synem (miał wtedy niecałe dwa lata) - gdyż Luba gdzieś wybyła :)

 

Słody:

Pilzneński 3kg

Monachijski 1kg

Barwiący 0,2kg

Jęczmień Palony 0,3kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

 

Chmiele:

Marynka 40g

 

Drożdże:

Safale s04 (gęstwa po warce #3)

 

Zacieranie:

90' - 69-65'C

30' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (40g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: 11 dni

 

Objętość: ~23 litry

Blg początkowe: 16,5'blg

Blg końcowe: 4,5'blg

ABV: 6%

Refermentacja: 82g glukozy

 

Przyjemnie pijalny stout, moc wyczuwalna dopiero po spożyciu :) Płatki owsiane dały piwu bardzo fajną pianę, pomimo relatywnie słabego nagazowania.

Link to comment
Share on other sites

Warka #6: FrantUS (American India Pale Ale) - 1 III 2014

 

Pierwsze piwo w browarze chmielone na zimno, przez co dużo bardziej aromatyczne od warki #3.

 

Słody:

Pilzneński 3kg

Monachijski 1kg

Monachijski II 0,5kg

Karmelowy 0,3kg

 

Chmiele:

Centennial 50g

Citra 30g

 

Drożdże:

Safale s04 (3 szarża - po warce #5

 

Zacieranie:

50' - 65'C

40' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

90' Centennial (30g)

15' Citra (15g)

10' Citra (15g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 14 dni (20g Citry + 10g Amarillo na cichą)

 

Objętość: ~22,5 litra

Blg początkowe: 15,5'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 5,9%

Refermentacja: 135g glukozy

Link to comment
Share on other sites

Warka #7: Hejnał (American Wheat) - 15 III 2014

 

Ulubione piwo mojej Żony - z bólem serca oddaje każdą jego butelkę w "obce" ręce. Receptura ta (z pewnymi modyfikacjami) zagości w browarze na długie lata ;)

 

Słody:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 0,5kg

Monachijski II 0,5kg

Karmelowy 0,2kg

 

Chmiele:

Centennial 20g

Amarillo 30g

 

Drożdże:

Safale s04 (3 szarża - po warce #5

 

Zacieranie:

50' - 45'C (nie wiem dlaczego zrobiłem przerwę dla hefe weizen'a w american wheat, no tak poprostu wyszło - pszenica jest pszenica :) )

15' - 54'C

45' - 65'C

20' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Centennial (10g)

10' Centennial (10g) + Amarillo (10g)

0' Amarillo (20g) (stygło w kociołku ok 30 min)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 14 dni

Cicha: brak

 

Objętość: ~25 litrów

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 4,1%

Refermentacja: 160g glukozy

 

Bardzo przyjemne, mocno nagazowane wysoce pijalne (nie tylko dla mnie :) ).

Link to comment
Share on other sites

Warka #8: Gród Zalas (Grodziskie) - 3 V 2014

 

Próba podjęcia tematu wędzonego piwa - teraz już przynajmniej wiem, że to nie dla mnie :)

 

Słody:

Pszeniczny (wędzony dębem) 1kg

Pszeniczny 2kg

 

Chmiele:

Lubelski 50g

 

Drożdże:

Safale s33 (torebka)

 

Zacieranie:

40' - 39'C

60' - 53'C

75' - 70'C

^75'C

 

Chmielenie:

80' Lubelski (40g)

20' Lubelski (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: brak

 

Objętość: ~28 litrów

Blg początkowe: 7,7'blg

Blg końcowe: 2,8'blg

ABV: 2,5%

Refermentacja: 165g glukozy

 

W piwie bardzo wyczuwalny zapach drożdży (zarówno 2 tygodnie jak i pół roku po butelkowaniu), wędzony słód bardzo słabo wyczuwalny, wnosi jedynie charakterystyczny posmak na finiszu. Pewnie jeszcze kiedyś podejmę próbę uwarzenia Grodziskiego - ale pewnie w mniejszej, kontrolnej ilości..

Link to comment
Share on other sites

Warka #9: MalinLove (Piwo Malinowe) - 11 V 2014

 

Zamysł był taki, aby uwarzyć normalnego Ale'a, bez żadnej dominującej nuty, następnie dodać soku malinowego do refermentacji (zamiast cukru).

