Jump to content

BREWNESS.com - startup dla piwowarów domowych


brewness

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

chciałbym zaprosić Was do testowania startupu stworzonego po to, aby ułatwić proces tworzenia piwa przez piwowarów domowych http://brewness.com.

 

Projekt jest darmowy z jednym limitem tj. konto podstawowe może korzystać z opcji dodawania nowej warki jedynie raz w miesiącu. Poza tym, również bezpłatnie, oferuje nielimitowaną możliwość tworzenia prywatnych lub publicznych przepisów, oraz wyszukiwarkę wszystkich publicznych przepisów opublikowanych na platformie BREWNESS.

 

Jeśli macie jakieś uwagi, opinie lub pomysły na nowe funkcjonalności proszę o kontakt na szymon@whiteravens.pro.

 

Pozdrawiam

post-6247-0-50383000-1424341521_thumb.png

post-6247-0-21257400-1424341522_thumb.png

post-6247-0-78458200-1424341522_thumb.png

post-6247-0-64671600-1424341523_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Rejestracja jest całkowicie darmowa, nie ma żadnych ukrytych opłat :)

 

Nie chciałem robić testowego konta bo zawsze znajdzie się taki co zechce zmienić hasło w panelu użytkownika i reszta nie będzie w stanie się już zalogować.

Druga sprawa to robienie zmian na jednym koncie przez wielu użytkowników może skutkować sporym zamieszaniem, jeden coś usunie, drugi coś doda a trzeci edytuje...

 

Jednak jeśli będzie więcej głosów aby dodać takowe konto to z pewnością to zrobię.

Link to comment
Share on other sites

post-5458-0-87021400-1424362426_thumb.jpg post-5458-0-19047300-1424362427_thumb.jpg

wydaje mi się, że czcionka której używasz (google fonts) nie wspiera polskich znaków - w momencie ich braku zostają zastąpione inną pasującą czcionką

 

 

<link href="http://fonts.googlea...serrat:400,700" rel="text/css">

<link href='http://fonts.googlea...0,900,400italic' rel='text/css'>

 

 

tutaj widać, że czcionki z googla nie mają ustawionego parametru subset tj subset=latin,latin-ext

w takim przypadku nie mają prawa udostępniać polskich liter nawet jeśli je obsługują

Link to comment
Share on other sites

post-5458-0-87021400-1424362426_thumb.jpg post-5458-0-19047300-1424362427_thumb.jpg

wydaje mi się, że czcionka której używasz (google fonts) nie wspiera polskich znaków - w momencie ich braku zostają zastąpione inną pasującą czcionką

 

 

<link href="http://fonts.googlea...serrat:400,700" rel="text/css">

<link href='http://fonts.googlea...0,900,400italic' rel='text/css'>

 

 

tutaj widać, że czcionki z googla nie mają ustawionego parametru subset tj subset=latin,latin-ext

w takim przypadku nie mają prawa udostępniać polskich liter nawet jeśli je obsługują

 

Dzięki za zwrócenie uwagi, powiedz mi jeszcze z jakiej przeglądarki i systemu operacyjnego korzystasz? Bo u mnie na Chrome wszystkie fonty wyświetlają się poprawnie z polskimi znakami.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za zwrócenie uwagi, powiedz mi jeszcze z jakiej przeglądarki i systemu operacyjnego korzystasz? Bo u mnie na Chrome wszystkie fonty wyświetlają się poprawnie z polskimi znakami.

 

możliwe, że chrome sam się domyślił i proforma dodał odpowiednie subsety

windows, najnowszy firefox

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za zwrócenie uwagi, powiedz mi jeszcze z jakiej przeglądarki i systemu operacyjnego korzystasz? Bo u mnie na Chrome wszystkie fonty wyświetlają się poprawnie z polskimi znakami.

 

możliwe, że chrome sam się domyślił i proforma dodał odpowiednie subsety

windows, najnowszy firefox

 

A możesz sprawdzić teraz, bo zrobiłem update? U mnie na FF, po dodaniu tego parametru dalej coś jest nie tak niestety.

Link to comment
Share on other sites

Brakuje weryfikacji formularzy. Barwę słodu podałem w formie 2,8 zamiast 2.8 i nie wziął tej wartości pod uwagę. Jak zamiast wartości liczbowej wpisałem abc, to formularz też to zaakceptował.

 

Gęstwa drożdżowa jako jednostkę ma podane gramy, zazwyczaj odmierza się ją w ml.

 

Brak możliwości posortowania sobie na przykład chmieli po czasie dodania. Jeśli nie wprowadzimy ich od początku we właściwej kolejności, to albo akceptujemy bałagan w recepturze albo trzeba usuwać i dodawać na nowo.

