Jump to content

Starter z Gęstwy


Saladyn

Recommended Posts

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Link to comment
Share on other sites

Mi koledzy z forum odradzali używanie tak starych drożdży ale jako eksperyment zrobiłem starter. Z tym że robiłem 2 stopniowo biorąc tylko małą część starej gęstwy.

Piwo jest już w butelkach ale jeszcze za młode żeby ocenić czy eksperyment się udał.

Link to comment
Share on other sites

Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych )

Ja bym zrobił.

Nad zadaniem samej miesięcznej gęstwy bym się zastanawiał, ale starter bym zrobił i bez większego zastanawiania zadał.

W zależności od tego ile masz gęstwy można pomyśleć nad starterem kilkustopniowym.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.