Jump to content

Bezstylowiec, a może jednak?

verth

Recommended Posts

Hej. Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo i wymyśliłem taką kombinację:

Piwo ze słodów pale ale (50%) i pilzneńskiego (50%) ok 12-13 % ekstraktu początkowego, bardzo mocno chmielone polskimi chmielami (ok 50 IBU), drożdże górnej fermentacji.

Generalnie powinno wyjść bardzo mocno chmielone jasne piwo górnej fermentacji, ok 5% alkoholu.

I tutaj mam pytanie, jak nazwać tego typu piwo? Jest jakiś styl pod który można by to podpiąć? IPA to to nie jest przecież, czy może?

Edited by verth

A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy

Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być.

Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU.

Edited by manowar

A nie lepiej chmielić delikatniej? Jak to pierwsze piwo to pewnie wydajność będzie niższa z 12-13 blg wyjdzie 10-11. Podobnej mocy

Best Bitter ma 25 - 45 IBU smakuje dobrą goryczką znacznie intensywniejszą niż w sklepowych piwach. Po co robić piwo bardzo goryczkowe jako pierwsze - żeby się zrazić? No chyba że wiesz, że taka gorycz będzie dla ciebie ok - choć przy polskich chmielach to pewnie będzie na goryczkę Marynka i może nie być tak różowo jak miało być.

Ja bym proponował zacząć jednak od normalnie chmielonego alesa 25 - 30 IBU.

Zdaję sobie sprawę, że pewnie będę miał beznadziejną wydajność. Dlatego mam zamiar zatrzeć trochę więcej słodu, a jak wyjdzie zbyt dużo blg to doleje się wody i będzie ta 12-13 ;) Bardzo lubię gorzkie, wręcz urywające smaki, 25-30 IBU to za mało. Minimum 40 musi być.

przy słodkim piwie wysoka goryczka będzie intensywniejsza i bardziej zalegająca

Hmmm... To dlaczego IIPA z 100-120 IBU jest bardziej zbalansowana niż lekka 11'tka z 50 IBU?

Bo alkohol dobrze komponuje się z goryczką?

Lepiej zestawić Atak Chmielu z Rowing Jack - podobny ekstrakt, podobne IBU, jedno karmelowe, drugie dość wytrawne. Porównaj jakość goryczki w obu przypadkach to będziesz miał odpowiedź :)