jokatorun Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Witam Z racji prowadzonej przez żone dzialanosci gospodarczej trafiło w moje ręce kilka srodków których używa do dezynfekcji. Moje pytanie jest nastepujące czy któryś z nich bedzie można zastosować w podobny sposob jak Desprej czyli do dezynfekcji różnych drobnych rzeczy typu strrzykawki do pobierania probek , balingometr, mieszadła itp ??? Środki to : -MIKROZAID AF Liquid http://www.medi-sept...S-S&M-MIL10.pdf, http://www.dezynfekc...yskiwacza-.html - Incidur Spray http://www.ecolab-sk...idur_Spray.html - Skinsept - http://www.dezynfekc...tomizerem-.html - Aldesan - http://dlapacjenta.p...products_id/132 Prosze o podopowiedz czy któryś się nadaje i czy nie zaszkodzi piwku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Może tyko połowicznie odpowiem na pytanie, ale jak sam szukałem środków do dezynfekcji i pytałem w aptece o takowe, to pani farmaceutka powiedziała, że zasadniczo wszystko co tam mają się nadaje- kwestia czy te środki są do dezynfekcji skóry czy powierzchni. Te do skóry muszą spełniać większe wymagania, dlatego są droższe, a efekt praktycznie ten sam. Niestety chemikiem nie jestem i nie mam zielonego pojęcia co to za środki, po prostu chciałem podzielić się pewnymi doświadczeniami, a nuż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsyn Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Polecam zwykły odplamiacz do tkanin np. oxy z auchon http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_pT70zdCI1FR7DAYdwvuCZMrYCnacl5Uw.jpg czy inny, ale ten kosztuje ok 5zl a to zwykły OXI, który normalnie kosztuje 2x tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Cudowanie z środkami do dezynfekcji to chyba domena większości początkujących (nas też to nie ominęło). Po etapie eksperymentów przychodzi otrzeźwienie i dochodzimy do wniosku -> po co wyważać otwarte drzwi. Od lat kilku stosujemy nadwęglan i piro, a do miejscowej dezynfekcji 70% alkohol i 0, null infekcji. I po raz kolejny powtórzymy - lepiej dokładnie umyć i nie odkazić niż odkażać brudne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jokatorun Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Dzięki za odzew nie mam zamiaru cudować ze środkami do dezynfekcji chodziło mi tylko i wyłacznie o środek do stosowania doraznego. Kazdy środek to wydane pieniądze ja mam akurat takie pod ręką wiec nic mnie one nie kosztują ,chciałem tylko zapytać czy któryś sie nada a wolne złotówki wole wydać na słody i chmiele Osobiscie używam piro i oczywiście dokładne mycie bez udziwnień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoplite Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Ja ze swojej strony dodam jeszcze ClO2 kilogram z aktywatorem ok 30 zł a sądząc po moim zużyciu prędzej minie termin ważności niż się skończy do tego naturalnie OXI i jeżeli to Ci pomoże to stosowany przeze mnie także desprej ma w składzie Etanol, propan-2-ol i chlorek didecyldimelyloamoniowy i ma wg etykiety podobne zastosowanie do wymienionych przez Ciebie środków. Zwykle jednak używam go do miejscowej dezynfekcji pokryw fermentorów, termometru, kraników przed zlewaniem przez nie na cichą itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jokatorun Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Każdy głos jest pomocny.Ja dopiero zaczynam swoją przygode z warzeniem i wole zapytac bardziej doświadczonych aby nie popełniac błędów. Składy porównywałem i faktycznie są podobne. Uzywać chcialbym podbnie jak Ty do miejscowej dezynfekcji pokryw fermentorów, termometru, kraników przed zlewaniem przez nie na cichą itp. Tylko nie chciałbym aby dany środek miał negatywny wpływ na piwo tj. smak zapach itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoplite Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Przyznam, że desprej ładnie nie pachnie i też miałem wątpliwości, czy to nie przejdzie do piwa. Najważniejsze przy stosowaniu tego środka to wg mnie nie przesadzać z ilością i pozwolić mu odparować. Uspokoi Cię zatem, że popularne środki dostępne w sprzedaży (OXI, piro czy ClO2 ) stosowane zgodnie z przeznaczeniem nie wpływają na walory smakowe piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Ja ze swojej strony, mogę napisać, że do miejscowego odkażania (szklanki, probówki, termometry spławiki, kraniki itd) używam Skinsept'u (odpowiednik piwnego despreju). Z racji tego że po prostu go mam, gdyż stosuję przy kucu się dożylnie do odkażania skóry. W sumie mieszanka alkoholi i środków odkażających + atomizer = szybkie i łatwe w użyciu do oprysku wszelkiej drobnicy podręcznej. Co do obaw o zapachy, to nigdy żadnych nie stwierdziłem. Czy to w winie, czy innych trunkach Więc jak masz, to sobie buteleczkę ustaw gdzieś pod ręką, a na pewno się przyda przy produkcji Piwka Choć by po to, aby przed otwarciem fermentatora prysnąć i zdezynfekować pokrywę i dłonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nomad Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Hej Ja uzywam w wiekszosci malych elementów srodka kodan forte. To odpowiednik skinseptu. Działa bez zarzutu. Z mojej strony rada, żeby nie scierac tego za szybko. W instrukcjach piszą o czasie dzialania na powierzchni skory czy tez innego medium. Czasem psik i starcie nie wystarcza. Co do środków medycznych proponuje czytac skład srodka poniewaz niektore na skórę jeszcze zawierają w sobie skladniki natluszczajace. Wtedy mozesz uszkodzić swoja np uszczelkę w kraniku fermentatora. Jak masz tego duzo i zonie robisz koszty; -) to dzialaj na tym. Do wiekszych powierzchni polecam jeszcze manusan, też dosc popularny srodek wśród medycyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Nic nie zastąpi porządnego mycia sprzętu. Tutaj nie do końca chodzi czym myjemy (niektóre środki są troszeczkę lepsze przy jednej czynności inne pryzy drugiej), ale jak dokładnie i kiedy myjemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Nic nie zastąpi porządnego mycia sprzętu. Tutaj nie do końca chodzi czym myjemy (niektóre środki są troszeczkę lepsze przy jednej czynności inne pryzy drugiej), ale jak dokładnie i kiedy myjemy. Dokładnie. Jak do tego dodamy np. Starsan (wg mnie obecnie najlepszy na rynku) to możemy mieć czyste sumienie jeżeli chodzi o reżim sanitarny w browarze - oczywiście zawsze coś się przypałętać może, no ale tak to czasami bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now