Jump to content

[Docent] I’m so horny czyli kawowa orgia w Kuflach i Kapslach

Pierre Celis

Recommended Posts

BeerCoffeePiwo i kawa – to połączenie współgra od dawna. Ostatnio jednak widzimy coraz większą aktywność piwnych rzemieślników w tworzeniu piw z dodatkiem kawy. Naturalnym stylem dla połączenia tych dwóch szlachetnych napojów wydaje się stout. PINTA nie byłaby jednak sobą, gdyby nie przyeksperymentowała w temacie. Tak właśnie powstał Espresso Lager 18° czyli po prostu mocny dolniak z kawą ;) Czy takie połączenie zdało egzamin? Owszem! To co mnie zadziwiło w tym piwie to absolutny brak odczuwalnej mocy. To piwo nie jest ciężkie jak wskazywałby balling, wręcz przeciwnie, jest zdradziecko pijalne. Dopiero po kilku wypitych szklankach czuć mocne zaburzenie równowagi ;) A jak kawa? W zapachu życzyłbym jej sobie zdecydowanie więcej ale nie zapominajmy że to lager, więc i ten „czysty” aromat z lekkim kawowym akcentem jest akceptowalny. W smaku natomiast jest jak najbardziej odpowiednio – wyraźna kawa i to co mnie cieszy, czyli brak kwaskowości palonych słodów czy też kawy właśnie. Bardzo eleganckie piwo. Dodatkową atrakcją, oczywiście oprócz obecności chłopaków z Pinty była ekipa krakowskiej palarni kawy Coffee Proficiency. Dzięki nim można było się przekonać jak smakuje chociażby Atak Chmielu czy też Czarna Dziura z dodatkiem różnych rodzajów kaw. Dla mnie jednak prawdziwym hitem wieczoru był motyw zapodany przez Ziemka, a mianowicie kilka mililtrów mleka 3,2% dodanego do I’m so horny! Rewelacyjny efekt wizualny i oczywiście smakowy. Siła w prostocie! A co PINTA przygotowuje na kolejny miesiąc? Obejrzyjcie materiały wideo!

L1490178L1490183L1490185L1490188L1490177L1490189I'm so horny!L1490204L1490192Ziemek, Marek i nowy piwowar PINTY - PawełNie mogło zabraknąć Andrzeja SadownikaGrzesiek: "Mam więcej zdjęć z Kufli i Kapsli niż ze swojego ślubu"L1490230L1490232L1490235L1490239Zawitali też Hasintus i KingaL1490248L1490259L1490264L1490269L1490273L1490282Paweł polewaL1490287Ziemek i jego szejkiL1490291I'm so horny z odrobiną mleka - cudo!L1490322L1490308L1490314L1490325Detox na Randallu z melissą

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Docent pił chyba inne piwo, bo I'm so horny było kwaśne jak najgorsze, lurowate espresso. I potwierdzali to zarówno bywalcy Marynki jak i Kontynuacji - więc opcja "podpięto wadliwego kega" raczej odpada.