Jump to content

Józek warzy - offline


josefik

Recommended Posts

W sumie głupie pytanie, ale chyba są dwie szkoły:

tylko zapiekanie pokrojonej i wygotowywanie do prawie dżemu i wtedy zapiekanie

 

Co lepsze? ;)

 

W sumie tak rzadko to robię że nie jestem fachowcem od korboli. Natomiast subiektywne odczucia pozwalają mi napisać że trzecia szkoła mi najbardziej pasuje, czyli wygotowany prawie dżemik dodany do zacieru. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

warka 221

Trappist ale v.2

 

skład

pilzneński- 16,5kg

cara ruby - 1kg

płatki jaglane - 0,4kg

 

zacieranie

Zasyp 56°C

53°C - 15 min.

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

motueka - 130g - 90min.

motueka - 220g - whirpool

 

 

drożdże

WLP 099

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

53°C - 15 min.

 

67°C - 35 min.

 

72°C - 10 min.

 

zacierasz krócej jak godzinie

skiśnie na bank! :)

 

a na poważnie - zmów jakiś abstrakcyjny dodatek - płatki jaglane - czy spodziewasz się że ich taka ilość coś wniesie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

warka 222

Hexadrupel

 

skład

pilzneński- 20kg

pszeniczny wędzony - 1kg

carapils - 2kg

special b- 0,5kg

caraaroma - 0,2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

syrop karmelizowany ciemny 2,5kg

cukier biały kryształ 2,5kg

 

 

drożdże

WLP 099

 

warka70l

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

warka 222

Hexadrupel

 

skład

pilzneński- 20kg

pszeniczny wędzony - 1kg

carapils - 2kg

special b- 0,5kg

caraaroma - 0,2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 35 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

syrop karmelizowany ciemny 2,5kg

cukier biały kryształ 2,5kg

 

 

drożdże

WLP 099

 

warka70l

 

To jest to co bylo w kegu na halloween? ;)

Edited by Vami
Link to comment
Share on other sites

Hexadrupel

czego to josefik nie wymyśli... :D

Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa ;)

Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

To jest to co bylo w kegu na halloween? ;)

Nie tamto to był pięćdrupel.

 

 

Hexadrupel

czego to josefik nie wymyśli... :D

Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa ;)

Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka.

Dlaczego ma się nie dać zabutelkować?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka 224

witbier 1/2015

 

skład

pilzneński- 7kg

pszeniczny wędzony - 0,5kg

owsiany - 0,3kg

płatki owsiane - 0,8kg

płatki jęczmienne - 2,8kg

płatki pszeniczne -3,2kg

płatki ryżowe - 2kg

 

zacieranie

Zasyp 52°C

67°C - 55 min.

72°C - 20 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

 

drożdże

gozdawa witbier

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.