Jump to content

Czyszczenie chłodnicy


Recommended Posts

Nie myłem jej jakoś szczególnie, ze 100 warek i było gut, nowy sezon,zrobiłem pierwsze piwo,jest ok,zlałem je na cichą,śmierdzi dziwnie,jak świeże konopie,albo dokładniej, ręce pokryte żywicą .

Ki ch... myślę,robię w tym samym dniu następne piwo,wącham chodnice no i to to,istna masakra,smród że łeb urywa,tak,że myjcie chłodnice dokładnie co parenaście warek,jeżeli tak jak ja mieliście to gdzieś.

Link to comment
Share on other sites

Można tylko miedź wtedy ciemnieje.

Jeśli komuś to przeszkadza, można przywrócić jej blask mocząc w gorącym roztworze wody i kwasku cytrynowego.

 

Ps. gorsza sprawa zapewne z mechanicznym czyszczeniem chłodnicy z karbowanki.

Sam się jeszcze poważnie jej nie czyściłem chyba od kilkunastu warek. W wolnym czasie spróbuję pogotować w roztworze NaOH i wypłukać.

Edited by Erikos
Link to comment
Share on other sites

Moja chłodnica jest z nierdzewki , przy okazji czyszczenia kotła wstawiam ja do środka na godzinę dwie60-70 stopni, dodaję sporo OXY z biedry ten z niebieską etykietą . Puszcza wszystko

Link to comment
Share on other sites

Ja moją chłodnicę z rury karbowanej od jakiegoś czasu myję w zmywarce co warkę, a potem jeszcze dla pewności przemywam wodą. Polecam.

 

EDIT: Jak włączenie zmywarki i tak było w planach to oczywiście myję z użyciem tabletki, jeśli zmywarka była pusta to myję na najkrótszym programie bez tabletki.

Edited by szejk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.