Jump to content

Browar Bestiarium


Recommended Posts

Zaczynam dopiero swoją przygodę z domowym piwowarstwem. I muszę przyznać że jest to mega wciągające i przyjemne :) Postanowiłem że mimo początków, to i tak zacznę opisywać moje postępy.

 

Spis warek:

1. Pale Ale - 11* Blg/ 4,8% alk

2. Oatmeal Stout - 13* Blg/ 5,2 alk

 

1. Pale Ale

 

Na początek chciałem zacząć od czegoś łatwego, by nabrać doświadczenia.

Również na starcie zaopatrzyłem się w dwa zapakowane zestawy surowców słodowanych w browamatorze.

 

Słód Pale Ale Wayermann 3,8kg

Słód Carahell 0,2kg

 

chmiel East Kent Golding 30g

chmiel Fuggles 30g

 

Safale S-04

 

Zacieranie w 13l. Temperatura 68*

 

Gotowanie 65

EKG 30g 10 min

Fuggles 20g 45 min

Fuggles 10g 60 min

 

I przez brak doświadczenia z 11 Blg wyszło mi 8 Blg. Wyszło trochę wodniste, nie powiem. i mętne ale też nie za bardzo.

Ale innych wad nie wyczułem. Muszę przyznać szczerze że wiem co zrobiłem źle, i przy kolejnej warce nie popełnię tych błędów

Edited by Kazad
Link to comment
Share on other sites

2. Oatmeal Stout 13* Blg

 

Jako ciągle początkujący używam gotowego zestawu surowców z browamatora.

 

Słód Pale Ale Wayermann 3,2kg

Słód Caraaroma 0,3kg

Słód Carafa Specjal typ 1 0,2kg

palony jęczmień 0,3kg

płatki owsiane 0,5kg

 

chmiel East Kent Golding 30g

 

Safale S-04

 

Zacieranie w 15L 68°C

 

Gotowanie 60 min

EKG 15g 5 min

EKG 15g 40 min

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.