 

Brak możliwości dodania składników do bazy. Sama baza jak na razie dość uboga.

 

Nie do końca rozumiem o co chodzi z Temp. ziarna w sekcji Zacieranie. Podobnie jak z tymi litrami - chodzi o ilość brzeczki odebranej po filtracji i wysładzaniu?

 

Brak możliwości edycji warki. Przez przypadek popełniłem błąd (ekstrakt zamiast cukru do refermentacji) no i tak już zostało.

 

Brak możliwości dodania wrażeń z degustacji warki. Bez tego jakiekolwiek zapiski są dla mnie bezużyteczne.

 

Więcej nie potestuję, bo wyczerpałem limit. :)

 

 

Ogólne wrażenie:

- Do projektowania receptury w tej chwili się nie nadaje. Zwykłe oprogramowanie typu BrewTarget jest wygodniejsze i przede wszystkim liczy znacznie więcej rzeczy (przykładowo: temperaturę wody przy infuzji żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę docelową zacieru). Ogólnie mówiąc BREWNESS ma na razie ograniczone możliwości w tym zakresie. Receptury dalej projektowałbym w BT, żeby je ewentualnie potem przepisać do BREWNESS.

- Aspekt społecznościowy byłby jakimś plusem, ale jest dopiero w planach. Zobaczymy jak to wyjdzie. Jeśli będzie samo komentowanie i ocenianie receptur to moim zdaniem mało.

- Podstawowy problem z kontem PRO jest taki, że warzę średnio 2 warki w miesiącu (w praktyce trochę mniej, ale przyjmijmy dla uproszczenia, że to są 2 warki miesięcznie). Rejestrowanie się żeby zapisywać co drugą warkę wydaje mi się mało atrakcyjne. Z drugiej strony płacenie 9 PLN za zapisanie tej jednej dodatkowej warki też mi się średnio uśmiecha - to więcej niż na przykład koszt przesiadki z drożdży suchych na płynne.

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze, wielkie dzięki za wszystkie uwagi, bardzo sobie to cenię, że poświęciłeś czas na przetestowanie.

 

Brakuje weryfikacji formularzy. Barwę słodu podałem w formie 2,8 zamiast 2.8 i nie wziął tej wartości pod uwagę. Jak zamiast wartości liczbowej wpisałem abc, to formularz też to zaakceptował.

Faktycznie jest z tym problem, postaram się to jak najszybciej poprawić.

 

Gęstwa drożdżowa jako jednostkę ma podane gramy, zazwyczaj odmierza się ją w ml.

Nie przemyślałem tego. Zmienię to na ml.

 

Brak możliwości posortowania sobie na przykład chmieli po czasie dodania. Jeśli nie wprowadzimy ich od początku we właściwej kolejności, to albo akceptujemy bałagan w recepturze albo trzeba usuwać i dodawać na nowo.

Miało to być dodane w kolejnej wersji ale widzę, że będę musiał to zrobić już teraz.

 

Brak możliwości dodania składników do bazy. Sama baza jak na razie dość uboga.

Baza będzie rozwijana, mam dość sporą anglojęzyczną ale wolałem zbudować porządną z polskimi nazwami surowców. Dodam w najbliższych dniach opcje "Dodania surowca do głównej bazy" z opcja akceptacji przez administratora (chcę m.in. uniknąć duplikatów)

 

Nie do końca rozumiem o co chodzi z Temp. ziarna w sekcji Zacieranie. Podobnie jak z tymi litrami - chodzi o ilość brzeczki odebranej po filtracji i wysładzaniu?

Temp. ziarna to temperatura słodu podczas dodawania jej do zacieru, miało to służyć do obliczania przerw etc. ale zostawiłem to na przyszłość. Litry dotyczą ilość wody użytej do samego zacierania, faktycznie nie jest to specjalnie klarowne.

 

Brak możliwości edycji warki. Przez przypadek popełniłem błąd (ekstrakt zamiast cukru do refermentacji) no i tak już zostało.

Dodam to jak najszybciej.

 

Brak możliwości dodania wrażeń z degustacji warki. Bez tego jakiekolwiek zapiski są dla mnie bezużyteczne.

Jest w najbliższych planach.

 

Więcej nie potestuję, bo wyczerpałem limit. :)

Już niebawem czeka Cię niespodzianka :) Stay tuned!

 

Ogólne wrażenie:

- Do projektowania receptury w tej chwili się nie nadaje. Zwykłe oprogramowanie typu BrewTarget jest wygodniejsze i przede wszystkim liczy znacznie więcej rzeczy (przykładowo: temperaturę wody przy infuzji żeby osiągnąć odpowiednią temperaturę docelową zacieru). Ogólnie mówiąc BREWNESS ma na razie ograniczone możliwości w tym zakresie. Receptury dalej projektowałbym w BT, żeby je ewentualnie potem przepisać do BREWNESS.

