jokatorun Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Witam Jakiś czas temu w moje ręce wpadł ARES z Browaru Olimp nie będę ukrywał ze bardzo przypadł mi do gustu. Zacząłem szperać w sieci i na forum odnoście informacji i przepisu na takie właśnie piwko. Postanowiłem zwrócić się do was koledzy i koleżanki o pomoc w ułożeniu takiej właśnie receptur. Z danych producenta wynika ze w skład Aresa wchodzą słody: pilzneński, monachijski, karmelowy 600,jęczmień palony. Piwo obficie chmielone wyłącznie Iungą i Sybillą, ekstrakt początkowy 13 %,IBU 30, drożdże S-04 Chciałbym mieć zasyp na warkę 20l Jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o tworzenie swoich własnych przepisów a i BeerSmith jest jeszcze nie opanowany;/ Liczę na wasza pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_%28Czerwony_top%C3%B3r%29,_Krzysztof_Fidler_%28Infam%29 przelicz na 20l, chmielenie oblicz za pomocą PPPP lub jakiegoś kalkulatora z sieci i gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 Mógłbym podać dokładny przepis, ale wtedy nie byłoby zabawy Ale coś mogę z przepisu podrzucić jak go odkopię alechanted 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 No, z takim info to już właściwie kwestia 2 prób i będziesz miał. Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jokatorun Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 (edited) Dziękuje za zainteresowanie tematem myślę ze jeśli udałoby się uzyskać informacje z samego źródła było by super wiec liczę na twoją pomoc kolego panszpik Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione. Skorzystam z twojej rady kolego zgoda , zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście wszelkie podpowiedzi mile widziane Edited February 26, 2015 by jokatorun Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Zabawa jest wtedy, jak próbujesz do tego dojść samemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jokatorun Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione. Przyjmując kolego twoje podpowiedzi wyszło mi coś takiego (według PPPP oczywiście jeśli nie popełniłem jakiś błędów ) BLG -13 Warka 22 litry,łączny zasyp 5,2 kg zacieranie w 20,1 litrach wody wysładzanie w sumie w 14 litrach pilzneński -4,37 kg monachijski- 0,68 kg karmelowy 600 - 0,10 kg jęczmień polony - 0,05 kg Co do chmielenia to 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' daje IBU na poziomie 39,8 wiec sporo w porównaniu do oryginału , zmieniając chmielenie na goryczka na 15 gram mamy 32,3 wiec chyba ta wersja była by korzystniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Co to jest 40 IBU dla takiego chłopa dużego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jokatorun Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 (edited) Co to jest 40 IBU dla takiego chłopa dużego. No może i masz racje tylko nie chciałbym żeby rodzinka wychowana na koncerniakach marudziła itp ;/ Czy ogólne proporcje w recepturze są ok ?? Bo jeśli nic się nie zmieni chciałbym w przeciągu tygodnia ogarnąć temat a słody trzeba zamówić i trochę na nie poczekać Edited February 26, 2015 by jokatorun Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 No, z takim info to już właściwie kwestia 2 prób i będziesz miał. Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione. Całkiem blisko. Monacha dobrych kilka procent mniej na korzyść pozostałych (ostatnich po 1% więcej). Chmielenie nieco inaczej rozwiązane, ale w browarze chmiel do whirlpoola daje niepomijalną porcję IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Całkiem blisko. Monacha dobrych kilka procent mniej na korzyść pozostałych (ostatnich po 1% więcej). Chmielenie nieco inaczej rozwiązane, ale w browarze chmiel do whirlpoola daje niepomijalną porcję IBU nie no super to może już nic nie pisz bo i tak wszyscy wiedzą, że jesteś zaje... fajny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 nie no super Przecież kolega podpowiedział... w związku z tym coś takiego powinno być bliżej oryginału: 85% pilzneński, 10% monachijski, 3% karmel 600 i 2% palony jęczmień Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Wg mnie bliżej prawdy byłoby: 88% pilzneński, 7% monachijski, 3% karmel 600 i 2% palony jęczmień Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Różnica groszowa, jesteś pewien że to poczujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 A mowa o monachijskim I czy II ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now