Saladyn Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
micd84 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Mi koledzy z forum odradzali używanie tak starych drożdży ale jako eksperyment zrobiłem starter. Z tym że robiłem 2 stopniowo biorąc tylko małą część starej gęstwy. Piwo jest już w butelkach ale jeszcze za młode żeby ocenić czy eksperyment się udał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witam ma gęstwę która stoi już od połowy stycznia a mam zamiar warzyć na początku marca według kalkulatora Mrmalty będę miał zdecydowanie za mało drożdży żeby uwarzyć 20 L czy w takim razie zrobić starter z tej gęstwy żeby uzyskać większą ilość drożdży czy taki zabieg jest przez was w ogóle praktykowany ? ( mowa o drożdżach lagerowych ) Ja bym zrobił. Nad zadaniem samej miesięcznej gęstwy bym się zastanawiał, ale starter bym zrobił i bez większego zastanawiania zadał. W zależności od tego ile masz gęstwy można pomyśleć nad starterem kilkustopniowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Napisz jakie (lagerowe?), może ktoś używał podobnych to odpowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now