markus383 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Witajcie. Chciałbym zapytać, czy poniższy zestaw wystarczy na zrobienie piwa z brewkitu? Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Kapslownica Greta Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.) Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu Garnek do gotowania - 9L - mam Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam Brewkit - Gozdawa Cukier 1kg? Co jeszcze dokupilibyście? Pewnie znajdzie się jeszcze kilka rzeczy niezbędnych. Pozdrawiam. Mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
walter Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Witaj, Potrzebujesz jeszcze: Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. Kapsle. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło Piro na robactwo? "Dlapoco" piro i skąd to robactwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
walter Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło Piro na robactwo? "Dlapoco" piro i skąd to robactwo? Kalam sie. O dezynfekcje chodzi rzecz jasna Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Kapslownice zmień na Eternę i jak koledzy radzili coś do dezynfekcji sprzętu np. pirosiarczan potasu lub nadwęglan sodu ew. jakiś Desprej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Potrzebujesz jeszcze pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C i odrobiny cierpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel332 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Na ten zestaw niepotrzebne. Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Dziękuję za odpowiedzi Tak sobie siedzę i myślę czy rzeczywiście ten drugi pojemnik fermentacyjny będzie teraz niezbędny? Na razie bede robił piwko z brewkita a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku. Jak to jest w końcu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Z rurką fermentacja burzliwa, po burzliwej dekantujesz do f. z kranikiem i rozlew do butelek. Ja pomijałem cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku nie wierz w napisy Tam piszą wszystko żeby towar sprzedać Edited February 20, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 jest napisane o jednym pojemniku Papier wszystko przyjmie. Jak nie chcesz przelewać piwa szklanką to zaopatrz się w rurkę igielitową i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 (edited) To będzie tak: Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Kapslownica Eterna Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.) Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu Garnek do gotowania - 9L - mam Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam Brewkit - Gozdawa Cukier 1kg Kapsle 100szt. Pirosiarczyn potasu Termometr(jak wystarczy funduszy - bedzie na pozniej ) Lejek do butelkowania, bo na razie nie wyrobie się w kosztach - mam A pomieszczenia mam z różnymi temperaturami - pokoje na piętrze ~ 21-26°C nawet - parter ~ 23°C - piwnica ~ 10-15°C Czytałem, że po zabutelkowaniu najpierw ze dwa dni w ciepłym, czyli na piętrze, a później na resztę czasu do piwnicy, ale czy w 10°C nie będzie zbyt zimno? Zdąży nagazować się? Jeszcze jedno przypomniało mi się. Czy Stouta z brewkitu można długo leżakować? Czy jeśli leżałbym z rok to będzie lepszy niż np. leżakowany cztery miesiące? Pozdrawiam Edited February 20, 2015 by markus383 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 to fermentuj w piwnicy. Pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia aby piwo dofermentowało. Po rozlewie refermentacja 2 tygodnie w mieszkaniu i przenieś potem do piwnicy. Po brewkicie nie spodziewałbym się spektakularnych efektów po roku od butelkowania. Tak długo leżakuje się piwa mocne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel332 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Na ten zestaw niepotrzebne. Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji. Jeżeli wsypie drożdże do pojemnika fermentatora to masz rację , ale gdyby chciał je uwodnić to trzeba by dopilnować tęperatury. Poza tym przy pomiarze blg się przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariucha Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) Lejek do nalewania w butelki to kiepski pomysł - napowietrzysz piwo niepotrzebnie. Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu. Edited February 20, 2015 by mariucha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu. sam wężyk też może być, ale na pewno nie lejek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Ok, wężyk też zakupię. Dziękuję za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 A czytałaś moje przemyślenia? Temat podpięty w piaskownicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Witajcie ponownie Na urodziny dostałem od narzeczonej między innymi ekstrakt niechmielony Gozdawy Jasny. Chciałem z tego zrobić jakieś piwko(10L), ale nie wiem jak dobrać chmiele, aby wyszło coś pachnącego mocno owocami. Piłem kiedyś Żywiec APA i był świetny(wiem, że słabo to brzmi ). Chciałbym zrobić cos podobnego, ale może bardziej aromatycznego. Ekstrakt rozpuściłbym w 6-7L wody w garnku, zagotował chmiele i w fermentorze dopełnił do 10L. Tylko nie wiem czym, jaką ilością i kiedy chmielić Proszę doświadczonych o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam. Mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now