Jump to content

Marcowe - weryfikacja receptury

Samael

Recommended Posts

Prosze o rady odnosnie receptury,a takze mam pytanie odnoasnie drozdzy, chcialbym uzyc suchych, bo na plynnych mi piwa ostatnio nie wychodzily :) Dziekuje z gory.

post-622-0-97332600-1423766056_thumb.png

Monach II -3,5kg

Pilzneński -1,5kg

Karmelowy czerwony -0,2kg

Fermentis s-23

50C-10'

64C-30'

72C-30'

Po to dalem swoja recepture, zeby nie robic cudzej :P. Czyli s-23 jesli chodzi o drozdze ?? A co z W34/70 ?

W tamtym roku Marcowe robiłem na gęstwie Wyeast Bavarian Lager 2206 i mogę śmiało polecić. Tego roku uwarzyłem już pierwsze marcowe ale na W34/70. Mija już ponad 2 tygodnie. Potrzymam do trzech i zlewam na cichą. Użyłem połowy pierwszej gęstwy po Czeskiej Trzynastce, wystartowało błyskawicznie.

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

Ja bym wywalił całkowicie karmelowy i carahell, dał ciut więcej caramunicha (0,3 kg). Pilsa 1,0 kg, i dodał wiedeńskiego do 2 kg. 34/70 może być, wychodzą na nich w miarę dobre koźlaki to marcowe też wyjdzie, choć wskazane bavariany bądź munichy. IBU 25-27 i będzie dobrze.

Mieszadlo mam w rozsypce, starter na upadlego moglbym zrobic, ale jak pisalem nie wiem czego piwa na plynnych wychodza mi "kartonowe", jedyne to Chrismas Ale na gestwie wyszlo bez takich posmakow. Teraz 2 warki na suchych i wszystko jest w porzadku :) Proslibym tez o wskazowki odnosnie fermentacji, bo dolnej jeszcze nie robilem :)

Edit: walnalem sie na chmieleniu i dalem oba chmiele na 60 min :D

Edited by Samael