 

Słody:

Pale Ale 2kg

Pilzneński 2kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

 

Drożdże:

Safale s04 (torebka)

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^75'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (25g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 5 dni

Cicha: 11 dni

 

Objętość: ~22 litry

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 3,5'blg

ABV: 4,2%

Refermentacja: sok malinowy200 ml (152g cukru)

 

Soku malinowego zdecydowanie za mało.. Następnym razem zadam go więcej (planuje dodać pod koniec gotowania około 1 litr - tak jak cukier w triplu). Pomimo słabej wyczuwalności malin - piwo chętnie było spożywane przez płeć piękniejszą w czasie upałów.

Link to comment
Share on other sites

Warka #10: Piątek 13ego (Piwo Wielozbożowe) - 18 V 2014

 

Słody:

Pilzneński 1kg

Pszeniczny 1kg

Żytni 1kg

 

Owies niesłodowany 1kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

 

Drożdże:

Safale s04 (gęstwa po warce #9)

 

Zacieranie:

20' - 44'C

10' - 53'C

25' - 63'C

60' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (15g)

20' Marynka (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 24 dni

 

Objętość: ~21 litrów

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 4,3'blg

ABV: 4%

Refermentacja: glukoza 123g (2,4 V/V)

 

Kolejne z piw (po Grodziskim), które uwarzyłem aby zobaczyć (a w zasadzie bardziej posmakować) "jakie ono będzie". Wyszło bardzo słodowe (wręcz słodkie). Pijalne, choć nie należy do moich ulubionych. Piwo zamknęło sezon 2013/2014 (pierwszy w naszym rodzinnym browarze)

Link to comment
Share on other sites

Warka #11: Hejnał w Amarillo (American Wheat) - 25 X 2014

 

Latem 2014 roku miałem przyjemność być w USA (co prawda w tygodniu praca, ale weekendy -> zwiedzanie teksasu ;)). Tak więc już z końcem lipca wiedziałem, że pierwszym piwem tego sezonu zostanie American Wheat - uwarzone z użyciem jednego chmielu - Amarillo (tak - w Amarillo też byłem - ale poza historycznym fragmentem drogi 66 NIC TAM NIE MA :) )

 

Słody:

Pszeniczny 3kg

Wiedeńśki 1kg

Karmelowy 0,2kg

 

Chmiele:

Amarillo 75g

 

Drożdże:

Safale us05 (torebka)

 

Zacieranie:

50' - 45'C

15' - 54'C

45' - 65'C

20' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Amarillo (15g)

20' Amarillo (20g)

0' Amarillo (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: 27 dni (30g Amarillo na cichą)

 

Objętość: ~23 litry

Blg początkowe: 12,5'blg

Blg końcowe: 2,8'blg

ABV: 4,8%

Refermentacja: cukier 127g

 

Piwo bardzo orzeźwiające, mocno chmielone, jak na ten styl odrobinę za słabo nagazowane. Zebrało sporo pochwał, zarówno w domowych okolicach jak wśród kolegów w pracy (pomijając jednego fanatyka koncernowych lagerów :) )

Link to comment
Share on other sites

Warka #12: Brownie (Brown Ale) - 3 XI 2014

 

Słody:

Wiedeński 1kg

Monachijski 1kg

karmelowy 1,1kg

Special W® 0,5kg

Carawheat 0,5kg

 

Chmiele:

Lubelski 50g

 

Drożdże:

Safale US05 (gęstwa po warce #11)

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Lubelski (30g)

10' Lubelski (20g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 26 dni

Cicha: -

 

Objętość: ~24,5 litra

Blg początkowe: 11,5'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 3,8%

Refermentacja: cukier 126g/24l -> 2,2 V/V

 

Piwo w zamyśle miało być ciemniejszą wersją Ciasteczkowego Potwora (warka #4) - jednak z racji na ilość użytych ciemnych/palonych słodów zdecydowanie bliżej mu do stout'a niż do BPA. Wyszło takie Brown Ale, z wyczuwalną nutą paloności. Myślę, że optimum pijalności uzyska za jakiś miesiąc (choc już teraz jest całkiem dobre :) )

Link to comment
Share on other sites

Warka #13: Hejnał na Cytrze (American Wheat) - 20 XII 2014

 

Kolejne Piwo w klimacie amerykańskim - tym razem na warsztat trafiła Citra ;)

Numer warki zwiastował, iż coś dziwnego może się wydarzyć, ale nie sądziłem, że przygód będzie tak wiele..

