kataklizmator Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Witam! Dostałem w prezencie drożdże Wyeast 1762 Belgian Abbey II. Jako, że data produkcji jest z listopada planuje uwarzyć niedługo na nich kilka piw. Będzie do moje pierwsze doświadczenie z drożdżami płynnymi, więc moje główne pytanie brzmi: czy jeśli jako pierwsze planuje zrobić w miarę lekkie piwo w stylu Blond lub BPA ok. 12BLG, to czy muszę do tego piwa robić starter, czy samo to piwo będzie starterem dla dalszych, mocniejszych ekstraktywne piw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Szukał na forum? Odpowiedź na pewno byś znalazł (sam już raz to pisałem). Zawsze powinno się zrobić starter z drożdży płynnych - nawet do słabego piwa. Potem z piwa zbierasz gęstwę i wykorzystujesz dalej (oczywiście w ograniczonej liczbie pasaży). Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Kiedyś robiłem na tych drożdżach Blonda, bez startera lag trwal prawie 48h, więc sporo stresów - lepiej pokręcić kilka dni i masz dużo bardziej pewny start. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4jk Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 (edited) Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L) The Wyeast Activator (125 ml) smack-pack is designed to directly inoculate 5 gallons of standard ale wort (O.G. < 1.060, 65-72°F). When brewing high gravity beer (O.G. >1.060) or cold fermented lagers or ales (<65°F)) additional yeast will be required. An Activator contains approximately 100 billion cells which will deliver slightly less than 6 million cells per milliliter in a 5 gallon batch of beer. Edited February 9, 2015 by m4jk Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ - tu sobie można fajnie wszystko policzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
kataklizmator Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 Dzięki za odpowiedzi, na forum szukałem, ale jest tego tak dużo, że musiałem przeoczyć, przepraszam Drożdże to Wyeast Activator, ale i tak dla pewności zrobię w takim razie starter (przy okazji nauczę się go robić na przyszłość), bo brewersfriend podpowiada, że żywotność (?) drożdży jest na poziomie 48% i zaleca zrobienie startera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Dochodzi jeszcze kwestia czasu od produkcji drożdży. Im dalej tym mniej ich zostało. No i to, że drożdże 'sobie poradzą' i przefermentują piwo nie oznacza, że będzie to bezstresowa fermentacja dająca optymalny profil smakowy. Lepiej zawsze robić starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Jeśli to Activator to z 12stką powinien sobie spokojnie poradzić (o ile kolega nie robi 50L) Tyle teorii. W praktyce zawsze należy robić starter, nawet do 9. A jak nie masz mieszadła, to na pierwsze piwo raczej 10 niż 12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now