verth Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 (edited) Hej. Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo i wymyśliłem taką kombinację: Piwo ze słodów pale ale (50%) i pilzneńskiego (50%) ok 12-13 % ekstraktu początkowego, bardzo mocno chmielone polskimi chmielami (ok 50 IBU), drożdże górnej fermentacji. Generalnie powinno wyjść bardzo mocno chmielone jasne piwo górnej fermentacji, ok 5% alkoholu. I tutaj mam pytanie, jak nazwać tego typu piwo? Jest jakiś styl pod który można by to podpiąć? IPA to to nie jest przecież, czy może? Edited February 16, 2015 by verth Link to comment Share on other sites More sharing options...
manowar Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Polskie Ale? Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 (edited) Polskie Ale Edited February 16, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
verth Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 Ok, dzieki. Piliście moze tego typu piwo? Zakładam, że smakuje jak taki pils tylko, że jest głębszy. Dobrze kombinuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Piwo jak piwo, jasne i pełne. Jak je zrobisz takie będziesz pił. Co rok robię takich 5-6, różnej mocy i różnie chmielone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Nie napisałeś jak będziesz zacierał, na słodko czy wytrawnie. Od tego zależeć będzie także jego "pijalność" Link to comment Share on other sites More sharing options...
verth Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 Myślałem, by zatrzeć na wytrawnie, ale biorąc pod uwagę dużą ilość chmielu może lepiej jednak tak pół na pół? Nie lubię słodkich piw, ale bardzo wytrawne przy IBU 50 to chyba zły pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Odwrotnie - przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca. Przy mocnym chmieleniu lepiej zrobić wytrawną wersję Link to comment Share on other sites More sharing options...
verth Posted February 16, 2015 Author Share Posted February 16, 2015 a czy nie będzie przez to wodniste? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Polskie Ale? Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg Odwrotnie - przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca. Przy mocnym chmieleniu lepiej zrobić wytrawną wersję Cytowany wyżej FAH jest właśnie na słodko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manowar Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 (edited) A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być. Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU. Edited February 16, 2015 by manowar Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 Bo ma większą podbudowę słodową? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 No właśnie. Ze względu na większą ilość cukrów niefermentowalnych. No to czemu w obrębie tego samego blg cukry nieferementowalne miałyby zwiększać odczucie goryczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
verth Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być. Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU. Zdaję sobie sprawę, że pewnie będę miał beznadziejną wydajność. Dlatego mam zamiar zatrzeć trochę więcej słodu, a jak wyjdzie zbyt dużo blg to doleje się wody i będzie ta 12-13 Bardzo lubię gorzkie, wręcz urywające smaki, 25-30 IBU to za mało. Minimum 40 musi być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Co się będziesz ograniczał, dawaj 100 od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU? Bo alkohol dobrze komponuje się z goryczką? Lepiej zestawić Atak Chmielu z Rowing Jack - podobny ekstrakt, podobne IBU, jedno karmelowe, drugie dość wytrawne. Porównaj jakość goryczki w obu przypadkach to będziesz miał odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now