 

Słody:

Pszeniczny 2kg

Wiedeńśki 2kg

Karmelowy 0,25kg

 

Chmiele:

Citra 60g

 

Drożdże:

Safale us05 (gęstwa po warce #11)

 

Zacieranie:

Tu zaczęły się schodki.. po podgrzeniu wody do 65'C zorientowałem się, że nie wkręciłem sraczowęża do filtracji.. Że rękę do wody o tej temperaturze ciężko wsadzić do łokcia i jeszcze przykręcić wężyk do nypla, trzeba było podgrzaną wodę przelać do fermentora, nakręcić wężyk i przelać znów do kociołka..

65' - 55'C

25' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie:

..i tu przygody ciąg dalszy.. Otóż po podgrzeniu brzeczki do 97'C bezpiecznik termiczny w kociołku wyzionął ducha.. O ironio losu - dzień wcześniej czytałem o piwach chmielonych bez gotowania (to znaczy, gotowanych, ale z chmielem wrzuconym dopiero po wyłączeniu źródła ciepła.. Moje nie było gotowane wogóle :)

30' Citra (20g) wrzucone przy 95'C

25' Citra (20g) wrzucone przy 92'C

Całość stygła do ok 83'C zanim została przefiltrowana.

 

Fermentacja:

Burzliwa: 15 dni

Cicha: 11 dni (20g Citry na cichą)

 

Objętość: ~25 litrów

Blg początkowe: 10,5'blg

Blg końcowe: 3'blg

ABV: 3,7%

 

Butelkowane 17 I 2015

Refermentacja: cukier+glukoza 160g

 

Pomimo złego fatum wiszącego nad tą warką - piwo po tygodniu od butelkowania (no kto by się nie skusił, żeby nie sprawdzić co wyszło) smakowało super. Po dwóch tygodniach jeszcze lepiej! Fajne nagazowanie, obfita piana - jednym słowem porządny American Wheat!

Link to comment
Share on other sites

Warka #14: Milk Stout:

Próba podejścia do ciemnego piwa od słodkiej strony (jednak omijając karmi szerokim łukiem) :)

 

Słody:

wiedeński 2kg

pszeniczny 1kg

karmelowy 0,5kg

czekoladowy jasny 0,25kg

czekoladowy ciemny 0,25kg

 

Chmiele:

Citra 20g

Amarillo 25g

 

Inne:

Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

Laktoza 0,5kg

 

Drożdże:

Safale US05 - II pokolenie po warce #12

 

 

Zacieranie:

35' - 68'C (słody jasne + płatki)

15' - 72'C

15' - 72'C (słody czekoladowe)

^78'C

 

Chmielenie (65'):

45' Citra

20' Amarillo + Laktoza

 

Fermentacja:

Burzliwa: 17 dni

Cicha: -

 

Objętość: ~20,5 litra

Blg początkowe: 15,5'blg (z laktozą, 13'blg bez)

Blg końcowe: 7,5'blg (bez laktozy: 5'blg)

ABV: 4%

Refermentacja: cukier 120g/20,5l

 

Zabutelkowane 1.02.2015 - jeszcze udaje mi się wytrzymać, aby nie sprawdzić, czy "już się nagazowało"

Link to comment
Share on other sites

Warka #15: Triple, który został Quadrupel'em

 

Słody:

pilzneński 5kg

wiedeński 0,5kg

 

Chmiele:

Magnum 30g

Lubelski 10g

 

Inne:

Cukier biały 1kg

 

Drożdże:

Safbrew S-33 - torebka

 

Zacieranie:

30' - 62'C (wsypane do 65'C)

35' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie (65'):

60' Magnum

7' Lubelski + Cukier

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: start 9.02.2015

 

Objętość: ~20 litrów

Blg początkowe: 22,5'blg

Blg końcowe:

ABV:

Refermentacja:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.