Jump to content

Najczęściej używany surowiec.


Jacenty

Czego używasz do refermentacji?  

119 members have voted

  1. 1. Jakiego surowca najczęściej używasz do refermentacji?

    • cukier biały (buraczany)
    • glukoza
    • dropsy
      0
    • rezerwa
    • ekstrakt słodowy
      0
    • miód i inne
      0
  2. 2. Jakiego użyłeś chociaż raz?



Recommended Posts

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

EDIT:

Dodałem pytanie uzupełniające. Myślę, że obraz będzie pełniejszy, a wyniki ciekawsze.

Informacja dla tych, którzy już oddali głos na pytanie pierwsze, a chcieliby dodać go w pytaniu drugim:

Trzeba usunąć swój głos i powtórnie oddać go od razu na dwa pytania.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Obstawiam, że pomimo obiegowej złej opinii o cukrze, to właśnie on jest najbardziej popularny.

jak nie ma innych eefektów to po co przepłacać? kiedyś dodawałem różne dodatki ale pozostaje przy cukrze (sypanym :D)

Link to comment
Share on other sites

Cukier jest mimo wszelkich niekorzystnych opinii sprawdzonym surowcem refermentacyjnym. Dobrze się odmierza, nie zbryla się, nie zatyka próbki. Owszem fajne są dropsy, ale drogie. Z racji warzenia piwa z syropem klonowym część butelek zakapslowałem z takim surowcem, ale o efektach dowiem się za jakiś czas.

Link to comment
Share on other sites

Ja raczej z natury daję piwu poleżeć dłużej niż krócej, więc ciężko mi powiedzieć jakie są różnice.

Miód w cydrze - potwierdzam. Sam skorzystałem, najpierw do soku przy normalnej fermentacji a potem porcję do refermentacji. Pasuje tam faktycznie świetnie, ale wydaje mi się, że większość nut okołomiodowych to jednak te 3blg podbite w soku. Następnym razem spróbuję do samej refermentacji

Link to comment
Share on other sites

też dąłem raz,ten najciemniejszy ,nie że by specjalnie zaplanowane,u mnie mało się używa zwykłego cukru i jak wszystko było przygotowane okazało się że tylko brązowy jest ,w smaku nie było czuć (porter to był) ale mam wrażenie że słabiej się nagazował

Link to comment
Share on other sites

Mają dropsy w sklepie bo kupili kiedyś i nie zeszły do dzisiaj ;)

Tak czy inaczej, raczej stawiałbym je na trzecim miejscu, a tu widać, że są najmniej popularne.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

 

Ja do refermentacji w kegach dodaje cukier kuchenny, a do dodatkowej butelki albo dwóch (bo zwykle mam więcej warki niż dokładnie 19L), dodaje dropsy, bo jest łatwiej.

 

Nie to abym się czepiał, ale o soli kuchennej słyszałem, a o cukrze nie. Nerwy mnie poniosły i robie forme do cukru w wałkach 4g.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.