krzysiek9999 Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Czy jest gdzieś do kupienia słód jęczmienny wędzony dębem? Wszędzie jest tylko pszeniczny, a jęczmienny wędzony bukiem, wiśnią czy też torfem, a dębem nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Zawsze możesz sam uwędzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Zawsze możesz sam uwędzić. Prawdopodobnie kiedyś przez kogoś gdzieś były robione testy i raczej dąb jest nieodpowiedni do jęczmienia. Podczas wędzenia jęczmienia nie używam dębu, do pszenicy tylko nim. Testu nie wykonam bo mi szkoda czasu i materiałów Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 A Steinbach nie jest wędzony dębem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 wędziłem dębem słód pale ale i monachijski do tego obydwa były śrutowane, stosowałem metodę zrobienia żaru z drewna bukowego i dosypywałem trocin tak żeby się tylko dymiło, a nie było ognia, temp w wędzarni 20-30 stopni Celsjusza piwo moim zdaniem wyszło bardzo dobre, mogą się wypowiedzieć Ci co mieli okazję próbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilkor Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Pewnie pletę głupoty ale czy wędzony Bestmalz nie jest czasem wędzony dębem? Bo efekt wędzenia bardziej ogniskowy niż szynkowy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 13, 2015 Author Share Posted February 13, 2015 No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia? Zrób test i daj znać. Mam teraz na dosuszaniu pszenicę (dąb) oraz jęczmień (buk) i powiem Ci oba pachną bardzo fajnie. Temat typu: czemu koło jest okrągłe , pamiętaj daj znać po wędzeniu. Skoro już jest takie pytanie to i ja zadam swoje: czy można uwędzić żyto? (czym, jak, itp) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now