Jump to content

Galareta w fermentorze

Katharsis

Recommended Posts

W niedzielę warzyłem belgian pale ale 11,5 Blg, zadałem drożdże FM-25. Ustaliłem temperaturę na 20°C. Po 20 godzinach zaglądam do fermentora a tam takie coś sobie pływa pod powierzchnią, ni to galareta ni to kisiel ani żadna inna znana mi zawartość fermentora w czasie pracy. Jak widać na powierzchni są już ślady krążków pracujących drożdży. Po 48 godzinach piwo wykazywało już wszystkie oznaki fermentacji burzliwej a owy glut nadal tam się znajdował.

Może ktoś się spotkał z czymś takim?

Mi przychodzi jedynie do głowy powiązanie z mchem irlandzkim, lub nieznanymi mi właściwościami tychże drożdży.

post-3182-0-67137700-1423765777_thumb.jpg

post-3182-0-94478600-1423765822_thumb.jpg

post-3182-0-97882100-1423765874_thumb.jpg

post-3182-0-97140400-1423765916_thumb.jpg

post-3182-0-30980500-1423765970_thumb.jpg

Ja bym obstawiał, że Żorże stwierdziły, że już jest ich dużo i pora wypłynąć na powierzchnię i zabrać się do roboty.

Akurat takiej zwartej masy nie widziałem, ale może dlatego, że po zadaniu drożdży nie interesuję się fermentorem, chyba że po 2 dniach nie ma jakichkolwiek oznak fermentacji.

Swoją drogą to nie otwieraj fermentora, o ile nie masz jakiejś uzasadnionej potrzeby w stylu:

- zadać nowe drożdże bo stare nie ruszyły,

- rozlew,

- przelanie na cichą,

- dodanie chmielu lub innego dodatku aromatyzującego.

Robiłem jakiś czas temu IPĘ i miałem podobne wątpliwości http://www.piwo.org/topic/15061-mocne-zmetnienie-piwa-po-warzeniu/#entry300163 . Dałem mchu więcej niż należy, pojawił się po schłodzeniu glut. Drożdże zadałem piwo ładnie odfermentowało i było niezwykle klarowne. Wydaje mi się że jest to związane z białkiem, które wytrąca się podczas warzenia. Nic czym należałoby się przejmować.