Jump to content

Niespłukany nadwęglan sodu + piwo

Vami

Recommended Posts

Na ściankach fermentora pozostały granulki nadwęglanu sodu, czego nie zauważyłem, i zlałem do tego wiadra piwo na cichą. Oczywiście na górze zrobiła się biała piana pod wpływem reakcji Na2CO3 i piwa. Pytanie- czy przez nieuwagę zmarnowałem całą warkę i czy jest to szkodliwe dla zdrowia?

Chyba nie powinno się nic stać, chyba, że było go na tyle dużo żeby ubić drożdże :P nie wiem czy to w ogóle możliwe... Niech ktoś bardziej obeznany się wypowie. Pod tym linkiem znajdziesz dyskusję, która może trochę pomoże.

http://www.piwo.org/topic/10343-nadweglan-sodu-na2co3•15h2o2/

A co konkretnie zrobiłeś że się nim zatrułeś? Zjadłeś go trochę, oparami sie przytrułeś?

Miałem go w stężonym roztworze w butelce od mineralnej i pomyliły mi się butelki i wlałem ją do czajnika, bo akurat była awaria wodociągu i nie było wody.

No z tego co wiem to wolny tlen się wydziela, a on też jest szkodliwy. Chociaż bardziej to napisałem po to, zeby było wiadomo o co mi chodzi

Tlen atomowy ISN nie wydziela się w formie gazowej. Było uważać na chemii, było w 7 klasie w 2 półroczu.

Pod warunkiem, ze ktoś miał 7 klasę a nie gimbusiarnię.

A co to każdy kto chodził do gimnazjum to już pod człowiek? Chodziłem do gimnazjum różnicy w kształceniu pomiędzy mną, a starszymi siostrami nie zauważyłem! Więc daruj sobie takie teksty! To, że młodzież teraz ma brak respektu do nauczyciela i ma w dupie naukę to jest inna sprawa, ale ten kto chce i ma trochę oleju w głowie nauczy się to co jest potrzebne.