Jump to content

Kolejny amator dobrego piwa prosi o przyjęcie do zacnego grona

avicena

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem z okolic Skierniewic, ale planuję przeprowadzkę w Opolskie. Dawno temu w prymitywny sposób kilkakrotnie robiłem piwo jałowcowo-miodowe. Było super. Pamiętam dawne piwa z "budki z piwem" i wcale nie było gorsze od naszych "koncerniaków".

Robiłem wina, miody pitne i domowe wędliny. Teraz nadszedł czas na piwo. Początkowo wyobrażałem sobie, że wyrób piwa jest trywialnie prosty. Okazuje się być najbardziej skomplikowany z tego co robiłem. Mimo wieku, mam chęci i zapał oraz warunki, w tym nieźle wyposażony warsztat, aby wszystko „samo się robiło”. Żartuję. Jednak zdolności politechniczne ułatwiają pracę i chcę zabrać się do piwowarstwa profesjonalnie.

Cały czas chodzi za mną zapamiętany smak piwa produkowanego w małej miejscowości k. Monachium. Jasne, z gęstą pianą, niezbyt gorzkie, ale z dobrze wyczuwalnym zapachem chmieli i tak ok. 5 vol.  Od tamtej pory nie trafiłem na podobne. Podobno czas nawet niezbyt ładnej pierwszej miłości dodaje urody.

Zatem, moja pierwsza piwna miłość i wspomnienia o niej sprawiły, że znalazłem się tutaj i mam zamiar wspólnie z Wami ją odnaleźć.