Jump to content

Drożdże 1762 Belgian Abbey II


Recommended Posts

Witam!

 

Dostałem w prezencie drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Jako, że data produkcji jest z listopada planuje uwarzyć niedługo na nich kilka piw. Będzie do moje pierwsze doświadczenie z drożdżami płynnymi, więc moje główne pytanie brzmi: czy jeśli jako pierwsze planuje zrobić w miarę lekkie piwo w stylu Blond lub BPA ok. 12BLG, to czy muszę do tego piwa robić starter, czy samo to piwo będzie starterem dla dalszych, mocniejszych ekstraktywne piw?

Link to comment
Share on other sites

Szukał na forum? Odpowiedź na pewno byś znalazł (sam już raz to pisałem).

 

Zawsze powinno się zrobić starter z drożdży płynnych - nawet do słabego piwa. Potem z piwa zbierasz gęstwę i wykorzystujesz dalej (oczywiście w ograniczonej liczbie pasaży).

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L)

 

The Wyeast Activator (125 ml) smack-pack is designed to directly inoculate 5 gallons of standard ale wort (O.G. < 1.060, 65-72°F). When brewing high gravity beer (O.G. >1.060) or cold fermented lagers or ales (<65°F)) additional yeast will be required. An Activator contains approximately 100 billion cells which will deliver slightly less than 6 million cells per milliliter in a 5 gallon batch of beer.
Edited by m4jk
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, na forum szukałem, ale jest tego tak dużo, że musiałem przeoczyć, przepraszam ;)

Drożdże to Wyeast Activator, ale i tak dla pewności zrobię w takim razie starter (przy okazji nauczę się go robić na przyszłość), bo brewersfriend podpowiada, że żywotność (?) drożdży jest na poziomie 48% i zaleca zrobienie startera.

Link to comment
Share on other sites

Dochodzi jeszcze kwestia czasu od produkcji drożdży. Im dalej tym mniej ich zostało. No i to, że drożdże 'sobie poradzą' i przefermentują piwo nie oznacza, że będzie to bezstresowa fermentacja dająca optymalny profil smakowy. Lepiej zawsze robić starter.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L)

 

Tyle teorii. W praktyce zawsze należy robić starter, nawet do 9. A jak nie masz mieszadła, to na pierwsze piwo raczej 10 niż 12.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.