Msciwor Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Ostatnio piłem piwo, które idealnie wpasowało się w mój gust: Shadow Pictures z Amager Bryghus. Zastanawiam się jak stworzyć coś podobnego. Po przeszukaniu internetu nie znalazłem żadnych wskazówek dot składu piwa, więc pewnie będę musiał pójść drogą prób i błędów. Z tego co piłem, najważniejszy był intensywny smak pełen owoców (tropikalnych, cytrusów). Czy wynika to tylko z chmielu? Czy słód/zacieranie ma znaczenie? Wiem, że mogę zacieraniem wpływać na wytawność/pełnie piwa, ale czy te smaki też są z tym związane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) Recenzja RateBeer ma w tagach wymienione chmiele: #citra, #simcoe, #cascade, #amarillo, #centennial, #chinook, #ctz (Columbus/Tomahawk/Zeus), #herkules. Nie wiem na ile można poważnie traktować takie zestawienie, ale zawsze to jakiś punkt wyjścia do dociekań... Edited February 20, 2015 by zasada Msciwor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Aromat zapewne od chmieli. Jeśli są inne dodatki, to browary najczęściej podkreślają to w opisie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Recenzja RateBeer ma w tagach wymienione chmiele: #citra, #simcoe, #cascade, #amarillo, #centennial, #chinook, #ctz (Columbus/Tomahawk/Zeus), #herkules. Nie wiem na ile można poważnie traktować takie zestawienie, ale zawsze to jakiś punkt wyjścia do dociekań... Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na hashtagi. Dzięki. Co do opisu piwa podanego przez browar, to na razie nie znalazłem nic konkretnego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Komercyjny opis masz wrzucony choćby ma ratebeer. Dokładnej receptury raczej nikt ci nie poda (browary się tym nie chwalą), ale gdyby podrasowali piwo jakimiś owocami to zapewne coś by o tym wspomnieli. Msciwor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Z recenzji wnioskuję, że ma sporo słodowego ciała. Zrób np. 20°Blg, daj troszkę (np. 10%) monacha, srogo nachmiel i zobacz co wyjdzie. Msciwor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Z recenzji wnioskuję, że ma sporo słodowego ciała. Zrób np. 20°Blg, daj troszkę (np. 10%) monacha, srogo nachmiel i zobacz co wyjdzie. Ponieważ jest to piaskownica piwowarska, to zapytam, czy przez monacha rozumiesz słód monachijski? Jeżeli tak, to czy jakiś konkretny? Na podstawie wiki powiedziałbym, że pewnie 12-17EBC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Przy drożdżach typu US-05 i 20blg to nawet monacha nie trzeba - i tak będzie miało sporo ciała. Akurat tego Amagera nie piłem, ale wiem że potrafią zrobić solidne i aromatyczne IIPA (jak choćby Gluttony z The Sinner Series). Grassroots też się znają na robocie. Skopiować nie będzie łatwo, więc się na to na początku nie nastawiaj. Po prostu rób własne IIPA. Wskazówek na forum znajdziesz dość dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Zdaje sobię sprawę, że o powielenie będzie ciężko, ale dobrze mieć punkt odniesienia, szczególnie na starcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Chyba jasniejszy, ciemny jest bardziej chlebowy, ale jak zrobisz 100% pilsa to też będzie dobrze. Powielanie jest bardzo trudne, większości polskich browarów nie udaje się powielić poprzedniej warki mimo że znają dokładny przepis i używają tego samego sprzętu:D alechanted 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Msciwor Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Chyba jasniejszy, ciemny jest bardziej chlebowy, ale jak zrobisz 100% pilsa to też będzie dobrze. Powielanie jest bardzo trudne, większości polskich browarów nie udaje się powielić poprzedniej warki mimo że znają dokładny przepis i używają tego samego sprzętu:D Dobra uwaga :-) Jeszcze jedno pytanie. Żeby piwo bylo bardziej treściwe myślę o krotkiej przerwie maltozowej (15 minut) i dluzszej dekstrynujacej (30 minut). Ma to sens? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabbr Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 jak chcesz więcej ciała, to rób na lenia (68*), - np. 20 min, a potem ewentualnie 72* - choćby i 40 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now