tusiaczek Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Witam Mam pewien problem z moimi dwoma pierwszymi warkami... Dwa tygodnie temu zrobiłem z pomocą kolegi (specjalnie przyjechał ze stolycy na małe szkolenie ) dwie warki, Dunkelweizen i Milk Stout. Dunkelweizen miał na starcie 12 BLG a Milk Stout 15 BLG. Po tygodniu zlałem je na cichą i zostawiłem na kolejny tydzień. Miałem w planach w ten weeken butelkować ale okazało się że w Dunkleu BLG zatrzymało się na 5 a w Milku na 10 BLG (mierzone refraktometrem). Możliwe że trzymałem je w troszkę za niskiej temperaturze bo okazało się że coś koło 18`C, w piątek po badaniu przeniosłem w cieplejsze miejsce i teraz jest około 21`C. Mam się martwić czy po prostu dać im zdecydowanie więcej czasu? PS Jak napisałem to moje pierwsze warki i nie wiem czy BLG ma spaść poniżej zera jak w przypadku robienia bardziej % płynów a chwilowo nie mam jak zapytać mojego eksperta bo gdzieś na narty wybył Edited February 22, 2015 by tusiaczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Te wartości Blg piw po fermentacji, co podałeś to są po korekcie czy bezpośrednio z refraktometru? Edited February 22, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Jejski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Użyj spławika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej. Nie odrobiło się zadania domowego Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę... Ręce opadywują, kupiłeś a nie wiesz jak używać http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Dr2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 (edited) Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę. PS Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki?? Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać? Edited February 22, 2015 by tusiaczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Na fermentującym piwie, refraktometr daje fałszywe wyniki, więc trzeba dokonać korekty. Jak masz spławik to go użyj. Po mojemu za szybko przelałeś piwo na cichą i to bez pomiaru i teraz mogą być problemy z dofermentowaniem. Osobiście nigdy nie przelałbym piwa po tygodniu, nawet pozornie odfermentowanego. Edited February 22, 2015 by Giziu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 No tak mi poradził kolega który ileś tam już warek zrobił... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę. PS Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki?? Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać? Napisz chociaż że refraktometr dostałeś dzisiaj na testy i nie miałeś czasu poczytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną... Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną... Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/?hl=%2Bkorekcja+%2Brefraktometru&do=findComment&comment=183723 nie pytaj, nie pytaj tylko czytaj Edited February 22, 2015 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ogólnie mówiąc byłoby dość miło, gdybyś poczytał trochę wiki. Link znajdziesz w górnym menu. Ludzie włożyli bardzo dużo pracy w przygotowanie materiałów, żeby początkujący piwowarzy mieli łatwiej, a doświadczeni piwowarzy nie musieli po kilka razy dziennie odpowiadać te same podstawowe pytania. Tutaj masz artykulik o refraktometrze: http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Hurra pomogłem!!! (SPŁAWIK). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Dlatego mierz spławikiem. Nie wiem jakiego używasz narzędzia, ale w moim żadnej filozofii nie ma. Wpisujesz blg początkowe i odczyt po fermentacji, a program wylicza blg końcowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę Mam podobnie więc używam spławika Edited February 22, 2015 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie. Proszę, już nigdy, nikomu nie dawaj takich rad. Po to są przyrządy pomiarowe by z nich korzystać i mieć pewność czy fermentacja się zakończyła. Tu nie ma miejsca na "raczej", czy "wydaje mi się". Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 No to w końcu butelkować czy czekać ???? Bo ja już jutro chciałem po flaszki do piwnicy lecieć.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Butelkować dopiero gdy dwa pomiary na przestrzeni 2-3 dni dadzą ten sam wynik. Jeśli jest zmiana czekasz kolejne 2-3 dni i sprawdzasz ponownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 No to poczekam dwa dni i zapuszczę spławika... i potem jeszcze dwa dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku.. Polecam doczytać też troszku o tym http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Może okazać się przydatne za jakieś 3-4 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now