Takie obliczenia z pewnością się w projekcie pojawią, jest to na razie wersja beta.

 

- Aspekt społecznościowy byłby jakimś plusem, ale jest dopiero w planach. Zobaczymy jak to wyjdzie. Jeśli będzie samo komentowanie i ocenianie receptur to moim zdaniem mało.

Jak najbardziej chciałbym aby aspekt społecznościowy był głównym motorem tego projektu. Ocenianie i komentowanie to dopiero początek wielu funkcji, które są w planach.

 

- Podstawowy problem z kontem PRO jest taki, że warzę średnio 2 warki w miesiącu (w praktyce trochę mniej, ale przyjmijmy dla uproszczenia, że to są 2 warki miesięcznie). Rejestrowanie się żeby zapisywać co drugą warkę wydaje mi się mało atrakcyjne. Z drugiej strony płacenie 9 PLN za zapisanie tej jednej dodatkowej warki też mi się średnio uśmiecha - to więcej niż na przykład koszt przesiadki z drożdży suchych na płynne.

Mogłem iść śladem konkurencji i dać nielimitowaną ilość warek kosztem zablokowania prywatnych przepisów, ale postanowiłem pójść trochę inną drogą. Projekt jest jednak w takiej fazie, że wszystko może się zmienić z dnia na dzień :)

 

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Hej, to jeszcze ja dorzucę swoje ale :)

 

Przy wpisywaniu wydajności zacierania podałem wartość z przecinkiem i kazałem zapisać recepturę, co wywaliło błąd (a miałem wg wyliczeń wydajność 67,5%). Co niestety gorsze komunikat o błędzie pojawił się dopiero przy oknie z wartością (czyli na dole strony), a nie na samej górze (wyłączyłem okno myśląc, że receptura została pomyślnie zapisana). Cofnięcie karty magicznie uratowało wszystkie wpisane dane ale nawet po poprawce wydajności na liczbę całkowitą receptura nie chciała się zapisać (przycisk albo nie reagował, albo wywalał błąd o numerze 500.

 

Pierwsze wrażenia są takie: w bazie muszą być z całą pewnością słody najpopularniejszych słodowni dostępnych na rynku. Zamiast dodawania surowców po akceptacji powinno być okno sprawdzające czy wprowadzany surowiec nie widnieje już w bazie przed wysłaniem monitu do modertora (np. system wyłapuje, że chcemy dodać pszeniczny Strzegomia i wywala nam komunikat z pytaniem czy na pewno chcemy surowiec dodać czy wybrać identycznie nazwany z listy). Taki system działa przy dodawaniu znalezisk na wykopie i w sumie się sprawdza.

 

Fajnie się tego używa i ja osobiście gotów byłbym przesiąść się z BT na Brewness. Co do kwestii płatności, zastanowiłbym się nad wprowadzeniem opcji rozszerzonej ze zgodą na wyświetlanie reklam (np. mam limit 3 receptur na miesiąc ale za to pojawiają mi się reklamy w formie banera). Byłbym gotów płacić za wersję pro gdyby pojawił się sprawnie działający generator instrukcji warzenia. Coś podobnego jest w BT ale jeszcze nigdy nie udało mi się zmusić tego do posługi.

Link to comment
Share on other sites

A możesz sprawdzić teraz, bo zrobiłem update? U mnie na FF, po dodaniu tego parametru dalej coś jest nie tak niestety.

 

nadal słabo

obstawiam, że czcionki użyte w tym theme nie obsługują pliterek

użyj tahomy verdany i ms sans unicode i nie będzie problemów

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

nadal słabo

obstawiam, że czcionki użyte w tym theme nie obsługują pliterek

użyj tahomy verdany i ms sans unicode i nie będzie problemów

 

Od początku interfejs graficzny był projektowany pod polskiego użytkownika i czcionka też była pod to dobierana. Font jest polskiego autorstwa i jak widać w linku poniżej wszystkie polskie znaki są obsłużone.

https://www.google.com/fonts#UsePlace:use/Collection:Lato

 

Problem jest dość osobliwy bo w niektórych miejscach FF i Opera wyświetlają to dobrze a w niektórych źle.

W każdym razie będziemy nad tym pracowali.

 

Dzięki za radę wymiany fontów ale rozwiążemy to bez tak radykalnych zmian.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to nie problem, to prosiłbym o usunięcie konta adamsky z zawartością. Opcji usunięcia przepisów/warek też nie widzę. Założyłbym nowe konto bez tych testowych receptur/warek. Jutro warzę, więc całą warkę chętnie przeprowadziłbym zgodnie z zasadami na bieżąco.

