Jump to content

Receptura NZIPA

Recommended Posts

Witam! :)

Mój stout stoi na cichej, a ja uznałem że już trzeba się zabrać za planowanie kolejnej warki. Jako że jestem ciekaw efektów jakie dają chmiele z Nowej Zelandii, to wymyśliłem coś takiego:

Warka 23L

Słody:

-Pale Ale Strzegom 5,4 kg

-Pszeniczny jasny Bestmalz 0,4 kg

-Carapils 0,6 kg

-Karmelowy jasny Strzegom 150 0,3 kg

Chmiele:

-Pacific Gem - 25g 60min

-Pacific Gem - 25g 30 min

-Waimea - 20g 10min

-Kohatu - 20g 5min

-Wai-iti i Kohatu - po 15 g na 0min

Chmieli kupuję po 50g, wszystko co zostanie wędruje na cichą

Zacieranie 60 minut w 65-66°C

Celuję w około 15°Blg

1. To moja druga warka z zacieraniem, poprzednio zacierałem stouta na słodko w 68°C, czy taka temperatura będzie dobra dla IPA?

2. Mogę albo kupić US-05, albo użyć gęstwy z S-04. Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica?

Z góry dzięki za pomoc :)

Wywal lub zmniejsz ilość słodu karmelowego do 100 g. Sypnij na 15 min przed końcem gotowania 300 - 400 g zwykłego cukru. Piwko odfermentuje głębiej, uwydatni to aromaty chmielowe. Może również pokusić się o dodanie do zacieru gipsu piwowarskiego. O tym poczytaj na WIKI.

Oczywiście na chmielenie na zimno - 50 - 100 g :)

Na taniej wodzie z marketu, powinny, choć nie muszą być podane parametry. Wpisujesz je w odpowiedni kalkulator i jak znasz się na rzeczy (a ja się nie znam), to dzięki różnym dodatkom możesz stworzyć odpowiedni profil wody pod każde piwo.

Tu masz wątek, w którym w razie czego ktoś Ci powinien pomóc, ale najpierw przeczytaj wszystko co znajdziesz na temat modyfikacji wody.

http://www.piwo.org/topic/14814-woda-profile-modyfikacje-odwrocona-osmoza-itp/page__st__280