crosis Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 W sumie głupie pytanie, ale chyba są dwie szkoły: tylko zapiekanie pokrojonej i wygotowywanie do prawie dżemu i wtedy zapiekanie Co lepsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Fermentor byś z tej dyni zrobił :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Ba! W takiej dyni można zacierać http://craftbeerathens.wordpress.com/2011/12/20/gratis_brewing_bumpkin/ FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 W sumie głupie pytanie, ale chyba są dwie szkoły: tylko zapiekanie pokrojonej i wygotowywanie do prawie dżemu i wtedy zapiekanie Co lepsze? W sumie tak rzadko to robię że nie jestem fachowcem od korboli. Natomiast subiektywne odczucia pozwalają mi napisać że trzecia szkoła mi najbardziej pasuje, czyli wygotowany prawie dżemik dodany do zacieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Spoko, od poniedziałku mam 4 dni na testy, jak żona jest we Włoszech. Na razie jednak prażę żołędzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted November 10, 2014 Share Posted November 10, 2014 (edited) jak żona jest we Włoszech. Na razie jednak prażę żołędzie Chciałbym nie mieć skojarzenia, które mam . Edited November 10, 2014 by santa bart3q, FurioSan and Vami 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 (edited) warka 221 Trappist ale v.2 skład pilzneński- 16,5kg cara ruby - 1kg płatki jaglane - 0,4kg zacieranie Zasyp 56°C 53°C - 15 min. 67°C - 35 min. 72°C - 10 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki motueka - 130g - 90min. motueka - 220g - whirpool drożdże WLP 099 Edited December 2, 2014 by josefik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 53°C - 15 min. 67°C - 35 min. 72°C - 10 min. zacierasz krócej jak godzinie skiśnie na bank! a na poważnie - zmów jakiś abstrakcyjny dodatek - płatki jaglane - czy spodziewasz się że ich taka ilość coś wniesie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 2, 2014 Author Share Posted December 2, 2014 a na poważnie - zmów jakiś abstrakcyjny dodatek - płatki jaglane - czy spodziewasz się że ich taka ilość coś wniesie ? Dodaje żeby piwo nie skisło, bo zbyt krótko zacieram. FurioSan and santa 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 2, 2014 Share Posted December 2, 2014 Riposta doskonała jak zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 (edited) warka 222 Hexadrupel skład pilzneński- 20kg pszeniczny wędzony - 1kg carapils - 2kg special b- 0,5kg caraaroma - 0,2kg zacieranie Zasyp 52°C 67°C - 35 min. 72°C - 10 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki syrop karmelizowany ciemny 2,5kg cukier biały kryształ 2,5kg drożdże WLP 099 warka70l Edited December 16, 2014 by josefik FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 Hexadrupel czego to josefik nie wymyśli... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 16, 2014 Author Share Posted December 16, 2014 Hexadrupel czego to josefik nie wymyśli... Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted December 16, 2014 Share Posted December 16, 2014 josefik jak zawsze fenomenalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nms007 Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Jaki Baling? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 (edited) Niski na przepłukanie gardła akurat piwko: (jak można Krzysiek wklejam fotę z FB ) Edited December 17, 2014 by Undeath Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 Końcowe wyszło w sumie 32,8 jeszcze trochę odparowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted December 18, 2014 Share Posted December 18, 2014 (edited) warka 222 Hexadrupel skład pilzneński- 20kg pszeniczny wędzony - 1kg carapils - 2kg special b- 0,5kg caraaroma - 0,2kg zacieranie Zasyp 52°C 67°C - 35 min. 72°C - 10 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki syrop karmelizowany ciemny 2,5kg cukier biały kryształ 2,5kg drożdże WLP 099 warka70l To jest to co bylo w kegu na halloween? Edited December 18, 2014 by Vami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZEJEN Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Hexadrupel czego to josefik nie wymyśli... Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted December 21, 2014 Author Share Posted December 21, 2014 To jest to co bylo w kegu na halloween? Nie tamto to był pięćdrupel. Hexadrupel czego to josefik nie wymyśli... Muszę drożdże rozruszać na tym cienkuszu, zakładam że dojdę do Octa Taa, tyle że takiego wynalazku nie da się zabutelkować. Proponukę po schłodzeniu pokroić w kostkę i zawinąć w pazłotka. Dlaczego ma się nie dać zabutelkować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 warka 223 Dubbel 2014 do uzupełnienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 (edited) warka 224 witbier 1/2015 skład pilzneński- 7kg pszeniczny wędzony - 0,5kg owsiany - 0,3kg płatki owsiane - 0,8kg płatki jęczmienne - 2,8kg płatki pszeniczne -3,2kg płatki ryżowe - 2kg zacieranie Zasyp 52°C 67°C - 55 min. 72°C - 20 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki drożdże gozdawa witbier Edited January 8, 2015 by josefik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Będzie czuć tę wędzonkę przy zaledwie 3%? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 pewnie nie, ale przypuszczam, że mu zalegało to wsypał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 Będzie czuć tę wędzonkę przy zaledwie 3%? Mam nadzieję że nie Nie miałem zwykłego pszenicznego. FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.