Jump to content

Słód jęczmienny wędzony dębem


Recommended Posts

Zawsze możesz sam uwędzić.

Prawdopodobnie kiedyś przez kogoś gdzieś były robione testy i raczej dąb jest nieodpowiedni do jęczmienia. Podczas wędzenia jęczmienia nie używam dębu, do pszenicy tylko nim. Testu nie wykonam bo mi szkoda czasu i materiałów :)
Link to comment
Share on other sites

wędziłem dębem słód pale ale i monachijski do tego obydwa były śrutowane, stosowałem metodę zrobienia żaru z drewna bukowego i dosypywałem trocin tak żeby się tylko dymiło, a nie było ognia, temp w wędzarni 20-30 stopni Celsjusza piwo moim zdaniem wyszło bardzo dobre, mogą się wypowiedzieć Ci co mieli okazję próbować :)

Link to comment
Share on other sites

No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia?

Zrób test i daj znać. Mam teraz na dosuszaniu pszenicę (dąb) oraz jęczmień (buk) i powiem Ci oba pachną bardzo fajnie. Temat typu: czemu koło jest okrągłe :) , pamiętaj daj znać po wędzeniu. Skoro już jest takie pytanie to i ja zadam swoje: czy można uwędzić żyto? (czym, jak, itp)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.