Jump to content

Śrutownik Gabej - instrukcja ?

kyniekk

Recommended Posts

Siema,

kupiłem ostatnio śrutownik (gniotnik) Gabej.

Nie załączyli mi instrukcji do zestawu.

Właśnie go składam, i zostało mi dość sporo śrubek i nie wiem, czy dali coś na zapas, czy ja nie wiem, gdzie co ma iść.

Nie chcę czegoś zepsuć, dlatego chciałem poprosić, czy ktoś mógłby instrukcję zeskanowac i tu wrzucić?

btw. Jakiego rozstawu wałków używacie do śrutowania?

z góry dzięki!

zamawiałem bezpośrednio od producenta, tak więc dane mam.

Problem w tym, że dzisiaj chciałem śrutować (piątek wieczór), a odpowiedź dostanę najwcześniej w poniedziałek.

Cóż moja wina, mogłem się zabrać za to wcześniej.

Chociaż teraz się tak bardziej przypatrzyłem i te pręty gwintowane które mi zostały, to chyba musi być jakiś zapas, bo nie ma gdzie tego przykręcić.

Z drugiej strony płacąc dość sporo kasy za sprzęt mogliby się zdobyć na wydrukowanie kilku stron z opisem użytkowania, ustawiania grubości i jak wszystko złożyć, no cóż, mam nadzieję, ze chociaż będzie się fajnie użytkował, bo prezentuje się całkiem solidnie - oby to tylko nie było dobre wrażenie :) ....

Powinno być skręcone przy wałkach dwoma takimi dłuższymi prętami zostawiając zapas na obudowę mechanizmu, na dole jest jeden pręt na środku. Z tyłu są dwie śrubki do przykręcenia blachy zsypu. Dwa pozostałe pręty (podejrzewam, że krótsze) są do montażu fabrycznego zsypu plus (chyba) osiem śrubek do poskładania tegoż zsypu. A tak poza tym to naprawdę polecam przeczytać te 13 stron wątku o tym śrutowniku, naprawdę wiele rzeczy wyjaśni. Co do szczeliny to na początek radzę ustawić na 1,00 - 1,20 mm i przy kolejnych warkach eksperymentalnie dobierać szerszą lub węższą szczelinę.