FTS Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Mam szybkie pytanie. Dostałem od dziewczyny Mangrove Jacks IPA- Brewkit. Od razu powiem ze to moje pierwsze piwo i trochę za słabo się do tego przygotowałem. Z instrukcji przy "warzeniu" nie wyczytałem że przed drożdżami muszę dodać glukozę lub cukier, zorientowałem się o tym dopiero dzień później i na szybko wsypałem do fermentora cukier (były w nim już drożdże i niechmielony słód). Fermentacja trwa. Pytanie jest następujące: Czy jest sens w ogóle czekać? Coś pijalnego może z tego wyjść, czy od razu wylać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe11 Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Jak nie zakaziłeś przy dodaniu cukru to spokojnie czekaj drożdże miały co jeść przed zadaniem cukru , zdążyły się namnożyć i teraz rusza z kopyta , piszesz wsypałem cukier , bez rozpuszczenia w wodzie ? Edited February 21, 2015 by pepe11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 (edited) Chwila. Piszesz, że: były w nim już drożdże i niechmielony słód Czyli do nachmielonego ekstraktu z brewkitu dodałeś niechmielony ekstrakt słodowy i jeszcze dosypałeś cukru? Edited February 21, 2015 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
FTS Posted February 21, 2015 Author Share Posted February 21, 2015 Nie, była zawartość brewkitu i drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Czyli po prostu kolega w nerwach napisał niechmielony zamiast nachmielony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts