Samael Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Prosze o rady odnosnie receptury,a takze mam pytanie odnoasnie drozdzy, chcialbym uzyc suchych, bo na plynnych mi piwa ostatnio nie wychodzily Dziekuje z gory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU. Ile chcesz dać tych suchych drożdży? 2-3 paczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted February 12, 2015 Author Share Posted February 12, 2015 No 3 paczki, jak trzeba - koszt niewiele wiekszy niz fiolki plynnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
biervorkoster Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Fermentis s-23 50C-10' 64C-30' 72C-30' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted February 12, 2015 Author Share Posted February 12, 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Fermentis s-23 50C-10' 64C-30' 72C-30' Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej . Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Wydaje mi się, że za dużo tych karmelowych dałeś. Munich i Wiedeń wniosą już dość dużo pełni do piwa, karmelowe to daj na kolor tylko. Takie moje zdanie. Kup płynne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Ja bym dał więcej chmielu na jakieś 30 IBU... Moje miało 25,5 IBU i było w sam raz. Z resztą 30 IBU to już chyba poza ramy marcowego wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted February 12, 2015 Author Share Posted February 12, 2015 (edited) Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze. Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min Edited February 12, 2015 by Samael Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Nie jest to zapewne wina drożdży, ale jak masz w domu 34/70 to możesz je wykorzystać. Ja nie mam mieszadła i żyję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Monach II -3,5kg Pilzneński -1,5kg Karmelowy czerwony -0,2kg Nie mam Monacha II tylko I. Mogę podmienić bez ujmy dla efektu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now