Stibons Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Jak w temacie - z początkowego 17,5 BLG drożdże odfermentowały brzeczkę do 1 BLG. Użyłem drożdży Mangrove Jack's M27. Wiem, że są to wyjątkowo żarłoczne drożdże, fermentowałem w 27-28 stC. Jak takie wysokie odfermentowanie może wpłynąć na smak piwa? Zakładam, że będzie dosyć wytrawne.... ale czy mogą się pojawić jakieś niepożądane skutki? Generalnie miało być Belgian RED Beer 14 blg (zestaw z TB), ale wyszło z tego 17,5 blg więc chyba to raczej Dubbel Aromat jest bardzo przyjemny. Z obliczeń wynika, że piwo ma ok 8% alko, podczas butelkowania spróbowałem - mocno czuć alkohol. Jak długo sugerujecie trzymać piwo przed konsumpcją - jak długo będzie się alkohol "układał"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Kilka miesięcy, 3-4 pewnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Te drożdże tak mają - za to je cenię, bo bardzo lubię wytrawne belgi. Często jednak pomimo wskazań cukromierza takie piwo wcale nie musi być w odczuciu wytrawne, bo na odczucie pełni smakowej składa się wiele rzeczy. Alkohol na pewno będzie przez kilka miesiecy czuć mocno, to belg, więc daj mu czas. Skoro ladnie pachnie, to nie masz co się przejmować, zadbaj jedynie o zalecane dla piwa warunki przechowywania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stibons Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 3-4 m-ce... no cóż piwowarstwo uczy cierpliwości . Planuję przenieść skrzynki z piwem do piwnicy - temp ok 19stC. Podejrzewam, że niższa temperatura była by lepsza dla piwa, ale w zasadzie innego miejsca na piwo nie mam. Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę Ja bym wolał cieplejszą majówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Sprawdź balingomierz na wszelki wypadek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 Pamiętam swoje belgian pale ale na tych drożdżach. Bodajże z 13-14 zeszły do 0,5 blg. Piwo było ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirske Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 Mam podobny problem z Belgian Blond. Blg początkowe - 17. Blg końcowe - wskzauje 1,5. Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale. Odfermentowanie wyszło powyżej 90%. Alkohol z kalkulatora wychodzi 8,7%. Czy można przyjąć tak dużą zawartość alkoholu ? Czy jest tu potrzebna korekta ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now