Jump to content

czy można dolać brzeczki do fermentującego piwa?

jakos

Recommended Posts

Jak w temacie. Nawarzyłem piwo, zadałem drożdże ale już podczas filtracji stwierdziłem, że nie jestem zadowolony z koloru, chciałbym go trochę przyciemnić. Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go? Robił ktoś już coś takiego?

Pozdrawiam

Myślę że możesz zrobić coś takiego ale raczej na początku fermentacji 1-2 dni. I na kolor to raczej niewielka ilość palonego. Osobiście dałbym sobie spokój i poprawił recepturę przy kolejnej warce. I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

Niestety, przy wyborze odpowiedniej metody, ważna jest dostępność surowców.

O ile ze słodem karmelowym nie ma najmniejszych problemów, to z ekstraktami barwiącymi już takowe występują.

ja przy swoim CDA również miałem wątpliwości co do barwy i chciałem korygować, jednak za radami kolegów z forum odpuściłem, kolor trochę się przyciemnił po rozlewie, i ogólnie jest raczej OK.

I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację?

I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

U mnie jaśnieje ale nie zawsze mi to pasuje :)

Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go?

Samego sodu karmelowego, bez dodatku np. pilzneńskiego, nie zatrzesz. Możesz go co najwyżej zaparzyć.

Może to nie jest reguła ale z moich obserwacji i z tego co wiem to piwo trochę ciemnieje. Np. mętny stout będzie ciemno brązowy, takie błoto, jak się wyklaruje to będzie głęboko czarny. Podobnie jest z jaśniejszymi piwami. Wpływ na to mają zawieszone w piwie osady białkowe i drożdżowe. Rozpraszają one światło i powodują, że jest jaśniejsze niż bez tych osadów. Parę razy korygowałem kolor na etapie warzenia i dosypywałem odrobinę słodów ciemnych, a w gotowym piwie zawsze potem żałowałem bo wychodziło ciemniejsze niż chciałem. Oczywiście mówię o dosypywaniu podczas zacierania, a nie tak jak kolega pyta na etapie fermentacji.