Jump to content

ESB - partial mash


ibrahim

Recommended Posts

Cześć,

 

Chciałbym uwarzyć ESB przy użyciu partial mash. Niestety mam tylko 12L garnek i potrzebuje pomocy technicznej jak to zaplanować. Surowce jakie chciałem użyć to:

2 kg Słód pilzneński

0,25 kg Słód Crystal 150

0,1 kg słód Pale Chocolate Fawcett

1,7 kg Ekstrakt Słodowy Jasny Bruntal

 

Chmiel:

East Kent Goldings - tu jeszcze nie znam ilości ale chciałbym chmielić 3 razy podczas gotowania i również na zimno.

 

Drożdze:

Mangroves Jack Burton Union Ale - gęstwa 2 tygodniowa

 

No i teraz pytanie natury technicznej jak to zrobić? Czy siateczka do chmielu pomieści prawie 2,5 kg słodu? A jeśli nie to jak przefiltrować słód? Drugi największy garnek jaki mam to 9L...

 

Pozdrawiam

Ibrahim

Link to comment
Share on other sites

A nie możesz normalnie zatrzeć, przefiltrować na oplocie i dodać ten ekstrakt przy gotowaniu? Rozumiem, że chcesz otrzymać 20L piwa, jak więc chcesz je zagotować bez odpowiednio dużego garnka?

Link to comment
Share on other sites

Robie HGB czyli 10l warka ktora potem rozcienczam do odpowiedniego ekstraktu. Nie mam wlasnie oplotu. Na nastepna warke planuje juz pelne zacieranie a teraz chce jeszcze pobawic sie w partial mash, i potrzebuje rozwiazania na ten maly techniczny problem ;)

Edited by ibrahim
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.