Lhunbleidd Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 (edited) Witam serdecznie. Przygotowuje się do 11 warki i tym razem uparłem się na dokonanie wędzonego stouta, w wersji mocniejszej. Proszę o ocenę receptury: Zasyp: Pale ale Strzegom 3,5 kg Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg Caraaroma (WM) 0,4 kg Carafa I 800-1000 (WM) 0,2 kg Jęczmień palony (WM) 0,2 kg Zacieranie w 18l: 64 st. 60 min 72 st. 30 min 78 st. wygrzew Filtracja i wysładzanie: Do 23 l Gotowanie 60 min: Magnum 30 g 60 min Magnum 20 g 5 min Drożdze - Safale S-04 Bużliwa - 7 dni Cicha - 14 dni (lub 30 dni jeśli sypnę płatki whisky 50g ale nie wiem czy warto?) Butelkowanie z glukozą 130g Oczekiwania: Warka: 19 l plato: ok 17 Alc: ok 7% Gorzki (+palony), pełny, z wyczuwalną, ale nie masakrującą wędzonką stout. Ma to ręce i nogi? Czy tylko dupę i jaja? Edited February 11, 2015 by Lhunbleidd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 Ja to tam niewiele wiem , ale : - chmieleniem na 5 minut chcesz uzyskać aromat ? Nie lepiej dać czegoś bardziej aromatycznego niż magnum które głównie jest chmielem goryczkowym ? - płatki jak najbardziej , do tego się nadadzą , może ktoś doświadczony podpowie ilość . Nie zapomnij ich dobrze sparzyć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted February 12, 2015 Author Share Posted February 12, 2015 W zasadzie z tym magnum na 5 min. to racja, bo nie wymagam w nim wielkich chmielowych akcentów. Dałem raczej z przyzwyczjenia. Co do płatków to w American Chocolate Stout dałem 800g i było ok, więc pewnie tu też pewnie styknie. Jakby ktoś miał jeszcze uwagi, to proszę się nie krępować, bo w sobotę jadę z koksem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Jak dla mnie to za mało carafy i jęczmienia palonego jak na stouta. Dałbym 2x tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyneq Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Są szkoły które mówią, że na aromat to się chmieli 1-3 minut. A "tradycyjne" 15 minutowe chmielenie, to właśnie jest raczej na smak. Ja robiłem stouta owsianego 19tkę, miało to ręce i nogi. Natomiast jaja to były z filtracją. Zasyp płatków był około 17%. Wychodzi pyszna oleista ciecz:) Zasyp robiłem bardzo podobny, ale oprócz karafy dawałem jeszcze 200-300 g czekoladowego 1200 ze strzegomia, palonego jęczmienia tez chyba 400.. Bez Whiskey, uważam że smak owsiankowo czegoladowo kawowy jest super bez pozostałych dodatków. Z tego względu też chmieliłem tylko na goryczkę bez aromatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted February 12, 2015 Author Share Posted February 12, 2015 Dobra, zatem więcej palonego i carafa. Bez chmielenia na aromat. Dorzucić do tych 30g, tak by razem dać 50 g na 60 minut? A co z tymi wiórami whisky? Da to coś jakbym przedłużył cicha do 30 dni z tymi płatkami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quentin Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 To magnum albo całość 60 albo 15 - 20 minut tą drugą dawkę bym dał .( sprawdź w brewtargecie IBU i wybierz co Ci bardziej pasuje ) Płatków wg mnie ogromna ilość to 800 g . Wydaje mi się , że przy długiej cichej mogą dać trudny do przewidzenia aromat . Ale skoro już tyle używałeś i było ok to już coś wiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 (edited) Coś Ci się Quentin pokiełbasiło... 800g płatków owsianych do zacierania. 50g płatków whisky na cichą... Sam niestety nie pomogę, taki stout dopiero przede mną, także śledzę z ciekawością. Edited February 12, 2015 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted February 13, 2015 Author Share Posted February 13, 2015 Oczywiście 800 g to do zacierania płatki owsiane Ostatecznie będzie wyglądało to tak: Pale ale Strzegom 3,5 kg Whisky (Lekki Castle) 1,5 kg Płatki owsiane (błysk.) 0,8 kg Caraaroma (WM) 0,4 kg Carafa I 800-1000 (WM) 0,4 kg Jęczmień palony (WM) 0,4 kg Zacieranie w 18l: 64 st. 60 min 72 st. 30 min 78 st. wygrzew Filtracja i wysładzanie: Do 23 l Gotowanie 60 min: Magnum 50 g 60 min Drożdze - Safale S-04 Ale niestety dopiero za tydzień, bo niespodziewany wyjazd mnie spotkał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 I jak wyszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Nie wiem czy nie zamało tego słodu whisky. Ja robiąc swojego dawałem 1kg ale mocnego whisky i zapach i posmaki były na odpowidm poziomie. Jak abarwa Ci wychodzi przy obliczeniach? Drożdże FM irlandzkie ciemności dobrze sie sprawdziły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lhunbleidd Posted November 5, 2015 Author Share Posted November 5, 2015 Witam, zapomniałem o tym temacie. Piwo wyszło. Kolor ciemnobrunatny czyli taki jak miał być. Niestety jak dla mnie torfik przykrył inne walory piwa. Nachalnie wręcz. Dużo bardziej niż w Smokey Joe AB... Zostawiłem kilka sztuk na leżakowanie, obaczymy co się stanie. Ogólnie to niby nie jest złe, ale umówmy się - oprócz mnie i szwagra z którym warzę (no i w sumie też mojego ojca) nikt tego piwa nie dopił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now