Jump to content

Wędzone owsiane jasne ale / smoked oat ale


e-prezes

Recommended Posts

Przy okazji "męczenia" receptury na owsianego dark milda wpadł mi do głowy pomysł zrobienia tym razem owsianego jasnego piwa z dodatkiem słodu wędzonego. Nie spotkałem się z takim piwem, oprócz zasłyszanych historii Oat Ale. Zresztą chyba Bednary zrobiły coś takiego (tylko bez wędzonego) i to chyba była klapa.
Jak myślicie, to dobry pomysł? Może w stronę kwasiora?

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ja uwarzyłem takiego bittera. Opiekane płatki dodatkowo w piekarniku. I może to był błąd ze dodałem je od razu do zacierania. W każdym razie efekt był dość mdły. Na wędzony wersje bym się nie skusił choć do tamtego dodałem kawy.

Link to comment
Share on other sites

No rozmowni jesteście jak nic ;)

Oatmeal Ale z Bednar mi akurat smakował. Sam nie robiłem nic jasnego z owsem, ale za to  robiłem eksperyment z innym składnikiem dającym gładkość/lepkość - gryką i wyszło nawet fajnie, choć wynik nie był zgodny z oczekiwaniami, bo zasnąłem w trakcie gotowania i piwo się gotowało chwilę dłużej.. chwila trwała ok. 5-6h i piwo zamiast złotego ma kolor bittera.

Ja bym tego wędzonego "owsika" spróbował uwarzyć  i oczywiście opisałbym efekty :)

Link to comment
Share on other sites

No to będzie możliwość porównania, bo planuję takie jako następne. Jakie blg? Udział owsa/słodów owsianych? Ja bym zrobił coś koło 14 blg z 40% zasypem owsianego słodu.

Link to comment
Share on other sites

Na razie się pisze, ale wytyczne już masz powyżej. Chmielenie jest jeszcze otwarte. Coś stonowanego po angielsku (choć cały czas chodzi po głowie coś po amerykańsku). Raczej na czystych drożdżach US-05, aby wydobyć nuty wędzone. Poza owsianym (ew. płatkami), wędzonym, jakiś karmelowy delikatnie dla korekty barwy. Coś jak jasny ESB.

Link to comment
Share on other sites

U mnie poszło wczoraj tak: 

 

1,2 kg owsiany Fawcett

0,7 kg płatki owsiane (miałem za mało słodu)

2 kg wędzony Castle Malting (pierwszy raz go stosuje, więc nie wiem jakie efekty przy tej dawce daje)

0,5 kg pilzneński Strzegom

0,4 kg diastyczny Castle Malting (dodany po godzinnej przerwie scukrzającej, gdy nie było zamierzonych efektów)

0,35 kg wiedeński Strzegom

0,05 kg Special B Castle Malting

Łącznie 5,2 kg zasypu

 

Chmielone polskimi odmianami Lubelski i Marynka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

coś takiego dziś ugotowałem

60-smoked-oat-ale.bsmx

#60 Smoked oat ale

Other Smoked Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.8* (OG 1.0465)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.8%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 1.8kg Pale Ale - (5.5 EBC, 33.6%)
  2. 1.2kg Castle Malting Smoked (wędzony bukiem) 201409 - Castle Malting (8 EBC, 22.4%)
  3. 1.2kg Oats, Flaked - (2 EBC, 22.4%)
  4. 0.5kg Stainbach Owsiany 2014-11 - Stainbach (2.3 EBC, 9.3%)
  5. 0.4kg Castle Malting Vienna 201409 - Castle Malting (5.5 EBC, 7.5%)
  6. 0.25kg Caramunich I (Weyermann) Alepiwo 201504 - Weyermann (100.5 EBC, 4.7%)
  7. 30g Chinook 2014 alepiwo 12.8AA (34.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 4g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  9. Mangrove Jack's British Ale M07 2015-04-28

 

Zacieranie:

  1. Zamoczenie ziarna (Infuzja 0min) 25°C 0min Dodano 2l wody 32°C
  2. Scukrzająca (Infuzja 0min) 67°C 90min Dodano 17l wody 79°C
  3. Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=6LFX6PD woda

 

zadano 125ml zbitej gęstwy


Link to comment
Share on other sites

Ja wolałem użyć bardziej delikatnych odmian chmielu, a miałem amerykany. Niemniej pokuszę się o wersję z solidnym chmieleniem, czyli owsiane APA, a co...

Link to comment
Share on other sites

owsiane piwo jest produkowane przez browar ranger creek a jego receptura 'domowa' zostala opublikowana przez browar:

 

ratebeer:

http://www.ratebeer.com/beer/ranger-creek-oatmeal-pale-ale/132145/

 

receptura:

http://www.drinkrangercreek.com/homebrew-recipe-opa/

 

robilem podobne piwo, w zasypie 17 % platkow owsianych - pamietam, ze wyszlo dobre i mi smakowalo.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

pierwsze testy (2 tygodnie od butelkowania) dają bardzo dobre prognozy

piwo lekkie (11,5), pełne w smaku, gładkie na języku

wędzonka lekka i dopełniająca - dobry punkt wejścia dla wędzonkowych sceptyków :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.