lisiu74 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Czy ktoś z Was warzył to piwo? Przyznam, że zrobiłem "błąd" podczas chmielenia wrzuciłem od razu chmiel Mandarin Bavaria (20g.).. zamiast Magnum... pomyliłem miseczki Ale pomyślałem, a co tam i wsypałem też Magnum(20g.)... Później 20 minut przed końcem gotowanie jeszcze raz Mandarin Bavaria (40g.) i pięć minut przed końcem Mandarin Bavaria (40g.) Brzeczka wyszła goryczkowa, ale mimo wszystko, że Mandarin Bavaria była od początku gotowania, nie czuć tych nutek... Wyjdą później? I jeszcze jedno... Czy może dochmielić na zimno Mandarin Bavarią i czy można teraz, podczas burzliwej, albo później podczas cichej... dodać skórkę pomarańczy na przykład? Czy to już za późno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Robiłem mocnego lagera na tym chmielu. Co prawda dodałem też skorkę z pomarańczy, ale efekt mnie nie powalił, nie jest to taka pomarańcza jak z amerykańskich chmieli. Na zimno nie chmieliłem ta odmianą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Wczoraj butelkowałem BPA chmielone na zimno mandariną + amerykanskimi. Do warzenia natomiast wrzucałem (chyba) Saaz oraz EKG. Napiszę tak: zapach odlot - wyszło niesamowicie ciekawe i nietuzinkowe, choć pewnie nie wszystkim się spodoba. W połączeniu z Ardenami dało aromat limonki, bergamotki, takich szwajcarskich cukierków na kaszel (eukaliptus) + elementy miętowe. Poczekam z tydzień, zanim otworzę pierwszą testową butelczynę. Myślę, że będzie pozytywny efekt, choć z BPA klasycznym ma to już niewiele wspólnego. Osobiście polecam spróbować tego chmielu na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maksimikus Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 (edited) Warzyłem to piwko z zestawu ze sklepu "Twój Browar" i wyszło bardzo fajne, lekkie piwko. Myślę, że jest to idealne piwko na lato. Ja nie pomyliłem chmielenia a piwko ma mimo wszystko goryczkę dosyć wyraźną. Też polecam spróbować tego chmielu. Edited February 23, 2015 by maksimikus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now