Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

warka 225

Belgian IPA

 

skład

Pale ale - 18kg

wiedeński - 1,8kg

pszeniczny - 0,3kg

karmelowy 120 ebc 1,2kg

płatki jęczmienne - 1,2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

66°C - 40 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

50 g (7,1%) magnat (12,5%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (7,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 50 m

50 g (7,1%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 40 m

50 g (7,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 30 m

50 g (7,1%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 20 m

50 g (7,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 15 m

100 g (14,3%) Citra™ (12,0%) - added during boil, boiled 10 m

100 g (14,3%) Simcoe® (13,0%) - added during boil, boiled 5 m

100 g (14,3%) New Zealand Cascade (7,1%) - added during boil

100 g (14,3%) Pacific Gem (15,0%) - steeped after boil

syrop glukozowo fruktozowy - 3kg 0min.

 

drożdże

wyeast 3522 belgian ardenned

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zacierasz w 66( i zapewne ,6 ) z powodu

a) bo tak wyszło

b) bo tak pokazuje twoje doświadczenie

c) nie chcesz ultra wytrawnej IPA

d) ze względu na żarłoczność drożdży

 

zawsze wydawało mi się że w IPA warto walczyć o wysoką wytrawność, IIPA zacierałem ostatnio ( w coolerze - jednotemperaturowo ponad godzinę ) w 62 ( czyli ponizej optimum ale zdecydowanie poniżej dla dekstryn - tak przynajmniej interpretuje literaturę )

 

A może po prostu za dużo myślę za mało pije ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to test wielokrotnego wyboru i wybieram A B C D

Tym razem chciałem 64 ale wyszło 66, ale z doświadczenia wiem że ta temperatura dla moich piw jest idealna gdyż lubię bardziej piwa z tzw. "ciałem". Docelowo to będzie Farmhouse Belgian IPA, po dodaniu dzikich drożdży po długim czasie leżakowania niewiele z tej treściwości zostanie.

 

To nie klasyczna amerykańska IPA więc o wytrawność niespecjalnie muszę walczyć, choć taki dodatek cukru i stosunkowo niski zasyp słodów karmelowych 5% dodanie dzikich drożdży jak pisałem wcześniej, na pewno o tą wytrawność powalczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 226

Pale Ale

 

skład

Pilzneński - 16kg

special B - 0,6kg

 

zacieranie

Zasyp 62°C

65°C - 50 min.

73°C - 15 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

magnat 12,4%AA - 80g -80min.

motueka 7%AA - 30g - 20min.

motueka 7%AA - 30g - 0min.

 

 

drożdże

wyeast 3787 THG

WLP essex

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka 227
Grand Cru

skład
Pilzneński - 13kg
Pszenica - 4kg

orkisz - 2kg

płatki owsiane 1,6kg

płatki ryżowe 1,6kg

zacieranie
Zasyp 50°C
66°C - 50 min.
73°C - 15 min.
podgrzanie 78°C



chmielenie/dodatki
magnat 12,4%AA - 80g -80min.
mosaic 12%AA - 30g - 20min.
mosaic 12%AA - 30g - 0min.


drożdże
wyeast 3787 THG
 

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka testowa 228

 

warka 229
Hot n Spicy RIS

skład

25,05 kg (73,5%) Pilsner Malt (Organic) - added during mash
1,04 kg (3,1%) Cara 120 EBC Malt - added during mash
2,09 kg (6,1%) Cara 50 EBC Malt - added during mash
0,63 kg (1,8%) Carapils®/Carafoam® - added during mash
1,04 kg (3,1%) Oats Malt - added during mash
1 kg (2,9%) Chocolate Malt - added during mash
0,63 kg (1,8%) Coffee Malt ciemny - added during mash
0,63 kg (1,8%) Coffee Malt jasny - added during mash
2 kg (5,9%) Back of Black Malt - added during mash
 

zacieranie
Zasyp 56°C
54°C - 15 min.

65°C - 50 min.
73°C - 15 min.
podgrzanie 78°C



chmielenie/dodatki



drożdże
wyeast 3787 THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

A na koniec treber rozsypany na podjeździe z dziurawego worka. Ole!

Wyszło nadspodziewanie dużo,różnica około 10l-12l na minus jednak blg mówi za siebie 10,3 będzie prawie harcerskie na te upały co to ich pewnie nie będzie. ;)

 

 

 

 

 

P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P

 

A widzisz, a to tak po naszemu

Sam sprawdzałem :D , ale po niemiecku wyszło :/

 

Tłumacz gogle?

 

 

Wczoraj podczas warzenia w garażu, nie wiedzieć czemu przypomniała mi się ta właśnie wymiana zdań, którą to sprowokował rozsypany treber. Przy sprzątaniu dowiedziałem się CZEMU ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.