 

Jeszcze dwie uwagi:

- Strona główna dla zalogowanego i niezalogowanego użytkownika wygląda identycznie. Jak jestem zalogowany, to zamiast przycisku Logowanie w prawym górnym rogu mogłoby być Zalogowano jako: nick.

- Jeśli macie już podpięte płatności to sugerowałbym zainteresować się stroną formalną: polityka prywatności, cookies, regulamin świadczenia usługi, obowiązki informacyjne wynikające z ustawy z 25 grudnia, itp. Wiem, że to mało zabawna część pracy, ale bez tego można się władować w niepotrzebne kłopoty.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to nie problem, to prosiłbym o usunięcie konta adamsky z zawartością. Opcji usunięcia przepisów/warek też nie widzę. Założyłbym nowe konto bez tych testowych receptur/warek. Jutro warzę, więc całą warkę chętnie przeprowadziłbym zgodnie z zasadami na bieżąco.

Mam już dodaną taką opcję na testowym serwerze. Zaraz to przetestuję jeszcze raz i postaram się wrzucić opcje usuwania przepisów i warek jak najszybciej.

 

Jeszcze dwie uwagi:

- Strona główna dla zalogowanego i niezalogowanego użytkownika wygląda identycznie. Jak jestem zalogowany, to zamiast przycisku Logowanie w prawym górnym rogu mogłoby być Zalogowano jako: nick.

Tak będzie.

 

- Jeśli macie już podpięte płatności to sugerowałbym zainteresować się stroną formalną: polityka prywatności, cookies, regulamin świadczenia usługi, obowiązki informacyjne wynikające z ustawy z 25 grudnia, itp. Wiem, że to mało zabawna część pracy, ale bez tego można się władować w niepotrzebne kłopoty.

Dzięki za podpowiedź, już wysłałem prośbę do mojego prawnika o pomoc w tej sprawie.

 

BTW:

W myśl tego newsa http://www.piwo.org/page/index.html/_/piwowarstwo-domowe/brewnesscom-zaprasza-do-testow-aplikacji-dla-piwowarow-r239 proszę wszystkich chętnych na konto PRO o zgłaszanie się do mnie na szymon@whiteravens.pro :)

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem dodać nową recepturę od podstaw. Niestety cały czas wywala mi błąd:

 

 

Oops! An Error OccurredThe server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem dodać nową recepturę od podstaw. Niestety cały czas wywala mi błąd:

Oops! An Error OccurredThe server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

 

Wyślij mi proszę maila na szymon@whiteravans.pro kroki jakie wykonujesz (mogą być zrzuty ekranu), bo możliwe, że nie jest obsłużony jakiś konkretny przypadek.

Link to comment
Share on other sites

Sam już wyłapałem błąd. W ilości zadanych drożdży wprowadziłem słowo "starter" zamiast podać wartość liczbową i strona nie mogła wprowadzić tego do bazy danych.

 

Od razu kolejna rzecz. Przy warzeniu należy podać datę, ale formularz nie podpowiada w jakim formacie.

Edited by Lary
Link to comment
Share on other sites

Sam już wyłapałem błąd. W ilości zadanych drożdży wprowadziłem słowo "starter" zamiast podać wartość liczbową i strona nie mogła wprowadzić tego do bazy danych.

 

Od razu kolejna rzecz. Przy warzeniu należy podać datę, ale formularz nie podpowiada w jakim formacie.

 

Pierwszą rzeczy poprawiłem. Co do drugiej to jakiej przeglądarki używasz?

 

Edit

Faktycznie, jest problem z datepickerem. Poprawię to.

Edited by whiteravens
Link to comment
Share on other sites

W ślad za sugestiami pierwszych użytkowników na dniach chcemy wypuścić nową wersję BREWNESS, gdzie przy opcji konta podstawowego zamiast prywatnych przepisów dajemy możliwość nielimitowanego dodawania warek. Oczywiście przepisy prywatne dotychczas wprowadzone takimi pozostaną. Co o tym sądzicie?

Edited by whiteravens
Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, nowa wersja konta PRO została w dniu dzisiejszym wdrożona. Wszelki feedback mile widziany :)

 

Nadal zapraszamy Was do zgłaszania się na adres szymon@whiteravens.pro w celu uzyskania darmowego dostępu do konta PRO. 

Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, nowa wersja konta PRO została w dniu dzisiejszym wdrożona. Wszelki feedback mile widziany :)

 

Nadal zapraszamy Was do zgłaszania się na adres szymon@whiteravens.pro w celu uzyskania darmowego dostępu do konta PRO. 

Dzięki za szybkie dodanie mnie do konta PRO. Do końca tygodnia na pewno posprawdzam możliwości brewness i dam znać.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.